Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eenpartijstaat Noord-Korea maakt zich op voor verjaardag partij

Eenpartijstaat Noord-Korea maakt zich op voor verjaardag partij

SEOUL/PYONGYANG (ANP) - Noord-Koreaanse functionarissen hebben een bezoek gebracht aan het mausoleum waar de leiders Kim Il-sung en Kim Jong-il begraven liggen. Het bezoek is in het kader van de 75e verjaardag van de Arbeiderspartij, de enige partij van het stalinistisch geregeerde land. Zaterdag houdt het regime ondanks het coronavirus naar verwachting een enorme parade in Pyongyang om de verjaardag te vieren.

De huidige dictator en kleinzoon van de stichter van de dynastie Kim Il-sung, Kim Jong-un, was opvallend afwezig. Maar hij stuurde wel een bloemstuk naar het mausoleum, dat Kumsusan Paleis van Zon heet, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. De tweede man van het regime, Choe Ryong-hae, was wel van de partij.

Zuid-Koreaanse waarnemers verwachten dat het regime met een hele grote parade eenheid in de partij wil uitstralen en nieuwe wapensystemen wil tonen zoals een nieuwe ballistische raket en een intercontinentale raket die van onderzeeërs kan worden afgevuurd. Het land met meer dan 25 miljoen inwoners kampt behalve met het coronavirus ook met een zwakke economie.

Dat laatste wordt verergerd door de oplopende spanningen met Zuid-Korea en de VS. Eerder dit jaar bliezen de Noord-Koreanen een kantoor op aan de grens waar voorheen overleg met de Zuid-Koreanen plaatsvond. Pyongyang was woedend over luchtballonnen met boodschappen gericht tegen het Noord-Koreaanse regime die vanuit Zuid-Korea door particulieren richting het noorden werden opgelaten. Mogelijk gaat Noord-Korea na de verjaardag van de partij noodgedwongen proberen de impasse in de relaties met Seoul en Washington te doorbreken.

Meer uit Buitenland

EU en VK gaan samenwerken om migrantenbootjes te stoppen

LONDEN (ANP) - De douaneautoriteiten van een groep EU-landen, waaronder Nederland, en die van het Verenigd Koninkrijk gaan nauwer samenwerken om de oversteek van migrantenbootjes te verstoren. Dat heeft het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken maandagavond bekendgemaakt.

21 minuten geleden
UNRWA: Israëli's hebben gedetineerd personeel gemarteld

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Volgens het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) hebben Israëlische autoriteiten enkele UNRWA-medewerkers tijdens ondervragingen gemarteld. De medewerkers werden vastgehouden op verdenking van medewerking aan de Hamas-aanval van 7 oktober.

4 uur geleden
VN-onderzoek: waarschijnlijk groepsverkrachting bij Hamas-aanval

NEW YORK (ANP/RTR) - Een team deskundigen van de Verenigde Naties heeft bekendgemaakt dat er "redelijke gronden zijn om aan te nemen" dat seksueel geweld, waaronder verkrachting en groepsverkrachting, op verschillende locaties heeft plaatsgevonden tijdens de aanval van 7 oktober op Israël door Hamas-militanten. Eerder maandag had Israël zich beklaagd dat de VN nog geen actie hebben ondernomen op basis van de conclusies in het nieuwe rapport.

4 uur geleden
UNRWA zoekt steun Algemene Vergadering VN na verlies financiering

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Het hoofd van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) verdedigt maandag het werk van zijn organisatie in de Algemene Vergadering van de VN. De organisatie verloor een aanzienlijk deel van haar financiering nadat Israël beweerd had dat UNRWA-medewerkers betrokken waren bij de Hamas-aanval op Israël van 7 oktober.

5 uur geleden
Israël: VN verzwijgen rapport over massaverkrachtingen door Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israel heeft zijn ambassadeur bij de Verenigde Naties, Gilad Erdan, teruggeroepen voor overleg omdat de VN volgens het land een rapport verzwijgen over seksueel geweld dat Hamas-militanten gepleegd zouden hebben op 7 oktober. Dat maakte minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz bekend.

5 uur geleden
'Jihadisten' hadden het gemunt op Brusselse muziekzaal Botanique

BRUSSEL (ANP) - De vier jonge Belgische terreurverdachten die zondag werden opgepakt hadden het voorzien op een Brusselse concertzaal, denkt het Belgische Openbaar Ministerie. Het viertal zou "binnen enkele weken" hebben willen toeslaan.

6 uur geleden
Frankrijk verankert als eerste land recht op abortus in grondwet

PARIJS (ANP) - Als eerste land ter wereld heeft Frankrijk het recht op abortus verankerd in de grondwet. Het parlement stemde definitief in tijdens een speciale zitting in het Kasteel van Versailles, meldt de Franse zender BFMTV.

6 uur geleden