Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste 25 van 100 kwetsbare 'Griekse' vluchtelingen in Nederland

Eerste 25 van 100 kwetsbare 'Griekse' vluchtelingen in Nederland

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen week zijn de eerste 25 vluchtelingen uit Griekenland in Nederland aangekomen. Na de brand in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos begin september, had het kabinet onder druk van de Tweede Kamer besloten honderd kwetsbare vluchtelingen op te nemen.

De komende dagen zullen nog 24 vluchtelingen naar Nederland worden overgebracht, meldt staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) aan de Tweede Kamer. In totaal zijn het ongeveer tien Syrische gezinnen met 27 kinderen onder de achttien jaar. Volgens het ministerie komt ruim de helft van de betrokkenen uit Moria en komen de anderen uit kampen op andere eilanden zoals Samos. Broekers had al aangekondigd dat ze breder zou kijken, ook omdat er niet voldoende vluchtelingen voldeden aan de eisen van het kabinet.

De vluchtelingen zijn voor hun komst naar Nederland in Griekenland negatief getest op COVID-19 en ze zijn daar ook in quarantaine gegaan. De asielzoekers gaan na aankomst eerst naar een opvanglocatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Daarna worden ze gehuisvest in overleg met gemeenten.

Overvolle kampen

Volgens de staatssecretaris is het de bedoeling om snel de andere vijftig kwetsbare vluchtelingen op te halen. De linkse oppositie wilde eigenlijk vijfhonderd asielkinderen opnemen uit Griekenland. Maar de coalitie was verdeeld en een deal leidde tot een aantal van honderd.

In Griekenland verblijven vele tienduizenden asielzoekers langdurig in vaak overvolle kampen. Op Lesbos zaten ruim 12.000 mensen in het kamp Moria onder ellendige omstandigheden. Door de brand hadden zij geen onderdak meer. Op de eilanden zaten ook veel alleenstaande asielkinderen in onveilige omstandigheden. Verschillende Europese landen hebben deze kinderen vanaf het voorjaar opgenomen.

Opvang

Nederland wilde dat niet, maar het kabinet wilde wel helpen met de opvang van deze kinderen op het Griekse vasteland. Broekers meldt dat een tweede van drie beoogde opvanglocaties voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen daar in gebruik is genomen. Er zitten nu zestien jongens die worden begeleid. Nederland werkt in dit driejarige programma met de Grieken samen.

Stichting Vluchtelingenwerk is blij dat de eerste Syrische gezinnen in Nederland zijn, maar wijst erop dat "alleenstaande kinderen (waar het oorspronkelijke verzoek van de Grieken over ging) met kerst nog steeds moeten achterblijven. Dat had echt veel sneller gekund. De onwil van dit kabinet om écht iets te doen aan de situatie op de Griekse eilanden blijft duidelijk staan".

Meer uit Politiek

Huurwet De Jonge aangenomen door Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De Wet betaalbare huur is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Die wet, ingediend door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), moet een deel van de huren die nu nog in de vrije huursector vallen omlaag brengen. Zoals verwacht hielp de PVV de wet aan een ruime meerderheid.

6 uur geleden
Tweede Kamer wil lik-op-stuk bij verstoorders dodenherdenking

DEN HAAG (ANP) - Een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer wil dat antisemitisme harder wordt aangepakt. Om te beginnen moet op 4 mei het snelrecht worden toegepast als mensen de Nationale Dodenherdenking verstoren, zo willen diverse fracties. Hier zou ook meteen een afschrikwekkende werking van uitgaan, betoogden Kamerleden in een debat over antisemitisme. Bij snelrecht gaat justitie snel na het plegen van een strafbaar feit over tot vervolging. Het is onderdeel van het lik-op-stukbeleid van politie en justitie.

6 uur geleden
Gemeenten moeten derdelanders voorlopig weer opvangen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten moeten zogeheten derdelanders voorlopig weer dezelfde opvang en rechten geven als andere vluchtelingen uit Oekraïne. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij hiertoe genoodzaakt is omdat de Raad van State over de kwestie vragen heeft gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie, zo werd donderdag bekend. Hij heeft de gemeenten hierover al ingelicht.

7 uur geleden
Staatssecretaris zwijgt over belastingconstructie OCI

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) wil niet reageren op een belastingconstructie van kunstmestproducent OCI die de Nederlandse schatkist in drie jaar tijd zo'n 750 miljoen euro heeft gekost. Hij wijst op artikel 67 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen, die hem verbiedt in te gaan op individuele belastingplichtigen.

9 uur geleden
Overijssel trekt bemestingsverbod door om PAS-melders te helpen

ZWOLLE (ANP) - Overijssel heeft het bemestingsverbod voor provinciale landbouwgronden nu al weer met een jaar verlengd. Ook in 2025 mogen boeren die grond van de provincie in erfpacht hebben daar geen mest op uitrijden. Het provinciebestuur creëert zo stikstofruimte, bedoeld om de zogeheten PAS-melders te helpen.

9 uur geleden
Kamer wil 'tochtkorting' voor huurder slecht geïsoleerde woning

DEN HAAG (ANP) - Huurders in een slecht geïsoleerde woning hebben recht op een 'tochtkorting' om de hogere energierekening te compenseren. De Tweede Kamer heeft donderdag een GroenLinks-PvdA-voorstel gesteund om dit wettelijk vast te leggen.

9 uur geleden
Jongeren VVD hekelen 'feitenvrije politiek' Yeşilgöz over asiel

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz imiteert de "feitenvrije onderbuikpolitiek" van populistische partijen als de PVV, vindt de jongerenvereniging van de liberalen. De JOVD is "geschokt" door de manier waarop Yeşilgöz cijfers over het aantal nareizigers van vluchtelingen die volgen op andere nareizigers "verzonnen" heeft, verwijzend naar berichtgeving van dagblad Trouw. "Yeşilgöz moet met een eigen liberaal verhaal komen; niet het populistische trucje van Wilders over willen doen", vinden de jongeren.

10 uur geleden