Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste gesprek op hoog niveau VS en Rusland sinds invasie Oekraïne

Eerste gesprek op hoog niveau VS en Rusland sinds invasie Oekraïne

WASHINGTON/MOSKOU (ANP/RTR) - De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan heeft gebeld met generaal Nikolaj Patroesjev, secretaris van de Russische veiligheidsraad. Het is de eerste keer dat de landen elkaar op dit hoge niveau spreken sinds de Russische invasie van Oekraïne.

Sullivan heeft volgens het Witte Huis onder meer gezegd dat Rusland met nieuwe sancties te maken zal krijgen en Oekraïne meer Amerikaanse hulp zal ontvangen. Ook zei hij tegen Patroesjev dat de aanvallen op Oekraïense steden en dorpen moeten stoppen als Moskou serieus is over diplomatie.

Delegaties van de Russische en Oekraïense regering zijn bezig met onderhandelingen over de oorlog. Patroesjev wil dat de Verenigde Staten Oekraïne aanmoedigt een diplomatieke oplossing te vinden in het conflict, verklaart de Russische veiligheidsraad. Die meldt ook dat het gesprek plaatsvond op initiatief van Washington.

Meer uit Buitenland

Poetin met veel ceremonieel onthaald in Vietnam

HANOI (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft in Vietnam een hartelijke ontvangst kregen. President To Lam ontving hem in zijn presidentiële paleis, waar een militaire erewacht klaarstond.

30 minuten geleden
Poetin heeft zeldzame honden cadeau gekregen van Kim

PYONGYANG (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft tijdens zijn bezoek aan Noord-Korea twee honden cadeau gekregen van leider Kim Jong-un, meldt het Noord-Koreaanse persbureau KCNA. De honden zijn van het lokale en zeldzame ras Pungsan.

1 uur geleden
Amerikaanse pier voor hulpgoederen weer verbonden aan kust Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Amerikaanse leger heeft een in moeilijkheden verkerende drijvende pier opnieuw aan de kust van de Gazastrook bevestigd. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van Amerikaanse functionarissen. De pier was onlangs tijdelijk verwijderd van de kust om de slechte omstandigheden op zee.

5 uur geleden
Laatste rivaal Rutte maakt zich op om weg naar NAVO vrij te maken

BRUSSEL/BOEKAREST (ANP) - De Roemeense president Klaus Iohannis laat donderdag weten of hij de leiding over de NAVO aan demissionair premier Mark Rutte laat. Als Iohannis zich terugtrekt uit de race - zoals iedereen verwacht - en de Nederlander steunt, staat niets Rutte meer in de weg om NAVO-secretaris-generaal te worden.

7 uur geleden
Stroomvoorziening in Ecuador nagenoeg hersteld

QUITO (ANP/RTR) - In Ecuador komt de stroomvoorziening geleidelijk weer op gang na een landelijke stroomstoring die ongeveer vier uur duurde, meldt minister Roberto Luque van Openbare Werken op X. Inmiddels heeft zo'n 95 procent van de Ecuadoranen weer stroom.

7 uur geleden
Oxfam: meer klimaatvluchtelingen door droogte en overstromingen

DEN HAAG (ANP) - Wereldwijd slaan steeds meer mensen op de vlucht door klimaatgerelateerde rampen, zoals overstromingen en extreme droogte. Volgens een overzicht dat Oxfam Novib donderdag op Wereldvluchtelingendag publiceerde, is het aantal klimaatvluchtelingen in de tien zwaarst getroffen landen meer dan verdubbeld in tien jaar tijd.

10 uur geleden
Heel Ecuador zit zonder stroom

QUITO (ANP/RTR) - Ecuador is getroffen door een landelijke stroomstoring, meldt minister Roberto Luque van Openbare Werken op X. De autoriteiten werken aan een oplossing van het probleem.

10 uur geleden