Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste Deense scholen weer open na wekenlange sluiting

Eerste Deense scholen weer open na wekenlange sluiting

KOPENHAGEN (ANP/APF/DPA) - Veel Deense kinderen konden woensdag voor het eerst in weken weer naar school of hun kinderdagverblijf. Daar gelden wel nieuwe regels vanwege de coronacrisis.

De Deense regering liet de scholen op 12 maart sluiten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregel wordt nu stapsgewijs versoepeld. Zo mogen kinderdagverblijven en basisscholen de deuren weer openen, maar zijn middelbare scholen nog wel dicht.

Het lesgeven verloopt anders dan voor de crisis. Zo moeten bureaus in klassen minstens 2 meter van elkaar staan. Sommige scholen geven daarom buiten les, terwijl de opening op andere plaatsen is uitgesteld omdat nog niet voldaan kan worden aan de nieuwe richtlijnen.

Proefkonijn

Niet alle ouders willen hun kinderen weer naar school sturen. Zo'n 18.000 mensen tekenden een petitie met de naam "mijn kind is geen proefkonijn". Een schoolhoofd in de wijk Nørrebro in Kopenhagen sprak de verwachting uit dat "nogal wat kinderen thuis worden gehouden".

De regering wil door scholen te heropenen ouders ontlasten die thuis werken. Premier Mette Frederiksen nam woensdag een kijkje bij een school in het westen van de hoofdstad. Ze merkte volgens Deense media op dat veel kinderen blij waren hun klasgenoten weer te zien.

Meer uit Buitenland

Dode en twaalf gewonden bij ongeluk met Franse bus met kinderen

BEAUNE (ANP) - Bij een ongeluk met een bus met 41 kinderen in de leeftijd van 5 tot 16 jaar uit Normandië zijn zondag een dode en twaalf gewonden gevallen op de autosnelweg van Parijs naar het zuidoosten. De bus raakte door nog onbekende oorzaak van de weg. Een 15-jarige jongen is om het leven gekomen. Elf kinderen en een volwassene raakten gewond. Het laatste slachtoffer was een van de tien volwassenen aan boord.

1 uur geleden
Zwitsers stemmen voor verhoging pensioenen

BERN (ANP) - Zwitserse kiezers hebben in een referendum over de verhoging van de pensioenen voor ouderen ingestemd met het voorstel gepensioneerden een dertiende maand toe te kennen. Het referendum werd voorgelegd door vakbondsmensen die vinden dat de pensioenen ver achterblijven met het oog op de stijgende kosten van het levensonderhoud en de inflatie. Volgens Zwitserse media blijkt rond de 60 procent van de kiezers het daarmee eens te zijn. Ook is de benodigde meerderheid van de kantons gehaald voor dit voorstel.

2 uur geleden
Duits parlementair defensiespecialist wil communicatie beveiligen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse parlementair commissaris voor defensie, Eva Högl, heeft voortvarend ingrijpen geëist naar aanleiding van een afluisterschandaal in de strijdkrachten. "Als eerste moeten alle verantwoordelijken op alle niveaus in de strijdkrachten getraind worden in het gebruik van beschermde communicatiemiddelen. Ten tweede moet worden vastgesteld dat geheime informatie en communicatie stabiel en betrouwbaar zijn."

4 uur geleden
VK: gemiddeld 983 Russische doden en gewonden per dag

LONDEN (ANP) - Het aantal Russische militairen dat dagelijks sneuvelt of gewond raakt in Oekraïne, was sinds het begin van de invasie niet zo hoog als vorige maand. Dat zegt het Britse ministerie van Defensie, dat spreekt over gemiddeld 983 slachtoffers per dag.

4 uur geleden
Aangehouden personen Berlijn niet voortvluchtig RAF-duo

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - Twee personen die zondag zijn aangehouden in Berlijn, zijn niet de voortvluchtige RAF-leden Ernst-Volker Staub en Burkhard Garweg. Dat maakte de politie bekend na een grote operatie in het stadsdeel Friedrichshain.

5 uur geleden
Aanklager: 170 mensen geëxecuteerd in dorpen Burkina Faso

OUAGADOUGOU (ANP/AFP) - De autoriteiten in Burkina Faso onderzoeken berichten dat zo'n 170 mensen zijn omgekomen bij aanvallen op drie noordelijke dorpen. Een aanklager zegt dat slachtoffers vorige week zijn "geëxecuteerd".

5 uur geleden
Vier verdachten opgepakt in terreuronderzoek België

BRUSSEL (ANP) - De Belgische autoriteiten hebben vier arrestaties verricht bij een antiterreuroperatie. Het gaat volgens Belgische media om personen die worden verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een aanslag.

6 uur geleden