Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eenpartijstaat Noord-Korea maakt zich op voor verjaardag partij

Eenpartijstaat Noord-Korea maakt zich op voor verjaardag partij

SEOUL/PYONGYANG (ANP) - Noord-Koreaanse functionarissen hebben een bezoek gebracht aan het mausoleum waar de leiders Kim Il-sung en Kim Jong-il begraven liggen. Het bezoek is in het kader van de 75e verjaardag van de Arbeiderspartij, de enige partij van het stalinistisch geregeerde land. Zaterdag houdt het regime ondanks het coronavirus naar verwachting een enorme parade in Pyongyang om de verjaardag te vieren.

De huidige dictator en kleinzoon van de stichter van de dynastie Kim Il-sung, Kim Jong-un, was opvallend afwezig. Maar hij stuurde wel een bloemstuk naar het mausoleum, dat Kumsusan Paleis van Zon heet, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. De tweede man van het regime, Choe Ryong-hae, was wel van de partij.

Zuid-Koreaanse waarnemers verwachten dat het regime met een hele grote parade eenheid in de partij wil uitstralen en nieuwe wapensystemen wil tonen zoals een nieuwe ballistische raket en een intercontinentale raket die van onderzeeërs kan worden afgevuurd. Het land met meer dan 25 miljoen inwoners kampt behalve met het coronavirus ook met een zwakke economie.

Dat laatste wordt verergerd door de oplopende spanningen met Zuid-Korea en de VS. Eerder dit jaar bliezen de Noord-Koreanen een kantoor op aan de grens waar voorheen overleg met de Zuid-Koreanen plaatsvond. Pyongyang was woedend over luchtballonnen met boodschappen gericht tegen het Noord-Koreaanse regime die vanuit Zuid-Korea door particulieren richting het noorden werden opgelaten. Mogelijk gaat Noord-Korea na de verjaardag van de partij noodgedwongen proberen de impasse in de relaties met Seoul en Washington te doorbreken.

Meer uit Buitenland

Amnesty: Westen heeft dubbele standaard voor mensenrechten

LONDEN (ANP/DPA) - Westerse landen houden er twee standaarden op na als het gaat om de schending van mensenrechten in de wereld, vindt Amnesty International. "De krachtige westerse reactie op de Russische invasie in Oekraïne staat in schril contrast met het gebrek aan actie als het gaat om schendingen door bondgenoten in landen als Israël, Saudi-Arabië en Egypte", schrijft de mensenrechtenorganisatie in haar jaarverslag.

31 minuten geleden
Kapot ruimteschip keert zonder bemanning terug van ISS naar aarde

BAJKONOER (ANP) - Een ruimtevaartuig dat vorig jaar beschadigd raakte door de inslag van wat ruimtegruis, keert dinsdag terug van het internationale ruimtestation ISS naar de aarde. Aan boord zitten geen bemanningsleden. De ruimtevaarders die met het vaartuig hadden moeten terugkeren, blijven een halfjaar langer in het ISS en gaan dan met vervangend vervoer terug.

3 uur geleden
Doden en tientallen vermisten na aardverschuiving in Ecuador

QUITO (ANP/AFP/RTR) - Zeker zeven mensen zijn om het leven gekomen na een aardverschuiving in het dorp Alausi, in het midden van Ecuador. Volgens de laatste berichten van de autoriteiten zijn 23 mensen gewond geraakt en worden nog zo'n vijftig anderen vermist. Op beelden is te zien hoe hulpverleners in het Zuid-Amerikaanse land met hun handen in de modder naar overlevenden zoeken.

4 uur geleden
Vrouw (28) had uitgewerkt plan voor fatale schietpartij Nasvhille

NASHVILLE (ANP/AFP/RTR) - De 28-jarige Audrey Hale, die op een basisschool in Nashville zes mensen doodschoot, onder wie drie kinderen van 9 jaar oud, had een gedetailleerd plan van aanpak. De politie heeft dat plan, een plattegrond van de school en een manifest in haar woning gevonden. Over haar motief heeft de politie wel "een theorie", maar op dit moment wordt daar nog geen uitspraak over gedaan.

5 uur geleden
VN stelt geen onafhankelijk onderzoek in naar opblazen Nord Stream

NEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal geen onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de sabotage in september van de Nord Stream-gaspijpleidingen, die via de Oostzee gas van Rusland naar Duitsland kunnen vervoeren. Rusland had de raad om een dergelijk onderzoek verzocht, maar alleen Brazilië, China en Rusland zelf stemden voor de resolutie. De overige twaalf landen in de raad onthielden zich van stemming. Een resolutie heeft negen stemmen nodig om te passeren. Geen van de vijf landen met vetorecht sprak hun veto uit.

9 uur geleden
Scholz bevestigt levering Duitse tanks aan Oekraïne

ROTTERDAM (ANP/DPA) - De Oekraïense strijdkrachten hebben achttien Leopard 2-gevechtstanks ontvangen vanuit Duitsland, zei bondskanselier Olaf Scholz maandag op een persconferentie met premier Mark Rutte in Rotterdam. "We hebben geleverd zoals aangekondigd", aldus het Duitse regeringshoofd. Eerder maandag had het Duitse blad Der Spiegel de aankomst van het wapentuig al gemeld.

11 uur geleden
Zeven doden onder wie drie kinderen na schietpartij in school VS

NASHVILLE (ANP/AFP/RTR) - Door een schietpartij op een christelijke basisschool in Nashville, in de Amerikaanse staat Tennessee, zijn in totaal zeven mensen omgekomen. Dat meldt de politie. Het gaat om drie kinderen, drie medewerkers van de school en de vermoedelijke schutter.

12 uur geleden