Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Een vijfde zelfstandigen kon in 2019 drie maanden teren op buffer

Een vijfde zelfstandigen kon in 2019 drie maanden teren op buffer

DEN HAAG (ANP) - Een op de vijf zelfstandigen schatte vorig jaar maximaal drie maanden te kunnen rondkomen zonder inkomsten uit werk. Zzp'ers die werkzaam zijn in de sector transport en logistiek voelden zich het kwetsbaarst. Van hen verwachtte maar liefst 30 procent niet langer dan drie maanden met de buffer vooruit te kunnen.

Een en ander komt naar voren uit onderzoek door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO, uitgevoerd vóór de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Bij de enquête stelden zo'n 40 procent van de zzp'ers en een derde van de zelfstandige ondernemers met personeel het een jaar of langer te kunnen volhouden. Van beide groepen verwachtte 10 procent tussen de drie en zes maanden te kunnen teren op hun reserves.

In het ranglijstje van sectoren waarin zzp'ers sneller dan in drie maanden blut vreesden te zijn, wordt de sector transport en logistiek gevolgd door de pedagogische beroepen (26 procent), de sector dienstverlening (24 procent) en de creatieve en taalkundige sector (22,5 procent). Van de zzp'ers in de ICT, de agrarische sector of met een bedrijfseconomische achtergrond, verwachtten er relatief weinig dat zij minder dan drie maanden met hun buffer vooruit konden.

Door de coronacrisis is voor veel van de 1,2 miljoen zelfstandigen (waarvan 1 miljoen zzp'ers) de werkgelegenheid nagenoeg weggevallen, waarmee de situatie waar het CBS en TNO naar vroegen voor veel van hen nu de realiteit is. Zelfstandigen kunnen bij hun gemeente aankloppen voor een verruimde bijstandsregeling om hun inkomen tot het sociaal minimum te laten aanvullen. Ook kunnen zij beroep doen op de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Die houdt in dat ondernemers die direct getroffen zijn door de kabinetsmaatregelen tegen het nieuwe coronavirus, eenmalig een tegemoetkoming van 4000 euro kunnen krijgen.

Meer uit Financieel

Nederland verdient meer aan landbouwexport om hogere exportwaarde

DEN HAAG (ANP) - Nederland verdiende vorig jaar meer aan de export van landbouwproducten, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen University & Research (WUR). Ze schatten dat de Nederlandse economie 50,4 miljard euro verdiende aan de uitvoer van bijvoorbeeld groenten en fruit, 4 procent meer dan in 2022. Dat komt doordat Nederland afgelopen jaar voor meer geld aan landbouwproducten exporteerde.

6 uur geleden
Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

14 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabië en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

14 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

16 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

18 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

20 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden