Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerdmans: coalitie JA21, VVD, CDA en D66 ligt meest voor de hand

Eerdmans: coalitie JA21, VVD, CDA en D66 ligt meest voor de hand

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Joost Eerdmans van JA21 vindt een coalitie met VVD, CDA, D66 en zijn eigen partij "het meest voor de hand liggend". Hij heeft verkenners Kajsa Ollongren (D66) en Annemarie Jorritsma (VVD) dinsdag dan ook geadviseerd deze combinatie te onderzoeken. Voorwaarde is wel dat een aantal stokpaardjes van JA21 terugkomen in nieuw kabinetsbeleid.

Het liefst wil Eerdmans een "volledig rechtse coalitie", maar het is volgens hem evident dat dat niet haalbaar is. D66, de partij die tweede werd tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, is namelijk juist uit op een zo progressief mogelijk kabinet. Maar omdat rechtse partijen volgens Eerdmans wel degelijk de verkiezingen hebben gewonnen, is het zaak te zoeken naar "de meest rechtse combinatie die wel realistisch en kansrijk is".

D66 en JA21 staan op een aantal punten, zoals klimaat en de Europese Unie, lijnrecht tegenover elkaar. Ook over migratie verschillen de partijen van mening, maar voor Eerdmans is een strenger immigratiebeleid wel een vereiste voor deelname aan een nieuwe coalitie. Als dat echt niet mogelijk blijkt "wordt het lastig" en gaat JA21 de oppositie in. "Daar kun je ook zaken doen." Een minister Eerdmans komt er hoe dan ook niet. "Ik blijf sowieso in de Tweede Kamer."

Mark Rutte

Ook VVD-leider Mark Rutte wil "serieus kijken" naar een coalitie met JA21, zo zei hij maandag na zijn gesprek met de verkenners. Kaag noemde daarop zo'n samenwerking juist "moeilijk voorstelbaar".

Volgens Eerdmans heeft Rutte hem ook al gebeld. Dat was zondagavond, om te polsen of er bereidheid was bij de nieuwe partij om aan een coalitie deel te nemen. "En die is er, als er wezenlijke punten van de partij worden meegenomen", aldus Eerdmans in een toelichting.

JA21 ontstond na een afsplitsing van Forum voor Democratie (FVD) van Thierry Baudet eind vorig jaar. De partij van Eerdmans en Annabel Nanninga heeft drie zetels in de Tweede Kamer gehaald. Voordeel voor een toekomstige coalitie is dat de Fractie-Nanninga in de Eerste Kamer nu acht zetels heeft. Deze senatoren splitsten zich af van FVD na de ruzie tussen Baudet en bestuursleden. Die draaide om aantijgingen van racisme in een appgroep van de jongerentak van FVD.

Meer uit Politiek

Ook Tweede Kamer bekritiseert 'haastige' coronawet

DEN HAAG (ANP) - Ook diverse Kamerleden hebben zich negatief uitgelaten over het inmiddels fel bekritiseerde wetsvoorstel om coronamaatregelen juridisch te verankeren. Het gaat om een eerste aanpassing van de Wet publieke gezondheid (Wpg), waarmee het kabinet bijvoorbeeld bij een opleving van corona het dragen van mondkapjes weer kan verplichten. Kamerleden vallen zowel over de haast als over de inhoud van het wetsvoorstel.

15 uur geleden
GroenLinks wil opheldering minister De Jonge over desinformatie

DEN HAAG (ANP) - De GroenLinks-fractie van de Eerste Kamer wil opheldering van minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) over het onjuist informeren van de Eerste Kamer over de Omgevingswet. In antwoorden op Kamervragen in mei stelde De Jonge dat de oplevering van het - voor de uitvoering van de wet cruciale - Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) op schema lag. Dat bleek niet het geval, en het ministerie wist dat.

19 uur geleden
Ministerie erkent dat permanente coronawet haastklus was

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft minder tijd kunnen nemen dan het eigenlijk wilde voor het opstellen van de nieuwe permanente coronawet. Dat erkent een woordvoerder van zorgminister Ernst Kuipers naar aanleiding van een bericht in Trouw. Daarin klagen gemeenten dat de wet een "haastklus" is geworden waar zij onvoldoende bij zijn betrokken.

1 dag geleden
Burgemeesters praten opnieuw over opvang vluchtelingen

ARNHEM (ANP) - De opvang van vluchtelingen in Nederland blijft een gespreksonderwerp voor de burgemeesters. Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio heeft het maandagavond weer op de agenda staan.

1 dag geleden
Wethouder Simons Rotterdam doet aangifte van bekladding huis

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse wethouder Robert Simons heeft zaterdag aangifte gedaan van bekladding van zijn huis. Zijn woordvoerder bevestigt berichtgeving van Rijnmond daarover. Op zijn huis staat onder andere KK (kanker) homo's en RJK gespoten. RJK staat voor Rotterdam Jongeren Kern, een deel van de harde kern van Feyenoordsupporters.

3 dagen geleden
Oud-staatssecretaris voor CDA Ton Frinking (91) overleden

DEN HAAG (ANP) - Oud-defensiestaatssecretaris voor het CDA Ton Frinking (91) is overleden, meldt CDA-partijleider Wopke Hoekstra op Twitter. Frinking was Kamerlid van 1977 tot 1993 en daarna ruim een jaar staatssecretaris in het derde kabinet-Lubbers.

3 dagen geleden
Rutte na gesprek melkveehouder: ik kan zorgen niet wegnemen

KOUDUM (ANP) - Premier Mark Rutte heeft donderdagmiddag een "goed gesprek" gehad bij een melkveehouder in het Friese Koudum, maar er is "grote bezorgdheid". Net zoals de twee gesprekken die hij eerder voerde met agrariƫrs elders in het land was ook dit gesprek heftig, maar de "zorgen zijn ook groot en die kan ik niet wegnemen". Op het gesprek van vrijdag met een deel van het kabinet en boerenorganisaties wil hij niet vooruitlopen.

4 dagen geleden