
Eerste EU-top over miljardenbegroting met herstelfonds
BRUSSEL (ANP) - De 27 EU-leiders vergaderen vrijdag voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus over de miljarden die zij de komende zeven jaar in de unie en het economisch herstel willen steken. Eerdere voorstellen voor de meerjarenbegroting van 2021 tot en met 2027, het zogeheten meerjarig financieel kader (MFK), zijn door de coronacrisis achterhaald en door de Europese Commissie herzien. Zij wil een herstelfonds van 750 miljard euro voor de zwaarst getroffen lidstaten koppelen aan het MFK. Dat moet bovendien verhoogd worden tot 1100 miljard euro, van nu (de jaren 2014 - 2020) net onder de 1000 miljard. Er ligt dus totaal 1870 miljard euro op het bord van de leiders, onder wie premier Mark Rutte.
De videoconferentie begint om 10.00 uur maar zal naar verwachting niet eindeloos duren. De tijd is niet rijp voor een akkoord en de leiders zullen naar verwachting in juli minstens een of twee keer verder onderhandelen, als het kan fysiek in Brussel. Het gaat volgens EU-bronnen nu vooral om een oriënterend debat, zodat EU-voorzitter Charles Michel een 'onderhandelingsbox' kan voorbereiden.
Over de noodzaak van maatregelen om de komende recessie in de hele EU te lijf te gaan en de EU weerbaarder te maken is iedereen het eens. Maar over hoeveel miljarden moeten worden uitgegeven, waaraan, op welke manier (leningen, subsidies, giften?) en hoe dat allemaal gefinancierd moet worden naast de gebruikelijke nationale afdrachten (nieuwe EU-belastingen, lenen op de kapitaalmarkt?) veel minder.
Den Haag vindt bovendien dat nog veel onduidelijk is in de commissievoorstellen, onder meer over de jaarlijkse kortingen op de afdrachten van de nettobetalers. Nederland dreigt nergens mee akkoord te gaan zonder zekerheid over het behoud van zijn korting sinds 2007 van meer dan 1 miljard euro.
Na afloop van de conferentie, op nog onbekend tijdstip, houden EU-president Charles Michel en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen een persconferentie.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
1 uur geledenDHARAN (ANP/BLOOMBERG) - Saudi Aramco heeft in de eerste drie maanden van het jaar een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Het energieconcern verkocht meer olie en gas, maar lagere prijzen voor die brandstoffen zaten 's werelds grootste verkoper van olie dwars. Het Saudische staatsbedrijf keert ook minder winst uit, wat een tegenvaller is voor de overheidsfinanciën. Kroonprins Mohammed bin Salman wil juist fors investeren in de modernisering van de economie van Saudi-Arabië.
3 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
15 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
16 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
21 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
23 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
1 dag geleden