
Eerste delen van Nederland kleuren oranje op Europese coronakaart
SOLNA (ANP) - Het aantal coronagevallen in Nederland blijft dalen, en dat is ook komende week te zien op de Europese coronakaart. Vier provincies kleuren hoogstwaarschijnlijk oranje, het op een na laagste niveau, en twee andere provincies komen daar mogelijk bij. De laatste keer dat delen van Nederland zo'n lage waarschuwingskleur hadden, was ongeveer een maand geleden.
De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken en naar het percentage positieve tests. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood.
Momenteel staan alle twaalf provincies op rood, het een na hoogste niveau. Noord-Holland, Groningen, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Limburg gingen afgelopen donderdag van donkerrood naar rood.
Flevoland
De provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland hebben zo weinig nieuwe coronagevallen, dat ze komende week vrijwel zeker dalen naar oranje. Utrecht en Gelderland zitten nog net boven de grens, de kaart van donderdag komt misschien net iets te vroeg voor ze. Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Limburg, Overijssel en Flevoland blijven vrijwel zeker op rood staan.
Flevoland is momenteel de grootste brandhaard van het land. Het aantal gevallen daalt er weliswaar, maar niet zo snel als in andere provincies. In Flevoland zijn in de afgelopen twee weken 1297 mensen positief getest, onder wie ruim 800 mensen uit Almere. Omgerekend zijn dat 307 positieve tests op elke 100.000 inwoners. Noord-Holland registreerde in dezelfde periode 8582 nieuwe gevallen, wat neerkomt op 298 per 100.000. Limburg telde 289 positieve tests op elke 100.000 mensen en Zuid-Holland 286.
Risiconiveaus in veiligheidsregio's
Op woensdag komt de Nederlandse overheid met een nieuwe kaart van de risiconiveaus in de 25 veiligheidsregio's. Nederland telt vier van die niveaus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Welke status een regio heeft, wordt vastgesteld op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames in de afgelopen week. Het hoogste cijfer van de twee geeft de doorslag. Momenteel staan twee regio's op zorgelijk, negen op ernstig en veertien op zeer ernstig.
Puur op basis van het aantal positieve tests in de afgelopen week zouden twaalf regio's uitkomen op zorgelijk. Dat zijn Groningen, Friesland, Drenthe, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Utrecht, Noord-Holland Noord, Gooi en Vechtstreek, Zeeland en Midden- en West-Brabant. De dertien overige regio's zouden dan op 'ernstig' uitkomen.
Dat veertien regio's afgelopen woensdag op het hoogste risiconiveau kwamen te staan, komt alleen door het aantal ziekenhuisopnames. Als alleen het aantal positieve testen had geteld, zou de toestand nergens zeer ernstig zijn geweest. Sindsdien is het aantal opnames niet gestegen, maar ook nog niet echt gaan dalen.
Meer uit Binnenland
BADHOEVEDORP (ANP) - De snelweg A9 bij knooppunt Badhoevedorp is ook in de richting van Amstelveen weer vrijgegeven, melden de ANWB en Rijkswaterstaat. De weg was sinds maandagavond afgesloten door een ongeval, waarbij iemand om het leven kwam.
8 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Tekenaar en prentenboekmaker Annemarie van Haeringen heeft de Max Velthuijs-prijs 2025 gewonnen. Van Haeringen is bekend van Prinses met de lange haren en Beer is op Vlinder en ook van de tekeningen die ze maakte bij boeken van onder anderen Bibi Dumon Tak, Toon Tellegen en Rindert Kromhout.
13 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - GVB blijft de komende elf jaar het openbaar stadsvervoer in en om Amsterdam verzorgen. Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam heeft dat besloten. De stadsvervoerder zet in op meer en beter ov in de stad.
42 minuten geledenBADHOEVEDORP (ANP) - Op de A9 bij knooppunt Badhoevedorp zijn dinsdagochtend nog altijd problemen na een dodelijk ongeval van maandagavond. De weg richting Amstelveen is voorlopig nog dicht, en Rijkswaterstaat zegt nog niet te weten hoe laat de weg weer wordt vrijgegeven.
48 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De ANWB lanceert een "bewustwordingscampagne" rondom wat mensen moeten doen als ze met hun auto te water raken. In de kern komt het advies neer op: maak de gordel los, open de ruit en ga via die opening de auto uit.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland noemt het "goed nieuws" dat driekwart van de gemeenten geheel of deels aan de opgave van de spreidingswet voldoet. Tegelijkertijd begrijpt de organisatie dat sommige gemeenten de deadline van dinsdag niet hebben gehaald, onder meer omdat het demissionaire kabinet de spreidingswet wil intrekken. "Het is echter goed nieuws dat de juiste weg is ingezet."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - "Het is fijn dat sommige gemeenten een stap naar voren doen, maar het is ook aan andere gemeenten om mensen een veilige plek te bieden", zo reageert het Rode Kruis op de dinsdag naar buiten gebrachte cijfers over de spreidingswet. Gemeenten die meer opvangplekken willen regelen "van goede kwaliteit voor mensen op de vlucht" kunnen rekenen op ondersteuning van het Rode Kruis.
2 uur geleden