Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste Amerikaanse paspoort met X als geslacht uitgegeven

Eerste Amerikaanse paspoort met X als geslacht uitgegeven

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten hebben een eerste paspoort uitgegeven waarin het geslacht van de houder is aangemerkt met X. Dat wordt gezien als een belangrijke ontwikkeling voor Amerikanen die non-binair zijn en zich dus niet als man of vrouw identificeren.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is toegewijd aan "het bevorderen van de vrijheid, waardigheid en gelijkheid van alle mensen, onder wie die van lhbti'ers", zei een woordvoerder bij de bekendmaking van de paspoortuitgifte. President Joe Biden beloofde eerder dat zijn regering rechten van de lhbti-gemeenschap als prioriteit zou behandelen.

Voor Amerikanen in het buitenland geldt dat zij begin volgend jaar paspoorten kunnen aanvragen waarin bij het geslacht X staat. Wereldwijd geeft slechts een beperkt aantal landen dit soort identiteitsdocumenten uit. Volgens een in Londen gevestigde belangengroep kunnen mensen in zeker elf landen X of 'overig' in hun paspoort laten zetten.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Zeeuw65 1 maand geleden
Het blijft een lastig onderwerp. Je word geboren als man of als vrouw en nooit onzijdig. Zit er een slangetje aan dan ben je man en een gleufje dan ben je een vrouw. Punt. Echter je kan geboren worden als man maar je een vrouw voelen. Tot de geslachts operatie ben je dan volgens de papieren een man en daarna pas een vrouw en omgekeerd. Zolang het slangetje er nog aan zit is het b.v. zeer onwenselijk om naar de vrouwen wc te gaan. Verder is het lastig om in de papieren als X door het leven te gaan omdat zeer veel materialen OF voor een man OF voor een vrouw zijn gemaakt. Apneu apparatuur voor vrouwen is anders dan voor mannen en kleiner en verfijnder. Ook medicijnen voor vrouwen zijn soms anders omdat er andere stoffen in zitten.

Meer uit Buitenland

VS: Huis keurt defensiebegroting van 768 miljard dollar goed

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdagavond laat (lokale tijd) met ruime meerderheid een definitieve versie van de defensiebegroting voor 2022 goedgekeurd. De begrotingswet autoriseert defensie-uitgaven ter waarde van 768 miljard dollar (680,2 miljard euro). Dat bedrag is 25 miljard dollar hoger dan waar president Joe Biden om had gevraagd en ongeveer 5 procent meer dan de begroting van vorig jaar.

1 uur geleden
Verdachte van moord op journalist Khashoggi gearresteerd

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - In Frankrijk is een van de verdachten van de spraakmakende moord op de Saudische journalist en regimecriticus Jamal Khashoggi opgepakt. De man werd gearresteerd op een luchthaven bij Parijs toen hij op het punt stond een vliegtuig naar Saudi-Arabië te nemen.

2 uur geleden
Machtswisseling in Duitsland, Merkel na 16 jaar weg

BERLIJN (ANP) - Het Duitse parlement kiest woensdag de sociaaldemocraat Olaf Scholz tot regeringsleider. Hij wordt daarmee de opvolger van de christendemocratische bondskanselier Angela Merkel, die zestien jaar het land bestuurde. Scholz gaat een coalitie leiden met de milieupartij Groenen en de liberale FDP. Het is voor het eerst dat deze partijen een regering vormen.

4 uur geleden
Biden waarschuwt Poetin in videogesprek voor escalatie

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een gesprek met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin zijn zorgen uitgesproken over de Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne. In een video-overleg van bijna twee uur waarschuwde hij Rusland voor "harde economische en andere maatregelen" als het tot gewelddadigheden komt, aldus het Witte Huis in een verklaring.

12 uur geleden
Von der Leyen dreigt Rusland met nieuwe sancties

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie zal Rusland "stevig" straffen als het Oekraïne of andere buren van de EU blijft koeioneren, waarschuwt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. "We moeten onze samenlevingen en democratieën beschermen" tegen dit soort cynisch "machtsspel", zei ze.

13 uur geleden
Ruimtetelescoop Hubble doet het weer

HOUSTON (ANP) - De bejaarde ruimtetelescoop Hubble is gerepareerd. Vier wetenschappelijke meetinstrumenten aan boord doen het weer na een ingreep op afstand. Dat laat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdag weten.

13 uur geleden
UNICEF: vele miljarden nodig voor noodhulp kinderen in 2022

DEN HAAG (ANP) - Voor de wereldwijde noodhulp aan kinderen is volgend jaar een bedrag van zeker 9,4 miljard dollar (8,3 miljard euro) nodig, zegt UNICEF. De VN-organisatie schat dat meer dan 177 miljoen kinderen in 145 landen en regio's hulp nodig zullen hebben.

15 uur geleden