Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste emissieloze binnenvaartschip op waterstof in de vaart

Eerste emissieloze binnenvaartschip op waterstof in de vaart

ROTTERDAM (ANP) - In de haven van Rotterdam is donderdag 's werelds eerste binnenvaartschip in gebruik genomen dat vaart met een elektromotor die wordt aangedreven door groene waterstof. Het is daarmee het eerste vaartuig in zijn soort dat geen CO2-uitstoot meer heeft.

Het ruim 100 meter lange containerschip uit 1998 van eigenaar Future Proof Shipping (FPS) is omgebouwd van een conventioneel binnenvaartschip met een dieselmotor naar een schip met een elektromotor die wordt aangedreven door waterstof. In de laadruimte staan twee speciale containers met daarin de brandstofcellen waarin maximaal 1000 kilo waterstof onder een druk van 300 bar is opgeslagen. Indien nodig kan het schip nog een extra bak van 90 meter lang voortduwen.

Het schip met de naam H2 Barge 1 gaat vanaf volgende maand heen en weer varen tussen Rotterdam en het Belgische Meerhout. Het vaartuig, met een capaciteit van ongeveer 200 containers, is voor zeker zeven jaar gecharterd door sportmerk Nike, dat met het Move To Zero-programma werkt aan de vergroening van het bedrijf.

Nieuw voornemen

Met de 1000 kilo waterstof is het mogelijk om de bijna 200 kilometer lange tocht van Rotterdam naar België af te leggen en weer terug. Om het schip helemaal emissieneutraal te maken is voor de reserveaandrijving gekozen voor een reeks batterijen die door het schip zelf worden opgeladen.

"We hopen volgend jaar nog drie binnenvaartschepen en over vijf jaar tien schepen in de vloot te hebben. Na de zomer beginnen we met de ombouw van de drie vaartuigen," zegt FPS-oprichter en eigenaar Huib van de Grijspaarde. "Ons doel is om rond 2030 dertig schepen te hebben."

Motivatie ontwikkeling

Het gaat Van de Grijspaarde overigens niet alleen om geld verdienen. "We willen met dit unieke product natuurlijk ook de aanjager zijn van het emissieloos varen. Ik hoop dan ook van harte dat de markt ons concept oppikt en ook aan de slag gaat om de in totaal zo'n 5000 binnenvaartschepen in Nederland te vergroenen."

FPS heeft bewust gekozen om tweedehands schepen te gebruiken. "Daarmee halen we ook echt een door fossiele brandstoffen aangedreven schip uit de vaart. De dieselmotor hebben we aan het Scheepvaart- en Transport College in Rotterdam geschonken voor studiedoeleinden," aldus CEO Richard Klatten.

Kosten

Hoewel waterstof als brandstof nu nog duurder is dan diesel vallen de meerkosten te overzien. "We hebben uitgerekend dat deze manier van vervoer Nike ongeveer een cent per paar schoenen extra kost in de totale productiekosten van het sportmerk", zegt CFO Hans Bosman.

Meer uit Financieel

Topvrouw Wolters Kluwer: advocaat raakt baan niet kwijt door AI

ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) - Advocaten en andere juridische medewerkers hoeven niet bang te zijn om hun baan kwijt te raken door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). "Het is een hulpmiddel, geen vervanging. Het kan juist een heel groot positief effect hebben op bedrijven", zegt Nancy McKinstry, bestuursvoorzitter van informatie- en technologieleverancier Wolters Kluwer.

24 minuten geleden
Bouwbedrijf BAM verliezer op beurs na brugongeval Lochem

AMSTERDAM (ANP) - Bouwconcern BAM behoorde woensdag tot de verliezers op de beurs in Amsterdam. Beleggers schrokken van het ongeluk met een brug in aanbouw in Lochem, waarbij BAM betrokken is. Verder reageerden de financiële markten onder meer op cijfers van informatieleverancier Wolters Kluwer en JDE Peet's, het moederbedrijf van Douwe Egberts.

1 uur geleden
Cybersecuritybedrijf Palo Alto keldert op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Palo Alto Networks behoorde woensdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse cybersecuritybedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, maar verlaagde zijn omzetvoorspelling voor het hele boekjaar. Dat wakkerde de zorgen aan dat klanten van het bedrijf voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven. Het aandeel kelderde bij opening 26 procent, het grootste koersverlies in zeven jaar. Concurrenten Fortinet, Zscaler en CrowdStrike gingen mee omlaag en zakten tot 13 procent.

3 uur geleden
Ook Zweedse vakbondsleden laadstations doen mee aan staking Tesla

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Installateurs en andere mensen die werken aan de laadstations voor auto's van Tesla in Zweden doen mee aan de stakingen tegen de elektrische autofabrikant. De Zweedse vakbond Seko meldt dat leden vanaf 4 maart stoppen met het plannen, bouwen en aansluiten van laadstations voor de auto's van Tesla. Met de werkonderbreking willen ze werknemers van de autofabrikant steunen die sinds oktober vorig jaar staken voor een nieuwe cao.

3 uur geleden
Google moet van rechter bedrijfsgeheimen delen met concurrenten

KARLSRUHE (ANP/DPA) - Google is door het hoogste gerechtshof van Duitsland in het ongelijk gesteld in een mededingingszaak. Het techbedrijf stapte naar de rechter in een poging te voorkomen dat vertrouwelijke informatie gedeeld moest worden met concurrenten.

3 uur geleden
Duitsland schroeft groeiverwachting economie flink terug

BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse regering heeft haar groeiverwachting voor dit jaar scherp naar beneden bijgesteld tot slechts 0,2 procent. Bij een eerdere raming werd nog uitgegaan van een economische groei van 1,3 procent.

4 uur geleden
Omwonenden Duitse fabriek Tesla stemmen tegen uitbreiding

BERLIJN (ANP/DPA) - Omwonenden hebben zich tegen de uitbreiding van de Duitse fabriek van Tesla gekeerd. Inwoners van het plaatsje Grünheide, in de buurt van Berlijn, zijn vooral bezorgd over het stuk bos dat daarvoor moet worden gekapt en het extra waterverbruik van de autofabriek. In een plaatselijk referendum stemde een meerderheid daarom tegen.

4 uur geleden