Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eenkhoorn pakt Nederlandse wielertitel op de weg

Eenkhoorn pakt Nederlandse wielertitel op de weg

WIJSTER (ANP) - Pascal Eenkhoorn heeft vrijdag de Nederlandse titel op de weg veroverd. De renner van Jumbo-Visma versloeg op de VAM-berg van Wijster zijn medevluchter Daan Hoole van Trek-Segafredo. Achter het tweetal sprintte Taco van der Hoorn naar het brons.

De 25-jarige Eenkhoorn, afkomstig uit Genemuiden, liet op de slotklim Hoole het werk doen in de wetenschap dat zijn ploeggenoten Mike Teunissen en Sam Oomen in aantocht waren. Het was zijn vijfde zege als wielerprof. De 23-jarige Hoole, woensdag al derde bij het NK tijdrijden, wacht daar nog op.

In het tweede uur van de koers over 194 kilometer slaagde een groep van zestien renners erin weg te rijden uit het peloton. Onder hen Oomen, titelverdediger Timo Roosen, David Dekker, Mick van Dijke en Tom Dumoulin namens Jumbo-Visma en verder onder anderen Hoole, Lars van den Berg (Groupama-FDJ), Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix) en Van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert). De groep kreeg twee minuten, maar zag de marge toch weer slinken. Dumoulin verdween voorin, gevolgd door nog enkele renners. Op ruim 50 kilometer voor de finish maakten Ramon Sinkeldam en Teunissen de sprong naar de kopgroep, die toen uit dertien man bestond met vijf renners van Jumbo.

Overtalsituatie

Niet veel later volgde Eenkhoorn hun voorbeeld en werd de overtalsituatie nog rianter. Van der Hoorn deed een eerste poging weg te rijden. De winnaar van een Giro-etappe in 2021 was een van de zes eenlingen in de kopgroep, waarin Sinkeldam wel een ploeggenoot had in Lars van den Berg. Het Jumbo-blok verloor ondertussen met Dekker een pion. Hoole was de volgende aanvaller, Jumbo stuurde Eenkhoorn mee. Het tweetal had binnen de kortste keren een halve minuut. Achter hen wilde Riesebeek nog wel op zoek naar de koplopers, maar de bij hem rijdende Jumbo-mannen Oomen en Teunissen hadden vertrouwen in Eenkhoorn.

Op 14 kilometer voor de streep sloten Van der Hoorn en Bart Lemmen aan bij de drie achtervolgers. Het gat met de koplopers was een kleine 40 seconden, maar liep langzaam terug door het werk van Van der Hoorn en Riesebeek.

Hoole nam de kop met nog 1 kilometer te gaan. Eenkhoorn volgde en versnelde op de kasseitjes. Het was genoeg voor de rood-wit-blauwe trui.

Meer uit Sport

Franse minister belooft schone Seine voor zwemwedstrijden Spelen

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse minister van Sport, Amélie Oudéa-Castéra, belooft dat er schoon water door de Seine in Parijs stroomt voor de olympische wedstrijden openwaterzwemmen en het zwemmen bij de triatlon.

22 minuten geleden
Wielrenner Van Poppel grijpt naast zege na declassering in Turkije

ANTALYA (ANP) - Wielrenner Danny van Poppel heeft naast de zege gegrepen in de derde etappe in de Ronde van Turkije. De 30-jarige Nederlander van Bora-hansgrohe was na 147,4 kilometer tussen Fethiye en Marmaris de beste in de sprint, maar werd teruggezet omdat hij de Italiaan Giovanni Lonardi had gehinderd. De Italiaan Enrico Zanoncello werd tweede, voor de Duitser Max Kanter.

1 uur geleden
Wielerploeg dsm-firmenich PostNL met sprintster Kool naar Vuelta

DEVENTER (ANP) - Wielerploeg dsm-firmenich PostNL gaat met sprintster Charlotte Kool op jacht naar ritsucces in de Vuelta Femenina. Met de Franse renster Juliette Labous richt de ploeg zich op het klassement in de Spaanse rittenkoers.

2 uur geleden
Tennisster Rus knokt zich in Madrid naar tweede ronde

MADRID (ANP) - Tennisster Arantxa Rus heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het WTA-toernooi van Madrid. De 33-jarige Zuid-Hollandse was in twee sets de sterk voor Brenda Fruhvirtova uit Tsjechië: 7-5 6-3.

3 uur geleden
Atlete Brinkman wil zondag in Hamburg marathonlimiet Spelen lopen

NIJMEGEN (ANP) - Atlete Nienke Brinkman wil zondag in de marathon van Hamburg alsnog aan de limiet voor de Olympische Spelen van Parijs voldoen. Als een laatste test woensdag goed gaat, gaat de winnares van Europees brons op de marathon van 2022 van start in de Duitse stad met als doel om onder de limiet van 2.26.50 te lopen.

5 uur geleden
Thailand praat met Formule 1 over straatrace in Bangkok

BANGKOK (ANP/AFP) - Thailand wil een Formule 1-race organiseren in de straten van Bangkok. Premier Srettha Thavisin heeft daarover gesproken met Formule 1-baas Stefano Domenicali.

9 uur geleden
Basketballers Knicks winnen na sterk slot ook tweede duel

NEW YORK (ANP) - De basketballers van de New York Knicks hebben ook de tweede wedstrijd tegen Philadelphia 76ers in de play-offs van de Eastern Conference van de NBA gewonnen. Dat was vooral te danken aan een sterk slot. In de laatste 27,4 seconden maakten de Knicks 8 punten, waardoor ze met een zege van 104-101 van het veld stapten.

9 uur geleden