Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste gevolgen coronacrisis merkbaar op Amsterdamse huizenmarkt

Eerste gevolgen coronacrisis merkbaar op Amsterdamse huizenmarkt

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdamse makelaars merken na twee weken al de eerste effecten van de coronacrisis. Die leidt tot minder bezichtigingen en verkopers die haast maken omdat zij anticiperen op prijsdalingen. Sommige Amsterdamse makelaars zien dat er minder expats actief zijn op de huizenmarkt.

"Mensen zijn voorzichtiger met het inplannen van bezichtigingen", merkt Jasper Holleboom, eigenaar van makelaarskantoor The Perfect House. "Ook zijn de bezichtigingen vaker digitaal." Van verkopers krijgt Holleboom vaker de vraag naar het juiste moment voor de verkoop. "Bij aspirant-kopers zien we nog steeds dat ze slagvaardig zijn. Zij bieden goede prijzen en overbieden elkaar nog altijd vaak."

Een medewerker van makelaarskantoor Francis Helmig laat weten dat verkopers extra haast hebben. Zij vrezen dat de huizenmarkt binnenkort misschien instort. "Bij bezichtigingen zien wij verder minder expats dan voorheen. Zij zijn misschien onzekerder over hun baan of banger om besmet te raken met het virus." Het makelaarskantoor is een ander beleid gaan voeren met bezichtigingen. "Dat gebeurt nu nog met maximaal twee personen tegelijk. Dus zonder ouders of kinderen erbij."

Terugloop

Peter Stefels van makelaarskantoor en vastgoedbeheerder Keij & Stefels zag het aantal bezichtigingen de laatste weken met 80 procent teruglopen. "Mensen zijn ook voorzichtiger met kopen. Bij verkopers zie ik nog niet dat ze meer haast hebben." Ook Stefels ziet dat er minder expats op zoek zijn naar een Amsterdams koophuis.

Jerry Wijnen van Mar. J. Heule Makelaardij is voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam. Hem valt vooral op dat mensen bezichtigen en kopen "hartstikke spannend" vinden. "Men loopt bij bezichtigingen met de handen in de zakken en alle deurklinken worden van te voren ontsmet." Wijnen merkt dat de laatste weken een koop soms niet doorgaat omdat iemand plotseling zijn of haar baan is verloren. "Ook zie je verkopers vaker anticiperen op een toekomstige prijsdaling. Kopers zijn voorzichtiger door vaker onder voorbehoud van financiering een huis te kopen. Zij nemen zichtbaar minder risico." Wijnen ziet dat nog geen afname van het aantal expats dat actief is op de hoofdstedelijke huizenmarkt.

Meer uit Financieel

TenneT sluit miljardendeal voor modernisering hoogspanningsnet

ARNHEM (ANP) - Netbeheerder TenneT heeft een raamovereenkomst getekend met een totaalwaarde van 1,9 miljard euro voor de levering van compensatiespoelen en vermogenstransformatoren aan Nederland en Duitsland. De deal is gesloten met vier leveranciers, die elk ongeveer een kwart gaan leveren. De spoelen en transformatoren zijn volgens TenneT nodig voor de optimalisatie en het onderhoud van het hoogspanningsnet.

14 minuten geleden
Staat nog voor minder dan de helft eigenaar van ABN AMRO

DEN HAAG (ANP) - Het aandelenbelang van de Staat in ABN AMRO is onder de 50 procent gezakt. Dat meldt minister Sigrid Kaag (Financiƫn) aan de Tweede Kamer. Zij kondigde in februari al aan dat het resterende belang van toen iets meer dan 56 procent geleidelijk zou worden afgebouwd tot net onder de 50 procent.

1 uur geleden
Rentevrees leidt tot rode koersen op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beurzen op het Damrak zijn op de eerste handelsdag van de week met verliezen geƫindigd. Aanleiding lijkt de rentevrees die vorige week de kop opstak. Toen spraken drie beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank uit dat de rente van de Federal Reserve mogelijk verder omhoog moet om de inflatie terug te dringen.

1 uur geleden
EU verbiedt scrubbolletjes en rubberkorrels voor kunstgras

BRUSSEL (ANP) - Scrubbolletjes, rubberkorrels voor kunstgrasvelden en andere moedwillig toegevoegde zogeheten microplastics worden in de Europese Unie verboden. De Europese Commissie wil tegengaan dat de minuscule plasticdeeltjes in de natuur terechtkomen en de gezondheid van mens en dier schaden.

1 uur geleden
Getty komt met AI-tool voor materiaal uit eigen beeldbank

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - De aanbieder van foto- en videomateriaal Getty Images komt met een nieuwe tool die op basis van kunstmatige intelligentie (AI) afbeeldingen genereert met materiaal uit zijn eigen beeldbank. Daarmee wil het Amerikaanse bedrijf het mogelijk maken om AI-beelden te maken zonder dat mensen zich zorgen hoeven te maken over de eigendomsrechten die normaal gesproken vaak op foto's en video's zitten.

1 uur geleden
CNV: aanstaand faillissement Big Bazar harde klap voor personeel

UTRECHT (ANP) - Het bankroet dat dinsdag dreigt voor Big Bazar is "een harde klap" voor het personeel. Dat stelt vakbond CNV in een reactie op een gerechtelijke uitspraak van maandag, waardoor de koopjesketen opnieuw geen extra tijd krijgt om afspraken te maken met schuldeisers. CNV-bestuurder Erik Maas merkt op dat de ongeveer 1300 medewerkers "zich tot het laatste moment keihard hebben ingezet om hun winkel overeind te houden".

1 uur geleden
Netflix omhoog op Wall Street na akkoord Hollywood-schrijvers

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse mediabedrijf Netflix won maandag ruim 1 procent aan beurswaarde na het voorlopige akkoord tussen de stakende scriptschrijvers met de grote Hollywoodstudio's. Beleggers reageren positief. Als de 11.500 leden van schrijversvakbond WGA akkoord gaan met de deal, zullen zij na bijna 150 dagen staken weer aan het werk gaan.

3 uur geleden