Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerdere winsten vervlogen op Amsterdamse beurs

Eerdere winsten vervlogen op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met verlies geëindigd, na eerder op de dag nog op winst te hebben gestaan. Met name chipfondsen uit de AEX gingen onderuit nadat op de beurzen in New York grote technologiebedrijven lager werden gezet. Een dag eerder boekte de Amsterdamse hoofdindex nog een winst van ruim 2 procent. Elders in Europa was het beeld positiever.

De AEX-index eindigde uiteindelijk 0,2 procent lager op 663,26 punten. De sterkste daler was chiptoeleverancier ASM International met een verlies van 2,6 procent en ook chipmachinemaker ASML behoorde met een min van 2 procent tot de grootste verliezers. De MidKap ging 0,6 procent omlaag tot 989,46 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,4 procent.

Net als bij technologiebedrijven in de Verenigde Staten die het voorbije jaar flink in beurswaarde zijn gestegen, zorgde oplopend rendement op obligaties onlangs voor lagere waarderingen voor deze aandelen. Bij hogere rentes halen beleggers geld uit sterk gestegen aandelen, die dan als te duur worden gezien.

Fugro grote verliezer in MidKap

Bodemonderzoeker Fugro was in de MidKap de grootste verliezer met een min van 2 procent. Koffie- en theeverkoper JDE Peets steeg 1,3 procent en was koploper bij de middelgrote bedrijven. Staalconcern ArcelorMittal stond bovenaan de AEX met een plus van ruim 3 procent.

Bij de kleinere fondsen was detacheerder DPA met een winst van bijna 8 procent een blikvanger. Investeerder Gilde Equity Management heeft een bod gedaan op het bedrijf van 79,8 miljoen euro, ofwel 1,70 euro per aandeel. DPA-topman Arnold van Mameren zegt dat met de overname door Gilde de groeistrategie van het bedrijf versneld kan worden.

HelloFresh zakte 6,5 procent in Frankfurt. Beleggers grepen de sterke resultaten van de Duitse bezorger van maaltijdboxen aan om winst te nemen. HelloFresh deed afgelopen jaar goede zaken door de coronacrisis en het laatste kwartaal van 2020 was het beste ooit voor het bedrijf.

De euro noteerde op 1,2077 dollar, tegen 1,2049 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 60,55 dollar. Brentolie daalde 0,3 procent in prijs tot 63,53 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Beleggers nemen geen risico en wachten op kwartaalcijferseizoen

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers namen maandag geen risico in afwachting van het kwartaalcijferseizoen dat deze week begint. De verwachtingen over de bedrijfsresultaten zijn hooggespannen nu veel beursgraadmeters op recordhoogtes staan. Maar de stemming op de Europese aandelenbeurzen was op de eerste handelsdag van de week nog duidelijk terughoudend.

24 minuten geleden
BoekenVoordeel vraagt faillissement aan vanwege coronacrisis

ALMERE (ANP) - Boekwinkelketen BoekenVoordeel, goed voor 86 winkels in Nederland, heeft faillissement aangevraagd. Door de gedwongen coronasluiting kwam het bedrijf flink in de problemen. Ondanks de steun van de overheid, een flexibele opstelling van leveranciers en extra investeringen van de eigenaar is het volgens BoekenVoordeel niet meer verantwoord om verder te gaan met het bedrijf.

46 minuten geleden
Stapje terug op Wall Street na records voor Dow en S&P 500

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag wat lager geopend, nadat de toonaangevende Dow-Jonesindex en de brede S&P 500 vrijdag nog nieuwe recordstanden bereikten. Beleggers op Wall Street zijn vooral in afwachting van het Amerikaanse kwartaalcijferseizoen dat deze week gaat beginnen, met resultaten van de grote banken Goldman Sachs, JPMorgan Chase en Wells Fargo op woensdag.

2 uur geleden
Maaltijdbezorgingstak Uber breekt record in maart

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - De maaltijdbezorgingstak van Uber heeft wereldwijd nog nooit zoveel maaltijden in een maand bezorgd als in maart. Uber Eats zag de vraag naar maaltijden vorige maand meer dan verdubbelen. Als de opbrengst het hele jaar zo groot zou zijn ,zou Uber voor 52 miljard dollar aan maaltijden bezorgen, een kleine 44 miljard euro. De vraag naar maaltijdbezorging blijft hoger dan de hoeveelheid beschikbare bezorgers aankunnen.

3 uur geleden
Vakbonden waarschuwen voor langere chauffeursstakingen

UTRECHT (ANP) - Honderden chauffeurs hebben maandag op vier locaties in Nederland gestaakt voor een betere cao. Bovendien hebben nog meer chauffeurs het werk neergelegd, al hebben de vakbonden nog geen duidelijk beeld hoeveel dat er zijn. "We hopen dat de werkgevers inzien dat het serieus is", aldus CNV-onderhandelaar Tjitze van Rijssel. Als er geen beweging van de werkgevers komt, komen er meer en langere acties, zegt zijn FNV-collega Willem Dijkhuizen. "Dan gaat Nederland er wel iets van merken."

4 uur geleden
China wil dat Ant Group financiële houdstermaatschappij wordt

PEKING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid heeft de grote betalingsdienstverlener Ant Group opgedragen een financiële houdstermaatschappij (holding) te worden. Daardoor wordt Ant Group meer gereguleerd als een bank, met veel strikter toezicht van de overheid.

4 uur geleden
EU-importheffingen op aluminium uit China tegen dumping

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Unie legt importheffingen op gewalst aluminium uit China op. Brussel wil zo de dumping van goedkoop Chinees aluminium op de Europese markt tegengaan en Europese aluminiumproducenten beschermen.

5 uur geleden