Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Een vijfde beoordeelt reputatie politie als slecht

Een vijfde beoordeelt reputatie politie als slecht

DRIEBERGEN (ANP) - Ongeveer een vijfde van de Nederlanders beoordeelt de reputatie van de politie vorig jaar als slecht, wijst een volgens de politie representatieve steekproef onder de bevolking uit. Burgers met een niet-westerse migratieachtergrond waarderen de politie gemiddeld lager dan de totale bevolking.

Onder deze groep scoort de politie lager op thema's zoals inzet van geweld, rechtvaardig handelen en oog hebben voor slachtoffers. De groep beoordeelt de nabijheid, rechtvaardigheid en effectiviteit van de politie negatiever. De reputatie van de politie is volgens deze groep "redelijk". De politie noemt het inzetten op meer diversiteit en inclusie belangrijk om het vertrouwen te vergroten.

Onder de groep die de reputatie van de politie als slecht beoordeelt zitten overwegend burgers die de overheid wantrouwen, teleurgesteld zijn na een aangifte, teleurgesteld zijn in het optreden van de politie en burgers die in aanraking met justitie zijn gekomen. Deze mensen voelen zich niet genoeg gehoord, gezien en geholpen, aldus de steekproef.

Extern onderzoek

Het algemene vertrouwen van de samenleving in de politie was vorig jaar goed en stabiel. Twee derde beoordeelt de reputatie als redelijk tot uitstekend. Mensen blijven volgens de steekproef bereid informatie te delen met agenten, te doen wat de politie vraagt en bij de politie te werken. Vorig jaar zomer verslechterde de reputatie wel iets door politieoptreden bij verschillende demonstraties. In de laatste maanden van 2022 is dit weer hersteld.

De Vertrouwen- en reputatiemonitor is een extern onderzoek naar het vertrouwen van burgers in de politie en hoe zij de politie zien. Dit onderzoek wordt jaarlijks gedaan.

Meer uit Binnenland

Twee doden door verkeersongeval op N2 bij Waalre

WAALRE (ANP) - Door een verkeersongeval op de N2 ter hoogte van de plaats Waalre in Noord-Brabant zijn in de nacht van zaterdag op zondag twee mensen om het leven gekomen, meldt de politie. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk.

9 minuten geleden
Zeer grote brand in pand in het centrum van Sneek

SNEEK (ANP) - De brandweer is in de nacht van zaterdag op zondag uitgerukt voor een zeer grote en uitslaande brand in een pand aan de Kleine Kerkstraat in het Friese Sneek. Het gaat om een brand die in het dak zou zijn begonnen. De brandweer laat rond 04.50 uur weten dat de tweede verdieping van het pand volledig in brand staat.

11 minuten geleden
Vervolging van Roma en Sinti herdacht in Kamp Westerbork

WESTERBORK (ANP) - In het voormalige Kamp Westerbork wordt zondag de vervolging van Sinti en Roma door de nazi's herdacht.

1 uur geleden
Confrontatie tussen groepen Eritreeërs in Amersfoort voorkomen

AMERSFOORT (ANP) - De politie heeft de gespannen situatie die zaterdagavond ontstond rond een Eritrees feest in Amersfoort in de kiem weten te smoren. Buiten aan de Van Galenstraat in de wijk Kruiskamp stond een groep Eritreeërs die de confrontatie zocht met de tientallen mensen binnen. Volgens een woordvoerder van de politie wisten agenten de groepen uit elkaar te houden en was er rond 23.15 uur geen gevaar meer voor een confrontatie.

5 uur geleden
Optreden Nicki Minaj in Manchester vervalt na arrestatie Schiphol

MANCHESTER (ANP) - De Amerikaanse rapper Nicki Minaj treedt zaterdagavond niet op in de Engelse stad Manchester. Concertzaal Co-op Live laat dat weten. Eerder op de dag werd ze gearresteerd toen ze wilde vertrekken vanaf vliegveld Schiphol. In haar bagage zaten softdrugs. Kort voor 22.00 uur werd Minaj vrijgelaten na het betalen van een boete van 350 euro.

6 uur geleden
Confrontatie tussen groepen Eritreeërs dreigt in Amersfoort

AMERSFOORT (ANP) - In Amersfoort is zaterdagavond een gespannen situatie ontstaan rond een Eritrees feest. Buiten aan de Van Galenstraat in de wijk Kruiskamp staat een groep Eritreeërs die de confrontatie zoekt met de tientallen mensen binnen. De politie vermoedt dat het om voor- en tegenstanders van het bewind in het Afrikaanse land gaat, maar weet niet welke groep aan welke kant staat.

6 uur geleden
Rapper Minaj vrijgelaten met geldboete voor uitvoeren softdrugs

SCHIPHOL (ANP) - De Amerikaanse rapper Nicki Minaj is vrijgelaten uit de marechausseekazerne op Schiphol. De artiest heeft na overleg met het Openbaar Ministerie een boete van 350 euro gekregen. Ze werd zaterdagmiddag gearresteerd omdat ze softdrugs wilde uitvoeren, "en dat is verboden", zegt een woordvoerder van de marechaussee.

7 uur geleden