Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste clubs trekken deelname aan protestopening weer in

Eerste clubs trekken deelname aan protestopening weer in

AMSTERDAM (ANP) - Een aantal clubs dat komend weekend mee zou doen aan een protestactie heeft zich teruggetrokken omdat lokale overheden dreigen met een dwangbevel. Dat bevestigt initiatiefnemer Pieter de Kroon van de actie 'De Nacht staat op' na eerdere berichtgeving van het AD. Hoeveel clubs zich hebben teruggetrokken weet hij niet omdat er ook geen beeld is van hoeveel er überhaupt mee zouden doen aan het protest.

De actie werd vorige week aangekondigd door brancheorganisatie Nachtbelang en het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC). Door het hele land hebben clubs zich aangesloten.

Uitgaanscentrum Dieka uit het Twentse Markelo heeft op Facebook laten weten dat het zaterdag dicht blijft. Ook Club 1841 uit Sneek in Friesland doet niet meer mee omdat de gemeente "heeft aangegeven de regels van de overheid te hanteren", zo valt ook op Facebook te lezen. Ondernemers zijn bang voor boetes. De Kroon vindt het "belachelijk" dat overheden gaan handhaven. Hij verwacht dat jongeren op die plekken waar de feesten niet doorgaan in plaats daarvan naar illegale feesten zullen gaan. "Daarom is het zo belangrijk dat wij weer opengaan. Wij bieden een beschermde omgeving", zegt hij.

Amsterdamse clubs

Amsterdamse clubs hebben zich niet afgemeld voor de actie. Zij hebben niet te horen gekregen dat de gemeente zal optreden. Eerder werd bekend dat alle tickets van de Amsterdamse clubs die meedoen zijn uitverkocht. Volgens De Kroon gaat het in totaal om "richting de 20.000 en 25.000 kaarten".

Brancheorganisatie Nachtbelang en het OAC stelden eerder het zat te zijn dat bij de plannen van het kabinet om de samenleving te heropenen niet aan het nachtleven wordt gedacht. Volgens de nu geldende regels moet de horeca om 22.00 uur de deuren sluiten en is een zitplaats voor bezoekers verplicht.

Het Outbreak Management Team (OMT) komt vrijdag bijeen om een nieuw advies voor te bereiden voor het kabinet. Volgende week is een nieuwe persconferentie met minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid.

Meer uit Binnenland

NVWA geeft 25 waarschuwingen bij voedselcontroles op Koningsdag

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op Koningsdag 25 waarschuwingen gegeven omdat mensen zich met het aangeboden voedsel niet aan de hygiëneregels hadden gehouden. De autoriteit heeft daarnaast één boete uitgedeeld. Een boete ligt tussen de 525 en 1050 euro.

34 minuten geleden
Burgemeester Emmen: Koningsdag is goed verlopen

EMMEN (ANP) - Koningsdag in Emmen is goed verlopen, zegt burgemeester Eric van Oosterhout enkele uren nadat zijn gemeente de koning en zijn gezin had uitgezwaaid. "De koninklijke familie was volgens mij oprecht verwonderd over hoe mooi het hier is, hoe fijn het hier is en hoe relaxed de bevolking is", aldus Van Oosterhout.

45 minuten geleden
Drukte in grote steden neemt toe

AMSTERDAM/UTRECHT (ANP) - In de grote steden neemt de drukte zaterdag aan het eind van de middag toe door Koningsdag. De gemeente Amsterdam meldt op X dat het "erg druk" is in de Westerstraat in het centrum van de hoofdstad en roept mensen op om Koningsdag op een andere locatie te vieren.

1 uur geleden
Berg metalen in brand bij sloperij in Haarlem

HAARLEM (ANP) - In Haarlem woedt een brand bij een auto- en scheepssloperij aan de Hendrik Figeeweg, in de wijk Waarderpolder. Volgens de veiligheidsregio Kennemerland staat er een berg schroot in brand.

2 uur geleden
Stroom feestvierders in trein langzamer op gang door slecht weer

UTRECHT (ANP) - Door het slechte weer heeft het zaterdag wat langer geduurd voordat de stroom feestvierders in de treinen op gang kwam. Maar rond 14.00 uur is het druk geworden op de stations in de steden waar koningsdagevenementen plaatsvinden, meldt de NS, die ook laat weten dat de drukte beheersbaar is en de sfeer goed.

2 uur geleden
Koning sluit Koningsdag in Emmen af: het kon minder

EMMEN (ANP) - Koning Willem-Alexander is dankbaar dat hij Koningsdag dit jaar in Emmen heeft mogen vieren. "Emmen is een hele sterke stad waar je graag wilt wonen, waar alles gebeurt", sprak de koning in zijn dankwoord aan het publiek. "En ik heb ook begrepen dat als iets heel fantastisch is, dat je zegt: het kon minder. Ik zeg jullie deze Koningsdag: het kon veel minder." Het was de eerste keer in ruim twintig jaar dat Koningsdag of Koninginnedag in Drenthe werd gevierd.

3 uur geleden
Snelweg A10 weer open na XR-demonstratie

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A10 is zaterdag rond 14.00 uur weer opengegaan nadat actievoerders van Extinction Rebellion (XR) de weg hadden geblokkeerd. Een groep van ruim honderd demonstranten liep kort na 12.00 uur de A10 op ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam.

3 uur geleden