Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste gesprek op hoog niveau VS en Rusland sinds invasie Oekraïne

Eerste gesprek op hoog niveau VS en Rusland sinds invasie Oekraïne

WASHINGTON/MOSKOU (ANP/RTR) - De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan heeft gebeld met generaal Nikolaj Patroesjev, secretaris van de Russische veiligheidsraad. Het is de eerste keer dat de landen elkaar op dit hoge niveau spreken sinds de Russische invasie van Oekraïne.

Sullivan heeft volgens het Witte Huis onder meer gezegd dat Rusland met nieuwe sancties te maken zal krijgen en Oekraïne meer Amerikaanse hulp zal ontvangen. Ook zei hij tegen Patroesjev dat de aanvallen op Oekraïense steden en dorpen moeten stoppen als Moskou serieus is over diplomatie.

Delegaties van de Russische en Oekraïense regering zijn bezig met onderhandelingen over de oorlog. Patroesjev wil dat de Verenigde Staten Oekraïne aanmoedigt een diplomatieke oplossing te vinden in het conflict, verklaart de Russische veiligheidsraad. Die meldt ook dat het gesprek plaatsvond op initiatief van Washington.

Meer uit Buitenland

Betoging bij Israëlische ambassade in België met geweld beëindigd

UKKEL (ANP/BELGA) - De Belgische politie heeft met geweld een betoging bij de Israëlische ambassade uiteengedreven. Activisten eisten een einde aan de oorlog in Gaza en sancties tegen Israël. De burgemeester van Ukkel, waar de ambassade gevestigd is, stelt dat ingegrepen moest worden omdat betogers geen gehoor gaven aan de opdracht om te vertrekken.

35 minuten geleden
Macron en Scholz: Oekraïne mag doelen in Rusland aanvallen

MESEBERG (ANP/RTR) - Frankrijk en Duitsland vinden dat Oekraïne militaire doelen in Rusland moet kunnen aanvallen met westerse wapens, als van daaruit Oekraïne aangevallen wordt. Dat hebben de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Franse president Emmanuel Macron gezegd op een gezamenlijke persconferentie. De Russische president Vladimir Poetin had daar eerder nog tegen gewaarschuwd.

2 uur geleden
VN: Suriname en Aruba kwetsbaar voor gevolgen klimaat

NEW YORK (ANP) - Zo'n 41 miljoen mensen in Latijns-Amerika en de Cariben wonen in gebieden waar ze extra kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering, waarschuwt een VN-organisatie. Dat komt doordat ze in laaggelegen delen van het land wonen. Het gaat onder meer om gemeenschappen in Aruba en Suriname.

2 uur geleden
VS blijven druk uitoefenen op Israël om burgers Gaza te sparen

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikanen blijven druk uitoefenen op Israël om burgers in de Palestijnse Gazastrook te sparen bij het offensief tegen Hamas. President Joe Biden zal volgens het Witte Huis de slachtoffers in Rafah niet door de vingers zien, en het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt aan te dringen op naleving van het internationaal recht.

2 uur geleden
Zelensky bij herdenking D-day in Frankrijk

PARIJS (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is volgende week aanwezig bij de officiële herdenking van D-day in Frankrijk, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Samen met andere leiders staat Zelensky op 6 juni stil bij de landing van de geallieerden tachtig jaar geleden op de kust van Normandië.

4 uur geleden
Georgië verwerpt veto tegen wet die buitenlandse invloed beperkt

TBILISI/BRUSSEL (ANP/DPA/RTR) - Het parlement in Georgië heeft een veto van de president verworpen tegen een uiterst omstreden wet die buitenlandse invloed moet beperken. Het veto was onlangs door de prowesterse president uitgesproken. Zij vindt de buitenlandse-agentenwet in strijd met de grondwet en te "Russisch".

5 uur geleden
Trump spreekt over gevaarlijke dag voor Amerika bij slotpleidooi

NEW YORK (ANP/AFP) - Dit is "een zeer gevaarlijke dag voor Amerika", zei de Amerikaanse ex-president Donald Trump in het gerechtsgebouw in New York, kort voor de slotpleidooien in zijn strafproces. De Republikein, die campagne voert om terug te keren naar het Witte Huis, hekelde opnieuw "een gemanipuleerde rechtszaak die niet had mogen plaatsvinden". Hij noemde de rechter corrupt.

7 uur geleden