
Eerste contact bij zedenzaken vaak gelegd via sociale media
DEN HAAG (ANP) - Sociale media spelen een steeds grotere rol bij (acute) zedenzaken onder jongeren tussen de 11 en 15 jaar, vooral via Snapchat. In ruim een kwart van de vorig jaar onderzochte zaken, is het eerste contact via internet gelegd. In 2019 ging het om 20 procent, in 2018 was dat 11 procent.
Het afgelopen jaar onderzochten forensisch artsen van het Nederlands Forensisch Instituut in opdracht van politie en Openbaar Ministerie in totaal 86 acute zedenzaken met jeugdigen tussen de 11 en 15 jaar oud. Bij 23 gevallen bleek het eerste contact tussen slachtoffer en pleger op sociale media te zijn gelegd. Van die zaken bleek in 15 gevallen het eerste contact gelegd via Snapchat, een erg populaire app onder jongeren om foto's te maken en te delen. In 2019 was dat nog slechts in twee zaken, toen liepen de contacten grotendeels via Instagram.
"We zien een duidelijk stijgende tendens van de invloed van sociale media in de zaken die wij onderzocht hebben afgelopen jaar," zegt forensisch arts Wouter Karst van het NFI. "We vinden het belangrijk dit signaal te delen, om kinderen en ouders te waarschuwen." Ook de politie ziet vaker smartphones en sociale media in zedenzaken en vindt het belangrijk dat ouders en kinderen alert leren zijn op risico's.
Zorgelijke cijfers
Jongeren zijn veel online, zeker tijdens de huidige lockdown in verband met de coronacrisis, ziet het Centrum Seksueel Geweld (CSG). De cijfers zijn "zorgelijk", zegt Iva Bicanic, hoofd van het CSG. "Plegers weten precies hoe ze het aan moeten pakken. Ze hebben het ervoor over te investeren in het contact met de puber. Uiteindelijk komt het tot een fysieke afspraak met alle gevolgen van dien. De impact van dit type misbruik voor het slachtoffer en zijn of haar gezin mag niet onderschat worden."
De meeste zedenmisdrijven spelen nog altijd binnen de huiselijke en familiekring. De slachtoffers zijn bijna altijd meisjes. Afgelopen jaar ging het om één jongen die slachtoffer was in een zedenzaak. Het NFI noemt een zaak acuut als het seksueel misbruik in de voorafgaande zeven dagen heeft plaatsgevonden.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 15.600 kilo cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is 400 kilo minder dan in de eerste zes maanden van 2024.
39 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum waarschuwt mensen die willen afvallen niet te licht te denken over het gebruik van medicatie. "Het lijkt misschien makkelijk, maar onderschat de gevolgen niet", zegt directeur Petra Verhoef in Trouw over middelen als Ozempic en Wegovy.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is "buitengewoon teleurgesteld" dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de asielwetten. Een woordvoerder laat weten dat de VNG de Eerste Kamer zal proberen "te overtuigen van de onhaalbaarheid" ervan.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland heeft grote zorgen over de door de Tweede Kamer aangenomen asielwetten. "De impact op kinderen is ingrijpend, maar nergens blijkt dat hun belang serieus is meegewogen", laat de VN-kinderrechtenorganisatie weten.
5 uur geledenROOSENDAAL (ANP) - De verdachte situatie rond een woning in de Kardinaal van Rossumstraat in Roosendaal is na bijna vijf uur ten einde. Het is onderhandelaars gelukt om de bewoner op een rustige manier uit het huis te krijgen. De man zat in de woning en dreigde zichzelf of anderen iets aan te doen, meldt de veiligheidsregio. Waarom de man dat wilde is nog onduidelijk.
8 uur geledenHOUTEN (ANP) - Van een officiële hittegolf is geen sprake meer, want in De Bilt werd het donderdagmiddag maximaal 22,0 graden. Daarmee werd het geen zomerse dag, waardoor de hittegolf volgens Weeronline na vijf dagen weer voorbij is. Voor een hittegolf zijn minstens vijf zomerse dagen van 25 graden of meer nodig, waarvan er drie tropisch warm zijn met minimaal 30 graden.
9 uur geleden