
Eerste deel tijdelijke zorglocatie Ahoy vrijdag opgeleverd
ROTTERDAM (ANP) - Rotterdam Ahoy is bijna klaar voor de opvang van coronapatiënten uit de regio Rijnmond. Vrijdag wordt een eerste hal in het evenementencomplex opgeleverd. Daarin kunnen, mocht het nodig zijn, 82 mensen worden verzorgd. Meer dan honderd mensen waren betrokken bij de bouw, inrichting en opzet van de tijdelijke zorgplek in de havenstad.
"Deze zorglocatie is bedoeld voor mensen die besmet zijn met het coronavirus, niet ernstig ziek zijn, maar het thuis door welke omstandigheid dan ook niet redden," vertelt Saskia Baas, directeur van GGD Rotterdam-Rijnmond tijdens een rondleiding langs de rijen containers die ingericht en uitgerust zijn als ziekenhuiskamers.
"Al meer dan 25 gediplomeerde zorgmedewerkers hebben zich via de website Extra Handen Voor De Zorg aangemeld om in het centrum aan de slag te gaan. Die worden nu ingewerkt en er wordt proefgedraaid. We zijn zo goed als klaar om mensen hier op te vangen," aldus Baas.
Eurovisiesongfestival
Of er ook daadwerkelijk coronapatiënten verzorgd gaan worden, is nog niet zeker. "Mocht het aantal coronagevallen niet verder stijgen dan zijn de huidige voorzieningen en andere extra voorzieningen die al draaien wellicht al voldoende. We weten op dit moment nog niet zeker of deze faciliteit gebruikt zal worden, maar we zijn er wel klaar voor." vertelt Arjen Littooij, directeur van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.
De plaats waar eigenlijk komende maand het Eurovisiesongfestival zou worden gehouden, heeft vier hallen beschikbaar. Als het nodig is kan er worden opgeschaald naar bijna zevenhonderd bedden. Inmiddels is een tweede hal van Ahoy bijna in gereedheid gebracht. Die kan in gebruik worden genomen zodra de eerste vol komt te zitten.
In het evenementencomplex kunnen eventueel ook coronapatiënten terecht die in het ziekenhuis hebben gelegen en nog verder moeten aansterken. Zoals het er nu naar uitziet, blijft Ahoy fungeren als tijdelijke voorziening tot 1 juli.
Meer uit Gezond
MECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
3 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
4 dagen geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
6 dagen geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geleden