
Eerste contact bij zedenzaken vaak gelegd via sociale media
DEN HAAG (ANP) - Sociale media spelen een steeds grotere rol bij (acute) zedenzaken onder jongeren tussen de 11 en 15 jaar, vooral via Snapchat. In ruim een kwart van de vorig jaar onderzochte zaken, is het eerste contact via internet gelegd. In 2019 ging het om 20 procent, in 2018 was dat 11 procent.
Het afgelopen jaar onderzochten forensisch artsen van het Nederlands Forensisch Instituut in opdracht van politie en Openbaar Ministerie in totaal 86 acute zedenzaken met jeugdigen tussen de 11 en 15 jaar oud. Bij 23 gevallen bleek het eerste contact tussen slachtoffer en pleger op sociale media te zijn gelegd. Van die zaken bleek in 15 gevallen het eerste contact gelegd via Snapchat, een erg populaire app onder jongeren om foto's te maken en te delen. In 2019 was dat nog slechts in twee zaken, toen liepen de contacten grotendeels via Instagram.
"We zien een duidelijk stijgende tendens van de invloed van sociale media in de zaken die wij onderzocht hebben afgelopen jaar," zegt forensisch arts Wouter Karst van het NFI. "We vinden het belangrijk dit signaal te delen, om kinderen en ouders te waarschuwen." Ook de politie ziet vaker smartphones en sociale media in zedenzaken en vindt het belangrijk dat ouders en kinderen alert leren zijn op risico's.
Zorgelijke cijfers
Jongeren zijn veel online, zeker tijdens de huidige lockdown in verband met de coronacrisis, ziet het Centrum Seksueel Geweld (CSG). De cijfers zijn "zorgelijk", zegt Iva Bicanic, hoofd van het CSG. "Plegers weten precies hoe ze het aan moeten pakken. Ze hebben het ervoor over te investeren in het contact met de puber. Uiteindelijk komt het tot een fysieke afspraak met alle gevolgen van dien. De impact van dit type misbruik voor het slachtoffer en zijn of haar gezin mag niet onderschat worden."
De meeste zedenmisdrijven spelen nog altijd binnen de huiselijke en familiekring. De slachtoffers zijn bijna altijd meisjes. Afgelopen jaar ging het om één jongen die slachtoffer was in een zedenzaak. Het NFI noemt een zaak acuut als het seksueel misbruik in de voorafgaande zeven dagen heeft plaatsgevonden.
Meer uit Binnenland
DORDRECHT (ANP) - Een 19-jarige man heeft zich bij de politie in Dordrecht gemeld nadat daar zaterdagavond was geschoten aan de Prunuslaan. Een 44-jarige vrouw raakte daarbij gewond en moest naar het ziekenhuis, maar ze was nog wel aanspreekbaar. De verdachte meldde zich zondagochtend op een politiebureau en is aangehouden.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Een 43-jarige man is zaterdag om 23.35 uur gewond geraakt door een schietpartij in een woning aan de Kabeljauwsestraat in het Oude Noorden in Rotterdam. Hij was aanspreekbaar en is naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie.
10 uur geledenDORDRECHT (ANP) - Een 44-jarige vrouw uit Rotterdam is zaterdagavond gewond geraakt door een schietpartij in Dordrecht. Het schietincident gebeurde rond 23.40 uur in de buurt van de Prunuslaan en Rozemarijnstraat in de wijk Dubbeldam, meldt de politie. Het slachtoffer was aanspreekbaar en is naar het ziekenhuis gebracht.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De ME heeft zaterdagavond rond 22.00 uur ingegrepen op de Albert Cuypstraat. De politie bevestigt berichtgeving hierover door AT5. Er is een handvol mensen aangehouden, zegt een woordvoerder van de politie. Een politiepaard is gewond geraakt.
11 uur geledenDOETINCHEM (ANP) - Meer mensen vertrekken na Koningsdag uit Doetinchem en de treinen worden drukker, laat een woordvoerder van Arriva weten. De vervoersmaatschappij ziet dat het perron vol staat.
20 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam roept op niet meer naar de stad te komen om de drukte voor Koningsdag. "Het is op veel plekken te druk in de stad. Kom niet meer naar Amsterdam toe en vier Koningsdag ergens anders", zegt een woordvoerster.
20 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam roept op niet meer naar het centrum te komen, omdat het er te druk is. "Kom niet naar het centrum en vier Koningsdag elders in de stad", aldus een woordvoerster van de gemeente.
21 uur geleden