Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste commerciële teststraten die GGD'en helpen alweer dicht

Eerste commerciële teststraten die GGD'en helpen alweer dicht

DEN HAAG (ANP) - De eerste commerciële teststraten die coronatesten uitvoeren voor de GGD'en zijn alweer dicht. Er worden te weinig mensen doorgestuurd vanuit de GGD en daarom is het niet rendabel voor sommige aanbieders om open te blijven, bevestigt een woordvoerder van Stichting Open Nederland (SON) na berichtgeving van het AD.

Het "lijkt een technisch probleem" aan de kant van de GGD, zo legt hij uit. "De GGD moet op een bepaald moment beslissen dat het te druk is en dat ze mensen door gaan sturen. Maar het lijkt niet goed te lukken om mensen in drukke regio’s door te sturen naar de commerciële teststraten."

Hoeveel van de commerciële teststraten dicht zijn gegaan vanwege een gebrek aan af te nemen tests, kan hij niet zeggen. Woensdag openden de eerste locaties hun deuren voor de hulp aan de GGD'en.

Begrip

SON heeft begrip voor de commerciële aanbieders die dichtgaan. Testbedrijven worden per afgenomen test betaald, dus als er geen mensen worden doorgestuurd verdienen ze niets. Wanneer de locaties weer opengaan is volgens de woordvoerder dus ook moeilijk te zeggen. "Dat is een kwestie van marktwerking."

De commerciële testaanbieders zijn ingeschakeld omdat de GGD'en momenteel de grote vraag naar coronatesten niet aankunnen. De laboratoria die de testen moeten analyseren kunnen niet meer verwerken dan ze nu al doen. De commerciële testers gebruiken antigeentesten. Die geven sneller een uitslag, maar zijn wel iets minder betrouwbaar.

Vijftig locaties

Deze week meldde SON dat er zo'n tien testaanbieders de GGD'en helpen, met samen ongeveer vijftig locaties.

De koepelorganisatie van GGD'en laat weten dat er afgelopen dagen "hard gewerkt" is om de hulp van commerciële aanbieders mogelijk te maken. "Hiervoor moeten echter wel een aantal zaken worden geregeld, zoals aanpassingen in de ICT-systemen. Dit loopt nog niet zoals het moet wat erg vervelend is voor alle partijen. Er wordt hard gewerkt om de problemen op te lossen."

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

ErikRe 3 maanden geleden
'Commerciele' teststraten: COVID-19: het nieuwe goud. Rara, wie heeft dat eerder gezegd, mag het zeggen.

Meer uit Gezond

Minister Kuipers verwacht meer gevallen van apenpokken

DEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) verwacht dat meer Nederlanders besmet zullen raken met apenpokken. Vrijdag is het virus voor het eerst vastgesteld bij een persoon in Nederland, meldde het RIVM. De identiteit van de besmette persoon is niet bekendgemaakt.

9 uur geleden
Apenpokkenvirus voor het eerst in Nederland vastgesteld

BILTHOVEN (ANP) - Het apenpokkenvirus is voor het eerst in Nederland vastgesteld bij een persoon. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat geeft geen informatie over leeftijd, geslacht en woonplaats van de persoon. Het instituut verwacht dat er nog meer mensen besmet geraakt kunnen zijn.

11 uur geleden
Spoedberaad Wereldgezondheidsorganisatie over apenpokken

GENEVE (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft besloten tot een spoedvergadering wegens de plotselinge wereldwijde uitbraak van apenpokken. Deskundigen gaan zich vrijdag buigen over de vraag of er alarm moet worden geslagen, is vernomen bij de organisatie. De WHO zou een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang kunnen uitroepen, menen waarnemers.

13 uur geleden
Kuipers: kans is groot dat apenpokken naar Nederland komen

DEN HAAG (ANP) - Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers vindt het "verstandig" om de ontwikkelingen rond het apenpokkenvirus goed in de gaten te houden. "De kans is groot dat het hier wel degelijk komt", aldus de bewindsman. Bekeken moet worden hoe ernstig het virus is en of er ingegrepen moet worden, "maar het is echt aan het RIVM om daar verstandige uitspraken over te doen."

18 uur geleden
Zorgminister Kuipers wil werkdruk huisartsen verlagen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers wil de werkdruk van huisartsen verminderen. Hij denkt dat te kunnen bereiken door bijvoorbeeld onnodige administratieve lasten weg te nemen.

1 dag geleden
RIVM: vooralsnog geen apenpokken in Nederland

BILTHOVEN (ANP) - Het apenpokkenvirus is in Nederland vooralsnog niet vastgesteld. Dat laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten. Het virus is in Europa heel zeldzaam, maar de afgelopen weken is het opgedoken in Italië, Zweden, Spanje, Portugal en Groot-Brittannië. Ook in de Verenigde Staten is het virus vastgesteld.

1 dag geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen duikt onder de 500

ZEIST (ANP) - Voor het eerst sinds oktober vorig jaar liggen minder dan 500 mensen die het coronavirus hebben opgelopen in Nederlandse ziekenhuizen. Volgens de jongste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) gaat het in totaal nog om 489 patiënten. Dat zijn er 40 minder dan een dag eerder.

1 dag geleden