Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerdmans wil Nederland 'naar rechts trekken' met JA21

Eerdmans wil Nederland 'naar rechts trekken' met JA21

DEN HAAG (ANP) - JA21, de nieuwe partij van Annabel Nanninga en Joost Eerdmans, wil Nederland "naar rechts trekken" en een alternatief zijn voor de "radicale" Thierry Baudet en zijn partij Forum voor Democratie (FVD). De partij bood maandag de benodigde handtekeningen aan bij de Kiesraad om mee te kunnen doen aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Eerdmans - net als Nanninga oud-FVD'er - heeft naar eigen zeggen "drie keer zoveel" ondersteuningsverklaringen als nodig zijn om mee te kunnen doen.

JA21 staat volgens de laatste peiling van Maurice de Hond op drie zetels. Volgens Eerdmans is het nu "lastig als je een rechtse kiezer bent". "PVV en FVD staan buitenspel. Wij kunnen met een realistisch verhaal Nederland op de juiste koers krijgen." Hij wil bij voorbaat geen enkele partij uitsluiten voor samenwerking.

De partij is tegen de Europese Unie en migratie, en kritisch op het klimaatbeleid, legt Eerdmans uit. Of de partij daarmee concurrent FVD kan verslaan. is volgens hem vraag. "De race is begonnen, ik denk dat we ze kunnen inhalen", zegt hij.

Eerdmans en Nanninga splitsten zich november vorig jaar af van FVD, omdat ze geen lid wilden zijn van "een partij die extremistische opvattingen duldt". De partij lag toen zwaar onder vuur, onder meer vanwege racistische en antisemitische opvattingen die zouden rondgaan in de jongerenbeweging JFVD en de partijtop.

Eerdmans had zich net bij FVD aangesloten. JA21 is inmiddels de zesde partij waar hij zijn naam aan verbindt. Eerder was hij Kamerlid voor de LPF. In een interview met De Telegraaf vorig jaar zei hij altijd de ambitie te hebben terug te keren in de Tweede Kamer.

Meer uit Politiek

Rutte heeft op congres tijd gekocht en gekregen voor asielpakket

APELDOORN (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft op het congres van de liberalen tijd gekocht voor een maatregelenpakket om de asielinstroom te verlagen. Als er voor de zomer niets ligt, of een pakket dat onvoldoende perspectief biedt om grip op asiel te te krijgen, "liggen alle opties open", zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans, asielwoordvoerder van de partij na afloop.

1 dag geleden
SP hoopt met radicale democratisering weer mensen te trekken

APELDOORN (ANP) - Met "radicale democratisering" hoopt de SP weer kiezers te trekken. Het is een van de belangrijkste vernieuwingen van het beginselprogramma dat zaterdag op een congres in Apeldoorn werd goedgekeurd.

1 dag geleden
Wiersma biedt excuses over gedrag aan op congres VVD

APELDOORN (ANP) - Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft tijdens het drukbezochte VVD-congres ook aan de VVD-leden zijn excuses aangeboden over zijn grensoverschrijdende gedrag. "Ik heb fouten gemaakt, ik ben te fel geweest. Dat is niet goed en daar heb ik enorme spijt van. Ik wil ook hier sorry zeggen." Wiersma trok als minister, maar ook als VVD-Kamerlid, fel van leer tegen zijn medewerkers.

1 dag geleden
Hermans roept premier op over asielaanpak: 'Mark schiet op'

APELDOORN (ANP) - VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans heeft tijdens het VVD-congres premier en VVD-leider Mark Rutte opgeroepen haast te maken met een pakket aan maatregelen om de asielinstroom in te perken. "Mark, schiet op." Ze vindt dat het kabinet pas op vakantie kan, als dat pakket er ligt. Onder meer gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten snel perspectief krijgen, vindt Hermans.

1 dag geleden
Rutte: Commitment beperking asielinstroom staat onverkort

APELDOORN (ANP) - Het persoonlijk commitment van VVD-leider en premier Mark Rutte staat "onverkort", zei Rutte op het partijcongres van de liberalen. Hij beloofde op het vorige congres in november dat de asielinstroom substantieel naar beneden zou gaan. Dat is nog niet gelukt en bij kritische leden is het geduld op. Volgens Rutte zou hij "onverantwoorde risico's" hebben genomen als hij het overleg in het kabinet had geforceerd om voor het congres van zaterdag met een pakket aan maatregelen te komen.

1 dag geleden
Mirjam Bikker: nieuw asielbeleid moet houdbaar en uitvoerbaar zijn

APELDOORN (ANP) - Er valt met de ChristenUnie te praten over migratie, maar dan moeten die plannen wel "juridisch houdbaar en uitvoerbaar" zijn, benadrukte ChristenUnie-leider Mirjam Bikker op het congres van haar partij in Apeldoorn.

1 dag geleden
Rutte: ministerraden zijn wel degelijk politieker geworden

DEN HAAG (ANP) - Discussies in de ministerraad zijn wel degelijk "veel politieker nu", zegt premier Mark Rutte. Het ANP becijferde dat ministerraden gemiddeld nog geen drie uur duren, terwijl Rutte na de val van zijn derde kabinet had gezegd dat die overleggen veel langer zullen duren, omdat het politieke zwaartepunt op het vrijdagse beraad komt te liggen. Dat laatste is wel het geval, stelt Rutte. Maar "het is natuurlijk niet zo dat het kabinet een debatclub is die de lengte van de vergadering een doel op zichzelf vindt".

2 dagen geleden