Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerdere winsten vervlogen op Amsterdamse beurs

Eerdere winsten vervlogen op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met verlies geëindigd, na eerder op de dag nog op winst te hebben gestaan. Met name chipfondsen uit de AEX gingen onderuit nadat op de beurzen in New York grote technologiebedrijven lager werden gezet. Een dag eerder boekte de Amsterdamse hoofdindex nog een winst van ruim 2 procent. Elders in Europa was het beeld positiever.

De AEX-index eindigde uiteindelijk 0,2 procent lager op 663,26 punten. De sterkste daler was chiptoeleverancier ASM International met een verlies van 2,6 procent en ook chipmachinemaker ASML behoorde met een min van 2 procent tot de grootste verliezers. De MidKap ging 0,6 procent omlaag tot 989,46 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,4 procent.

Net als bij technologiebedrijven in de Verenigde Staten die het voorbije jaar flink in beurswaarde zijn gestegen, zorgde oplopend rendement op obligaties onlangs voor lagere waarderingen voor deze aandelen. Bij hogere rentes halen beleggers geld uit sterk gestegen aandelen, die dan als te duur worden gezien.

Fugro grote verliezer in MidKap

Bodemonderzoeker Fugro was in de MidKap de grootste verliezer met een min van 2 procent. Koffie- en theeverkoper JDE Peets steeg 1,3 procent en was koploper bij de middelgrote bedrijven. Staalconcern ArcelorMittal stond bovenaan de AEX met een plus van ruim 3 procent.

Bij de kleinere fondsen was detacheerder DPA met een winst van bijna 8 procent een blikvanger. Investeerder Gilde Equity Management heeft een bod gedaan op het bedrijf van 79,8 miljoen euro, ofwel 1,70 euro per aandeel. DPA-topman Arnold van Mameren zegt dat met de overname door Gilde de groeistrategie van het bedrijf versneld kan worden.

HelloFresh zakte 6,5 procent in Frankfurt. Beleggers grepen de sterke resultaten van de Duitse bezorger van maaltijdboxen aan om winst te nemen. HelloFresh deed afgelopen jaar goede zaken door de coronacrisis en het laatste kwartaal van 2020 was het beste ooit voor het bedrijf.

De euro noteerde op 1,2077 dollar, tegen 1,2049 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 60,55 dollar. Brentolie daalde 0,3 procent in prijs tot 63,53 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Aandeelhouders OCI stemmen voor omstreden belastingconstructie

AMSTERDAM (ANP) - Aandeelhouders van OCI hebben voor twee wijzigingen van de statuten gestemd, waarmee het chemieconcern geen dividendbelasting hoeft te betalen. De aandeelhouders steunden deze omstreden constructie donderdag tijdens de aandeelhoudersvergadering van OCI, meldt het concern.

4 minuten geleden
Facebook-moederbedrijf Meta keldert op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De eigenaar van Facebook, WhatsApp en Instagram gaf een tegenvallende omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. Ook verwacht Meta dit jaar meer kosten te maken door de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het socialemediabedrijf boekte afgelopen kwartaal wel meer winst dan verwacht.

48 minuten geleden
Politie heeft begrip voor gebruik bodycams in supermarkt

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft begrip voor het besluit van supermarktketen Dirk om personeel te voorzien van bodycams. Supermarktketen Jumbo zegt ook naar de inzet van bodycams te hebben gekeken.

1 uur geleden
Groei economie VS zwakt sterker af dan verwacht

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar aanzienlijk minder sterk gegroeid dan in de voorgaande periode. Dat meldde de Amerikaanse overheid in een voorlopige schatting. De groei viel ook minder sterk uit dan verwacht.

1 uur geleden
Moederbedrijf Douglas verwacht meer op te halen met beursgang

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Investeringsmaatschappij CVC Capital Partners verwacht meer op te halen bij de introductie op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf is onder andere eigenaar van cosmeticaketen Douglas en horlogemerk Breitling en investeerde in de Franse en Spaanse voetbalcompetities.

1 uur geleden
Bodycam in supermarkt is geen goed idee, volgens FNV

AMSTERDAM (ANP) - FNV vindt het gebruik van bodycams in de supermarkt "geen goed idee". De vakbond betwijfelt of het gebruik van de kleine camera's de-escalerend werkt, zoals supermarkt Dirk van den Broek beweert.

2 uur geleden
Unilever-topman predikt 'realistische' duurzaamheidsdoelen

LONDEN (ANP) - Topman Hein Schumacher van Unilever wil dat het verzorgings- en voedingsmiddelenconcern voortaan vooral "realistische" doelen nastreeft op het gebied van duurzaamheid. In het verleden stelde het bedrijf "met opzet ambitieuze doelen", maar nu is het volgens de Nederlander zaak om op de kortere termijn concrete resultaten te boeken.

2 uur geleden