Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste Deense scholen weer open na wekenlange sluiting

Eerste Deense scholen weer open na wekenlange sluiting

KOPENHAGEN (ANP/APF/DPA) - Veel Deense kinderen konden woensdag voor het eerst in weken weer naar school of hun kinderdagverblijf. Daar gelden wel nieuwe regels vanwege de coronacrisis.

De Deense regering liet de scholen op 12 maart sluiten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregel wordt nu stapsgewijs versoepeld. Zo mogen kinderdagverblijven en basisscholen de deuren weer openen, maar zijn middelbare scholen nog wel dicht.

Het lesgeven verloopt anders dan voor de crisis. Zo moeten bureaus in klassen minstens 2 meter van elkaar staan. Sommige scholen geven daarom buiten les, terwijl de opening op andere plaatsen is uitgesteld omdat nog niet voldaan kan worden aan de nieuwe richtlijnen.

Proefkonijn

Niet alle ouders willen hun kinderen weer naar school sturen. Zo'n 18.000 mensen tekenden een petitie met de naam "mijn kind is geen proefkonijn". Een schoolhoofd in de wijk Nørrebro in Kopenhagen sprak de verwachting uit dat "nogal wat kinderen thuis worden gehouden".

De regering wil door scholen te heropenen ouders ontlasten die thuis werken. Premier Mette Frederiksen nam woensdag een kijkje bij een school in het westen van de hoofdstad. Ze merkte volgens Deense media op dat veel kinderen blij waren hun klasgenoten weer te zien.

Meer uit Buitenland

Standbeeld onthuld voor Russische opstandeling Prigozjin

SINT-PETERSBURG (ANP/AFP) - In het Russische Sint-Petersburg is bij diens graf een standbeeld onthuld van de Russische opstandeling Jevgeni Prigozjin, die vorig jaar augustus omkwam bij een vliegtuigongeluk. Hij was de spraakmakende baas van het Wagner-huurlingenleger, dat met het Russische leger in Oekraïne vocht.

1 uur geleden
Exitpoll: partij premier Modi wint Indiase verkiezingen

NEW DELHI (ANP/RTR) - De partij van de Indiase premier Narendra Modi heeft volgens de exitpoll de verkiezingen gewonnen. Na zes weken sloten zaterdag de laatste stembureaus. Zoals verwacht lijkt Modi opnieuw een meerderheid in het parlement te hebben behaald.

1 uur geleden
Agent die gewond raakte in Mannheim ligt in kunstmatige coma

MANNHEIM (ANP/DPA) - De politieagent die vrijdag gewond raakte bij de mesaanval in het Duitse Mannheim ligt in een kunstmatige coma. Een woordvoerder van de politie laat weten dat hij nog altijd in levensgevaar verkeert.

2 uur geleden
Toch geen Indiaas temperatuurrecord afgelopen week

NEW DELHI (ANP/RTR) - Het Indiase temperatuurrecord van afgelopen week blijkt niet te kloppen. Het was woensdag geen 52,9 graden in New Delhi, maar 49,1 graden. Volgens de regering was er een sensorstoring bij het weerstation.

3 uur geleden
Evacuaties met boten en helikopter na overstromingen Duitsland

AUGSBURG (ANP/DPA) - In het zuiden van Duitsland zijn door hevige regenval meerdere rivieren overstroomd. Een aantal districten in de deelstaat Beieren heeft de noodtoestand uitgeroepen. Mensen die vastzaten in huizen zijn met boten en een helikopter geëvacueerd.

3 uur geleden
Zuid-Afrikaans ANC is meerderheid na 30 jaar kwijt

MIDRAND (ANP) - Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) is voor het eerst sinds 1994 zijn absolute meerderheid in het Zuid-Afrikaanse parlement kwijtgeraakt. De partij haalde bij de verkiezingen ongeveer 40 procent van de stemmen, met bijna alle stemmen geteld. ANC is wel nog steeds veruit de grootste.

5 uur geleden
Netanyahu: vernietiging Hamas en vrijlating gijzelaars harde eis

JERUZALEM (ANP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat het doel van de oorlog in Gaza ongewijzigd is, ook in het voorstel voor een mogelijk bestand dat de Amerikaanse president Joe Biden vrijdag presenteerde. Israël blijft erbij dat Hamas zowel militair als bestuurlijk vernietigd moet worden, de gijzelaars bevrijd moeten worden en gegarandeerd moet zijn "dat Gaza niet langer een bedreiging vormt voor Israël", aldus de premier.

5 uur geleden