
Eerdmans en Nanninga: Kamerleden zijn niet met ruzie vertrokken
AMERSFOORT (ANP) - Joost Eerdmans en Annabel Nanninga van JA21 benadrukken dat Kamerleden Nicki Pouw-Verweij en Derk Jan Eppink niet met ruzie naar de BoerBurgerBeweging (BBB) zijn vertrokken. Bij de oprichters van JA21 klinkt wel onbegrip omdat de democratische hervormingen die Pouw-Verweij en Eppink verlangden volgens Eerdmans en Nanninga juist worden doorgevoerd.
"Ik ga niet ontkennen dat het allemaal vervelend is. Maar het is niet stuk, onherstelbaar", zegt Nanninga zaterdag bij een campagnebijeenkomst in Amersfoort over de onrust bij JA21. Het hoort volgens haar bij de "groeifase" waarin JA21 zich bevindt dat er mensen vertrekken. Behalve Pouw-Verweij en Eppink zijn recentelijk ook zes andere prominente leden uit de partij gestapt, onder wie Europarlementariërs Rob Roos en Rob Rooken.
Bij de vorige ledenvergadering hadden kritische leden, onder wie Pouw-Verweij en Eppink, een aantal ingrijpende wijzigingen geëist in de partij. "De statutenwijziging voor democratisering waar zij om hebben gevraagd, zijn tot de punt en de komma uitgevoerd", zegt Nanninga daarover. "Dus mij dunkt dat we ons dat aantrekken." Bij de volgende ledenvergadering zullen plannen worden gepresenteerd om leden meer inspraak te geven op de lijsten en het programma. Die zijn volgens Nanninga en Eerdmans goed afgestemd met leden die hier kritisch over waren.
"Ik ben vol overtuigd dat wij een stabiele partij zijn zonder ruzie", zegt Eerdmans. Hij neemt Pouw-Verweij en Eppink ook niets kwalijk. Door hun vertrek gaat Eerdmans verder als eenmansfractie als de Kamer dinsdag terugkomt van reces. "Dan heb ik liever dat je die keuze maakt dan dat je meegaat in iets dat je niet wil."
Bij het samenstellen van de lijst voor de Kamerverkiezingen in november heeft de fractieleider wel extra gelet op "principiële punten" waar kandidaten het niet mee eens zijn. "Dat is ook belangrijk om te weten", zegt Eerdmans.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het zorgakkoord staat 'bovenaan het lijstje' van Daniëlle Jansen, de nieuwe minister van Volksgezondheid. Dat zegt de NSC-bewindsvrouw voorafgaand aan haar eerste ministerraad. "Dat wil ik echt voor elkaar krijgen, het hele veld zit erop te wachten."
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair buitenlandminister Caspar Veldkamp (NSC) heeft een "indringend" gesprek gehad met Spanje over de NAVO-norm van 5 procent van de totale economie. Aan die norm wil Spanje zich nog niet committeren: het land had al moeite met 2 procent en de sprong naar 5 procent zou onhaalbaar zijn, aldus Spaanse diplomaten.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) wil niet zeggen of ze binnenkort overgaat tot de dwangmaatregelen die de spreidingswet biedt. De deadline voor gemeenten om voor voldoende asielopvanglocaties te zorgen, is over twee weken.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oud-staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie) sluit zich aan bij JA21. Dat maakte de partij vrijdag bekend. Coenradie was eerder lid van het kabinet namens de PVV, maar keerde die partij de rug toe nadat Geert Wilders had besloten uit de coalitie te stappen. Sindsdien was ze op zoek naar een nieuwe politieke thuisbasis.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet komt niet tegemoet aan de eis van oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 om bezuinigingen op de onderwijsbegroting ongedaan te maken. De partijen dreigen in de Eerste Kamer tegen de voorjaarsnota te stemmen als het kabinet niet zou instemmen met hun wensen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een motie van Kati Piri van GroenLinks-PvdA om tijdelijk een volledig wapenembargo tegen Israël in te stellen, heeft weinig steun gekregen in de Tweede Kamer. Ook partijen die al langer pleiten voor sancties tegen Israël vanwege het geweld in Gaza zoals D66 en Volt keerden zich tegen het voorstel.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet mag blijven doorwerken aan de meeste onderwerpen op het gebied van Justitie en Veiligheid, vindt de Tweede Kamercommissie die daarover gaat. Alleen de transgenderwet en een reeks brieven over het experiment met legale wietteelt moeten volgens de Kamerleden wachten tot een nieuw kabinet aantreedt.
1 dag geleden