Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste fase restauratie Notre-Dame in Parijs is afgerond

Eerste fase restauratie Notre-Dame in Parijs is afgerond

PARIJS (ANP/BELGA) - De eerste fase van de restauratiewerkzaamheden aan de kathedraal van de Notre-Dame in Parijs is afgerond. Dat hebben de verantwoordelijke autoriteiten zaterdag gemeld. Volgens hen loopt de operatie netjes op schema.

In de eerste fase zijn onder meer de steigers ontmanteld, het grote orgel verwijderd en de steunberen verstevigd. Zo is alles veilig gemaakt voor als het echte restauratiewerk begint. Dat zal nog deze winter zijn. Begonnen wordt met een grondige schoonmaak van de vloeren en binnenmuren.

De Notre-Dame werd in 2019 getroffen door een grote brand. De beelden daarvan gingen de hele wereld over. President Emmanuel Macron heeft beloofd dat de kathedraal in vijf jaar tijd weer zal zijn opgeknapt. Degene die de restauratie leidt, generaal Jean-Louis Georgelin, gaat ervan uit dat de Notre-Dame in 2024 weer open zal zijn voor het publiek, al zal er dan nog wel worden gewerkt.

Meer uit Buitenland

Chinese stad Chongqing versoepelt coronabeleid na protesten

CHONGQING (ANP/RTR) - De Chinese stad Chongqing heeft besloten sommige coronamaatregelen te versoepelen na de recente protesten tegen het strenge antivirusbeleid. Zo mogen nauwe contacten van coronapatiënten voortaan onder voorwaarden thuis plaatsvinden, in quarantaine. Eerder moesten zij naar quarantainecentra.

10 minuten geleden
Bijna 200 salmonellagevallen door kip, ook zieke in Nederland

SOLNA (ANP) - Zeker 140 mensen in Europa hebben het afgelopen jaar het salmonella-virus opgelopen door broodjes kip, waarschijnlijk afkomstig van een vleesverwerker in Estland. Mogelijk gaat het om 196 mensen. Negentien van hen belandden in het ziekenhuis en in Groot-Brittannië is iemand daardoor overleden. In Nederland is één geval vastgesteld.

17 minuten geleden
Medewerkster van Brits hof stapt op na beschuldiging van racisme

LONDEN (ANP) - Een lid van de Britse hofhouding is opgestapt na kritiek dat ze zich racistisch heeft gedragen tegen een zwarte gast op een receptie dinsdag op Buckingham Palace. De medewerkster zou Ngozi Fulani, voorzitter van Sistah Space, een liefdadigheidsinstelling tegen huiselijk geweld, hebben ondervraagd over haar afkomst.

52 minuten geleden
Oekraïne geïrriteerd over loslippige Von der Leyen

BRUSSEL/KIEV (ANP/DPA) - Kiev heeft ontstemd gereageerd op een video die Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen woensdag op Twitter heeft geplaatst. Ze zei daarin dat meer dan 100.000 Oekraïense soldaten zijn gesneuveld in de oorlog met Rusland. Von der Leyen heeft de video inmiddels verwijderd en de speech opnieuw geüpload, zonder dat dubieuze aantal.

1 uur geleden
Rusland benoemt nieuwe directeur kerncentrale Zaporizja

ZAPORIZJA (ANP/AFP) - De Oekraïense hoofdingenieur van de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja is door Rusland benoemd tot directeur van de centrale. De vorige Oekraïense directeur werd volgens de Oekraïense regering in oktober ontvoerd door Russische troepen. De kerncentrale is de grootste in Europa en wordt sinds begin maart bezet door Rusland na de invasie.

1 uur geleden
Medewerker Oekraïense ambassade in Madrid gewond door bombrief

MADRID (ANP/RTR) - Een medewerker van de Oekraïense ambassade in Madrid is lichtgewond geraakt door een bombrief. De brief ontplofte toen het slachtoffer ermee in de weer was, aldus de Spaanse politie.

1 uur geleden
Baguette behoort tot werelderfgoed volgens Unesco

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse baguette behoort volgens de VN-organisatie Unesco tot het cultureel werelderfgoed. Frankrijk heeft afgelopen jaar om erkenning van het stokbrood gevraagd. Er worden er in het land dagelijks naar schatting 10 miljoen van gegeten.

2 uur geleden