
Eenheid Europa en NAVO is grootste zorg van generaal Eichelsheim
DEN HAAG (ANP) - Europa en de NAVO toonden zich het afgelopen jaar verrassend eensgezind in de strijd tegen de Russische inval in Oekraïne. Daar zit nu de grootste zorg van generaal Onno Eichelsheim, de hoogste militair van Nederland.
"De oorlog duurt al een jaar, maar het gaat nog veel langer duren. Wat betekent dat voor de eenheid van Europa en de landen die moeten leveren. Daar is nu totaal geen discussie over. Maar dat volhouden in combinatie met hogere grondstofprijzen en hogere energieprijzen, is ook voor ons als westerse landen een opgave. Ik denk dat we daar continu aandacht aan moeten blijven schenken", zegt hij in een gesprek met het ANP over de lessen van de strijd.
Juist die eendracht is voor de topmilitair de belangrijkste les van dit conflict. "Er is eenheid in Europa en eenheid binnen de NAVO. En die is veel sterker dan menigeen had gedacht en ik denk zelfs dan Poetin had verwacht." De Russische president zal "als hij op zijn bed ligt toch wel af en toe denken: waar ben ik aan begonnen en wat heb ik bereikt".
Strijdkrachten
De inval resulteert erin dat NAVO-lidstaten massaal investeren in hun strijdkrachten. In Nederland gaat het om 5 miljard euro structureel. De EU-landen hebben zich verenigd achter Oekraïne. Aan zijn grens vindt Poetin straks dan ook een veel sterkere Oekraïne, zegt Eichelsheim. "Dat Oekraïne deze oorlog gaat winnen, staat voor mij buiten kijf."
De Commandant der Strijdkrachten heeft eerder oorlog meegemaakt. Hij vloog in een Apache-gevechtshelikopter en diende in Bosnië en Afghanistan. Maar "het ongelofelijke geweld dat Rusland op de mat legt" verbaast hem elke dag weer. "Bijna nietsontziend ten opzichte van burgers en haar eigen militaire optreden en de bereidheid om daar heel veel eigen slachtoffers voor te incasseren."
Wisselwerking
De rol die drones spelen aan het front, is volgens hem een belangrijke les. Die vervullen een "essentiële rol" in de gevechten. "Dat hadden we wel voorzien, maar is nog sneller gegaan dan we verwacht hadden." Ook de wisselwerking met het bedrijfsleven blijkt van groter belang dan gedacht. De Oekraïners gebruiken het satellietsysteem Starlink van Elon Musk voor hun internetverbindingen, Microsoft hielp Kiev zijn systemen te beschermen tegen Russische digitale aanvallen.
Nederland heeft zich vanaf het begin achter Oekraïne geschaard en leverde vorig jaar voor een miljard euro aan wapens. Een flink deel kwam uit de eigen voorraden. Ook trainen Nederlandse militairen hun Oekraïense collega's. Dat heeft impact op de gereedheid, erkent Eichelsheim. Het vervangen van materieel kost tijd en militairen die trainingen geven, kunnen zelf niet oefenen. "Het is niet een heel vervelende prijs die we moeten betalen."
De Defensienota
De oorlog heeft de vraag weer actueel gemaakt of Nederland tanks moet aanschaffen. De Defensienota, waarin de plannen voor de komende jaren zijn vastgelegd, maakte vorig jaar helder dat eigen gevechtstanks er niet komen. Daar staat Eichelsheim nog steeds achter. Op dit moment leaset Nederland achttien Leopard-tanks van Duitsland. "Ik ben er niet van overtuigd dat we dat dan ook in ons bezit moeten hebben."
Het Russische leger is verzwakt door de strijd in Oekraïne. Bijna de hele Russische landmacht vecht daar. Dat betekent niet dat je de Russen moet gaan onderschatten, zegt de generaal. Ze kunnen nog steeds veel troepen en materieel op het slagveld brengen, al zijn ze dan misschien niet hoogwaardig getraind en zijn de spullen niet de modernste. "De andere domeinen - luchtmacht, marine en nucleair arsenaal - zijn nog volledig in tact. Daar heeft hij nog genoeg gevechtskracht over."
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse politie onderzoekt een melding over een mogelijke ontvoering van een kind van naar schatting tussen 5 en 10 jaar oud. Volgens een getuige werd het kind in de Hollandsestraat in de wijk Charlois in Rotterdam-Zuid een zwarte bestelbus met geblindeerde ramen ingetrokken.
53 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten en de schuldhulpbranche schorten eerder gemaakte afspraken om schulden bij mensen sneller te signaleren op. Eerst willen ze van het kabinet duidelijkheid over de financiering ervan.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het optreden van de omstreden Engelse rapgroep Bob Vylan op 12 september in Paradiso in Amsterdam gaat niet door. Het duo zou het voorprogramma doen van Gogol Bordello. Die band liet weten dat Bob Vylan door "logistieke complicaties" niet meer betrokken is bij hun tournee.
1 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De 107e editie van de Vierdaagse in Nijmegen gaat dinsdag van start met 45.539 deelnemers. Die mensen hebben zich op tijd aangemeld. 1461 wandelaars die zich wel hadden ingeschreven voor de wandeltocht hebben zich niet gemeld, zegt de organisatie. In totaal hadden zich 47.000 wandelaars uit 82 landen ingeschreven. Onder hen bijna 6500 militairen. Ruim 15.000 deelnemers lopen de Vierdaagse voor het eerst.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland wil dat de Europese Commissie zich blijft inzetten om tot een handelsdeal met de Verenigde Staten te komen voor 1 augustus, zei staatssecretaris Hanneke Boerma (Handel) na afloop van overleg met EU-bewindspersonen. "We hebben uitvoerig gesproken met alle lidstaten en we staan unaniem achter de Commissie", zei ze. "Alle ballen moeten op de onderhandelingen."
5 uur geledenUTRECHT (ANP) - De druk op de geestelijke gezondheidszorg groeit doordat steeds meer mensen om hulp vragen voor hun concentratieproblemen. Volgens de branchevereniging, de Nederlandse ggz, gaat dit "ten koste van mensen die echt zorg nodig hebben". Voorzitter Ruth Peetoom maakt zich daar zorgen over.
5 uur geledenUTRECHT (ANP) - Vakbond FNV dreigt met nieuwe stakingen bij NS als het spoorbedrijf niet met een beter cao-bod komt voor zijn meer dan 17.000 medewerkers. De achterban van de bond heeft het eindbod van NS voor de nieuwe cao in meerderheid afgewezen. Eerder op de dag wezen de leden van VVMC het voorstel van NS ook al af. De achterban van CNV ging wel akkoord met het eindbod.
7 uur geleden