Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste conservatief-groene regering van Oostenrijk treedt aan

Eerste conservatief-groene regering van Oostenrijk treedt aan

WENEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Oostenrijkse politicus Sebastian Kurz (33) is weer aangetreden als de jongste democratisch gekozen regeringsleider in de wereld. De leider van de conservatieve ÖVP-partij staat aan het hoofd van de eerste conservatief-groene coalitie in de geschiedenis van zijn land.

De conservatief Kurz legde de ambtseed af bij president Alexander Van der Bellen. Later wordt ook de rest van het kabinet beëdigd. De groenen en conservatieven combineren in hun coalitieakkoord een streng migratiebeleid met ambitieuze plannen op klimaatgebied. De partijen willen dat Oostenrijk in 2040 klimaatneutraal is.

Kurz regeerde eerder met de rechts-populistische FPÖ, maar die regering kwam ten val na een schandaal. FPÖ-kopstuk Heinz-Christian Strache was in 2017 in een villa op Ibiza gefilmd met verborgen camera's terwijl hij sprak met een vrouw die zich presenteerde als een vermogende Russin. Strache leek bereid te zijn haar overheidsopdrachten te gunnen in ruil voor hulp bij de verkiezingscampagne.

Meer uit Politiek

Bontenbal geeft veeg aan rechts en links

DEN BOSCH (ANP) - Met een veeg naar rechts en links heeft de nieuwe CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal op een partijcongres de verkiezingscampagne van zijn partij afgetrapt.

1 dag geleden
Staande ovatie en prijs voor Renske Leijten bij SP-congres

ARNHEM (ANP) - Renske Leijten is na zeventien jaar Kamerlidmaatschap met een staande ovatie ontvangen door het SP-congres en heeft een 'gouden tomaat' opgespeld gekregen. Dat is de hoogste onderscheiding die kan worden uitgereikt door de partij. Leijten stopte afgelopen zomer als Kamerlid en heeft in die functie onder andere een belangrijke rol gespeeld bij het onthullen van de toeslagenaffaire.

1 dag geleden
Yeşilgöz vindt dat niet alleen VVD 'schuld' heeft aan asielcrisis

LEIDEN (ANP) - In alle jaren dat de VVD in het kabinet heeft gezeten, is de asielinstroom niet naar beneden gegaan terwijl de liberalen daar al jaren op aandringen. VVD-lijsttrekker en justitieminister Dilan Yeşilgöz vindt dat dit niet alleen de VVD kan worden verweten. "We hebben altijd in coalities gezeten", zei ze tijdens opnames van het tv-programma College Tour van KRO-NCRV. De deur naar samenwerking met de PVV staat nog steeds op een kier, ondanks de kritiek die zij daarop krijgt.

1 dag geleden
Ontevreden CDA-afdeling Limburg schaart zich achter Bontenbal

DEN BOSCH (ANP) - De ontevreden Limburgse afdeling van het CDA schaart zich achter de nieuwe lijsttrekker Henri Bontenbal. Dat werd duidelijk tijdens het partijcongres van de christendemocraten.

1 dag geleden
Verkiezingscongressen van VVD, CDA, SP en Volt op 'superzaterdag'

DEN HAAG (ANP) - Na een volle politieke week met Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen houden vier partijen een verkiezingscongres: VVD, CDA, SP en Volt. In de Haagse wandelgangen spreken sommigen over 'superzaterdag'. De leden van de partijen krijgen de kans om de verkiezingsprogramma's bij te schaven. Voor Dilan Yeşilgöz (VVD) en Henri Bontenbal (CDA) is het een belangrijk moment: zij zullen voor de eerste keer als lijsttrekker hun congres toespreken.

1 dag geleden
Kaag: hoge bankenbelasting ondergraaft concurrentiepositie banken

DEN HAAG (ANP) - Een hogere bankenbelasting ondergraaft de concurrentiepositie van Nederlandse banken ten opzichte van branchegenoten in andere Europese landen. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Sigrid Kaag (Financiën) tegen zakenkrant Financial Times. Zij spreekt van een verkeerd signaal aan het bedrijfsleven.

2 dagen geleden
Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

GARMERWOLDE (ANP) - Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf 1 oktober dichtgaat, en volgend jaar het gasveld definitief sluit.

2 dagen geleden