Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste dag inzameling tipgeld Tanja Groen levert 65.000 euro op

Eerste dag inzameling tipgeld Tanja Groen levert 65.000 euro op

NAARDEN (ANP) - Bij een inzameling van misdaadjournalist Peter R. de Vries voor de gouden tip in de verdwijningszaak van Tanja Groen is op de eerste dag bijna 65.000 euro binnengekomen. Het doel van de crowdfunding is om 1 miljoen euro bij elkaar te krijgen, die moet worden uitgereikt voor de gouden tip.

De Vries maakte het initiatief woensdag bekend op een persconferentie en werd daarbij geflankeerd door de ouders van de verdwenen vrouw. "Wij willen dat de ouders volgend jaar bloemen op het graf van Tanja kunnen leggen", aldus De Vries.

Volgens De Vries gaat het om "de hoogste beloning die ooit is uitgeloofd in Nederland". De stichting heeft een website, waar donateurs zich kunnen melden en storten. De Vries benadrukt dat het initiatief ook bedoeld is voor andere zaken die verlegen zitten om een gouden tip. Het initiatief heeft de steun van politie en justitie.

Gouden tip

Tanja Groen verdween in augustus 1993 op 18-jarige leeftijd, tijdens de introductieweek van de Universiteit Maastricht. Zij zou woensdag 46 zijn geworden. Tegelijk met de website van Stichting De Gouden Tip is er ook een site gelanceerd over de verdwijningszaak zelf.

De informatie van de tipgever "moet er rechtstreeks toe leiden dat het lichaam van Tanja wordt gevonden", aldus De Vries. De stichting garandeert de anonimiteit van de leverancier van de gouden tip. De Vries verwacht geen stortvloed aan tips.

Beloning

De Vries wil dat het miljoen binnen een jaar bijeen geworven is. Als het na een jaar minder is, dan is dat de uit te loven beloning. Is het meer, dan zal het overschot worden gestoken in uit te loven beloningen in andere zaken. De Vries heeft daarvoor al zaken in gedachten, maar hij wilde niet zeggen welke dat zijn. De stichting ambieert "een factor van betekenis te worden in cold cases".

Vorige week werd opnieuw naar Tanja Groen gezocht, op de Strabrechtse Heide in Noord-Brabant, maar wederom tevergeefs. Uit verklaringen in het onderzoeksdossier zou de mogelijkheid geopperd zijn dat het meisje in een bepaald deel van de hei, vlakbij een klein ven, begraven zou zijn.

Meer uit Binnenland

Extern ingehuurde docent per uur bijna twee keer zo duur

DEN HAAG (ANP) - Docenten die via een extern bureau worden ingehuurd, kosten middelbare scholen per uur bijna twee keer zoveel als docenten in loondienst. De Algemene Rekenkamer becijfert het verschil in een onderzoek. Waar een leraar in vaste dienst in een veelvoorkomende loonschaal 58 euro per uur kost, moeten scholen voor een gedetacheerde docent op hetzelfde niveau 113 euro per uur afrekenen.

2 uur geleden
Gewonde bij woningbrand in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Bij een woningbrand in Utrecht is dinsdagavond laat een persoon gewond geraakt. De uitslaande brand woedde op een zolderverdieping in de Lombokstraat.

2 uur geleden
Eerste getuige erkent media te hebben ingezet om Trump te helpen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eerste getuige in de strafzaak tegen Donald Trump heeft de jury in New York verteld over een bijeenkomst in 2015 waarop werd gevraagd of hij de campagne van Trump kon helpen. Deze David Pecker, oud-topman van mediabedrijf American Media, stelde volgens Amerikaanse media dat hij destijds aanbood de "ogen en oren" te zijn van Trump en diens medestanders.

7 uur geleden
Zorgminister adviseert ouders: laat kind vaccineren tegen mazelen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) adviseert ouders dringend om hun kind te laten vaccineren tegen mazelen. "Mazelen is geen onschuldige ziekte", schrijft ze dinsdag in een Kamerbrief. Eerder op de dag riep het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de overheid al op om extra maatregelen te nemen nu het aantal besmettingen toeneemt.

9 uur geleden
Tweede Kamer stemt in met verlenging besluit op asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met de verlenging van de termijnen waarop een asielaanvraag moet zijn afgehandeld. Als straks ook de Eerste Kamer instemt, komt de maximale wettelijke beslistermijn uit op 21 maanden. Die was al een tijdje geleden verlengd naar 15 maanden.

10 uur geleden
Brabant trekt 3 miljoen extra uit voor toegankelijke bushaltes

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

11 uur geleden
Tweede Kamer wil dat voorstel Transgenderwet wordt ingetrokken

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat een verruiming van de Transgenderwet wordt ingetrokken. NSC en SGP hebben dit voorgesteld: 73 Kamerleden stemden voor, 70 stemden tegen. Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) had de motie ontraden. Hij noemde het verzoek niet behoorlijk, onder meer om procedurele redenen. Het kabinet moet nu beslissen of het de wens van de Kamer uitvoert of naast zich neerlegt.

11 uur geleden