Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste gevolgen coronacrisis merkbaar op Amsterdamse huizenmarkt

Eerste gevolgen coronacrisis merkbaar op Amsterdamse huizenmarkt

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdamse makelaars merken na twee weken al de eerste effecten van de coronacrisis. Die leidt tot minder bezichtigingen en verkopers die haast maken omdat zij anticiperen op prijsdalingen. Sommige Amsterdamse makelaars zien dat er minder expats actief zijn op de huizenmarkt.

"Mensen zijn voorzichtiger met het inplannen van bezichtigingen", merkt Jasper Holleboom, eigenaar van makelaarskantoor The Perfect House. "Ook zijn de bezichtigingen vaker digitaal." Van verkopers krijgt Holleboom vaker de vraag naar het juiste moment voor de verkoop. "Bij aspirant-kopers zien we nog steeds dat ze slagvaardig zijn. Zij bieden goede prijzen en overbieden elkaar nog altijd vaak."

Een medewerker van makelaarskantoor Francis Helmig laat weten dat verkopers extra haast hebben. Zij vrezen dat de huizenmarkt binnenkort misschien instort. "Bij bezichtigingen zien wij verder minder expats dan voorheen. Zij zijn misschien onzekerder over hun baan of banger om besmet te raken met het virus." Het makelaarskantoor is een ander beleid gaan voeren met bezichtigingen. "Dat gebeurt nu nog met maximaal twee personen tegelijk. Dus zonder ouders of kinderen erbij."

Terugloop

Peter Stefels van makelaarskantoor en vastgoedbeheerder Keij & Stefels zag het aantal bezichtigingen de laatste weken met 80 procent teruglopen. "Mensen zijn ook voorzichtiger met kopen. Bij verkopers zie ik nog niet dat ze meer haast hebben." Ook Stefels ziet dat er minder expats op zoek zijn naar een Amsterdams koophuis.

Jerry Wijnen van Mar. J. Heule Makelaardij is voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam. Hem valt vooral op dat mensen bezichtigen en kopen "hartstikke spannend" vinden. "Men loopt bij bezichtigingen met de handen in de zakken en alle deurklinken worden van te voren ontsmet." Wijnen merkt dat de laatste weken een koop soms niet doorgaat omdat iemand plotseling zijn of haar baan is verloren. "Ook zie je verkopers vaker anticiperen op een toekomstige prijsdaling. Kopers zijn voorzichtiger door vaker onder voorbehoud van financiering een huis te kopen. Zij nemen zichtbaar minder risico." Wijnen ziet dat nog geen afname van het aantal expats dat actief is op de hoofdstedelijke huizenmarkt.

Meer uit Financieel

AI-bedrijf Nvidia verliest ruwweg 200 miljard aan beurswaarde

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Chipconcern Nvidia heeft op Wall Street vrijdag ruwweg 200 miljard dollar aan beurswaarde verloren. Beleggers hebben de maker van chips voor AI-toepassingen 10 procent lager gezet door zorgen dat de aanstaande kwartaalcijfers van Nvidia wel eens tegen kunnen vallen.

8 minuten geleden
Achterban FNV schaart zich achter nieuwe NS-cao

UTRECHT (ANP) - Een ruime meerderheid van de FNV-leden bij spoorvervoerder NS heeft ingestemd met het verbeterde cao-resultaat voor het NS-personeel. Daarmee lijkt de dreiging van nieuwe vakbondsacties bij de NS voorbij.

44 minuten geleden
Geen slotverklaring bij IMF-top door conflict in Midden-Oosten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington levert geen gemeenschappelijke slotverklaring op. De bijeengekomen landen konden het niet eens worden over de manier waarop ze naar de oorlogen in het Midden-Oosten en Oekraïne moesten verwijzen.

2 uur geleden
Vrees voor escalatie in Midden-Oosten duwt beurzen in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend met verliezen het weekend ingegaan door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De vrees voor een escalatie van het conflict daar laaide weer op na berichten over een mogelijke aanval van Israël op Iran.

4 uur geleden
Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb'ers

AMSTERDAM (ANP) - Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter dagen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro's te veel aan rente geïncasseerd bij mkb'ers met een doorlopend krediet. De stichting wil dat ondernemers worden gecompenseerd voor de te veel betaalde rente.

5 uur geleden
Netflix onderuit op Wall Street ondanks sterke cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix is vrijdag onderuit gegaan op de aandelenbeurzen in New York. De streamingdienst boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Ook kreeg Netflix er meer abonnees bij dan voorzien, mede dankzij het beleid om het delen van accounts aan banden te leggen. Het concern heeft echter besloten vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar te stoppen met het melden van het aantal nieuwe abonnees. Dat laatste viel niet goed bij beleggers en het aandeel werd bijna 8 procent lager gezet.

6 uur geleden
Bestrijdingsmiddel verboden, telers vrezen einde kersenteelt

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vreest dat de kersenteelt uit Nederland verdwijnt, omdat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geen vrijstelling geeft voor twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg.

7 uur geleden