Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Een songfestival in Oekraïne lijkt ondenkbaar in oorlogstijd

Een songfestival in Oekraïne lijkt ondenkbaar in oorlogstijd

TURIJN (ANP) - Kan Oekraïne wel of niet het Eurovisie Songfestival organiseren? Dat is de grote vraag die overblijft nu Kalush Orchestra zaterdag zoals verwacht de overwinning opeiste in Turijn.

Traditiegetrouw is het winnende land het jaar erop gastland maar vanwege de oorlog met Rusland lijkt het op dit moment ondenkbaar dat Oekraïne volgend jaar het evenement kan huisvesten. De Oekraïense delegatie heeft afgelopen week in Turijn echter meermaals aangegeven het songfestival te willen organiseren.

Sietse Bakker, die dit jaar na zijn rol als uitvoerend producent van het songfestival in Rotterdam toegetreden is tot de Reference Group van de European Broadcasting Union (EBU), vond het eerder deze week te vroeg om te speculeren of Oekraïne wel of niet het songfestival zou kunnen organiseren. Hij stelde wel dat de Reference Group, het internationale songfestivalbestuur, snel bij elkaar moet komen als Kalush Orchestra met de winst aan de haal zou gaan.

Point of no return

"Ik denk wel dat het zaak is dat je dan nadenkt over wat het 'point of no return' is: op welk moment kun je nog besluiten of het wel of niet in Kiev kan", zei Bakker. Het organiseren van een songfestival duurt volgens hem al snel een jaar. "Op dit moment ziet het er natuurlijk niet goed uit. Het is nog steeds een gevaarlijke situatie. En het is hoogst onzeker hoe zich dat gaat ontwikkelen de komende tijd."

De EBU heeft geen specifieke regels voor als een land afziet van het organiseren van het songfestival. Er zijn volgens Bakker drie opties: het evenement gaat naar een land dat het recent heeft georganiseerd, naar een land dat kort geleden het Junior Songfestival gehuisvest heeft of een van de Big Five-landen zou naar voren kunnen stappen.

De laatste keer dat een land van organisatie afzag was in 1979 toen Israël in eigen land nogmaals won. Het jaar erop ging het songfestival naar Nederland omdat de draaiboeken nog bruikbaar waren nadat het evenement ook al in 1976 naar Nederland kwam vanwege de winst van Teach-In.

Meer uit Binnenland

Van Rij: politiek had twintig jaar onvoldoende oog voor uitvoering

DEN HAAG (ANP) - De politiek heeft twintig jaar lang te weinig gelet op de uitvoering van wetten en is daarop afgestraft met de recente verkiezingswinst van de BoerBurgerBeweging, zegt staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) bij het tv-programma Buitenhof. Daarmee wijst hij ook naar zijn eigen partij CDA die het grootste deel van die tijd in het kabinet zat. Als verantwoordelijke voor de Belastingdienst loopt de bewindsman tegen veel van die uitvoeringsproblemen op.

2 uur geleden
Zes politiemedewerkers buiten functie om ongepaste uitlatingen

APELDOORN (ANP) - De politie heeft zes medewerkers per direct buiten functie gesteld. Ze hadden in een filmpje dat rondgaat op sociale media vanuit een voertuig in Parijs "zich zeer ongepast" uitgesproken over wat ze in hun omgeving zagen. Ook is een onderzoek gestart naar de uitlatingen en de betrokkenheid van de medewerkers, meldt de politie zondag.

3 uur geleden
Dronken Tilburger springt op politieauto en bijt agent

TILBURG (ANP) - Een dronken 49-jarige Tilburger heeft zondagochtend vroeg in zijn woonplaats op de voorruit en het dak van een politieauto staan springen. Ook beet hij bij zijn aanhouding een agent in de hand, meldt de politie.

4 uur geleden
Van der Plas: geen ambitie om premier te worden, zeg nooit nooit

DEN HAAG (ANP) - Voorvrouw Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft niet de ambitie om premier te worden, maar zegt "nooit nooit". Dat laat ze weten bij WNL op Zondag. Van der Plas vindt de rol van fractieleider beter bij haar passen en heeft andere mensen in gedachten die premier zouden kunnen worden.

5 uur geleden
Laatste klimaatactivist XR op vrije voeten

EINDHOVEN (ANP) - De laatste activist die zaterdag bij de demonstratie van Extinction Rebellion (XR) werd aangehouden op Eindhoven Airport en nog vastzat, is in de avond weer vrijgelaten, meldt de Koninklijke Marechaussee zondag. De marechaussee hield in totaal 104 mensen van de klimaatactiegroep aan omdat ze zich op verboden terrein begaven.

5 uur geleden
Weeronline: maart 2023 was uitzonderlijk nat en vrij somber

HOUTEN (ANP) - Maart was dit jaar uitzonderlijk nat en vrij somber, vat Weeronline de maand samen. Er viel bijna twee keer zoveel regen als normaal en de zon scheen gemiddeld 30 uur minder in vergelijking met andere jaren. Bovendien is het contrast met maart 2022 "zeer groot".

8 uur geleden
Politie maakt einde aan illegale raveparty in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Maastricht een einde gemaakt aan een illegale raveparty in een leegstaand kantoorpand. Daarbij zijn twee feestgangers en een agent gewond geraakt, maakte de politie zondag bekend. Niemand is aangehouden. Gedurende de ontruiming keerden honderden feestgangers zich tegen de politie en gooiden onder meer met stenen en glas.

8 uur geleden