Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Een op zes jongeren heeft geen werk meer door coronacrisis'

'Een op zes jongeren heeft geen werk meer door coronacrisis'

BRUSSEL (ANP) - Meer dan één op de zes jongeren heeft geen werk meer sinds het begin van de corona-uitbraak. Dat stelt de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) na een onderzoek naar de impact van de coronacrisis op de werkgelegenheid onder jongeren. Jonge mensen die nog wel werk hebben, zien het aantal uren dat ze werken, afnemen met 23 procent.

Jongeren worden op allerlei manieren getroffen door de crisis, aldus de IAO. Sommigen zijn op straat gezet door hun werkgever, die ook zelf de crisis moet zien te overleven. Jonge starters op de arbeidsmarkt hebben door stijgende werkloosheid en vacaturestops bij veel bedrijven minder kans op het vinden van een baan. Op het vlak van onderwijs worden ze getroffen door bijvoorbeeld gedwongen sluitingen van schoolgebouwen of uitstel van toetsen.

De situatie voor jonge werkenden en werkzoekenden zag er vorig jaar ook al niet goed uit. De werkloosheid lag hoger dan bij welke andere leeftijdsgroep dan ook, constateert de IAO. Wereldwijd waren er ongeveer 267 miljoen jongeren die geen werk hadden en geen onderwijs of opleiding volgden. Veel 15- tot 24-jarigen die wel een job hadden, waren kwetsbaar omdat ze bijvoorbeeld zwart werkten of arbeidsmigrant waren.

De overheid moet ervoor zorgen dat jongeren een veilige werkomgeving hebben. De studie toont volgens de IAO aan dat landen die kiezen voor het uitvoerig testen en opsporen van Covid-19 infecties veel minder de arbeidsmarkt verstoren. Daar ligt de gemiddelde daling van de werkuren de helft lager dan in landen die alleen voor zeer strenge lockdownmaatregelen kiezen.

De IAO schat dat in het eerste kwartaal van 2020 omgerekend circa 135 miljoen voltijdse banen verloren zijn gegaan door het longvirus. In het lopende kwartaal zou het zelfs gaan om 305 miljoen voltijdse banen.

Meer uit Financieel

Nieuw AI-model moeder Facebook goed ontvangen op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, heeft donderdag de derde generatie van zijn Llama-model voor kunstmatige intelligentie (AI) gepresenteerd. Beleggers reageerden positief en het aandeel steeg op de beurzen in New York met ongeveer 1,5 procent. Meta streeft ernaar om met deze stap gelijke tred te houden met vergelijkbare technologieën van bedrijven zoals de eigenaar van ChatGPT, OpenAI, en Google.

28 minuten geleden
Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

SCHIPHOL (ANP) - Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet worden ingezet. Claimorganisatie EUclaim schat dat door de annuleringen zo'n 1800 passagiers zijn gedupeerd.

1 uur geleden
EU-leiders roepen op tot heffingen op Russische landbouwgoederen

BRUSSEL (ANP) - Er moeten snel importheffingen komen op landbouwproducten die vanuit Rusland of Belarus in de Europese Unie worden ingevoerd. Daartoe roepen de EU-regeringsleiders op na hun tweedaagse top-ontmoeting in Brussel.

1 uur geleden
KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël. Door de vluchten te hervatten onderscheidt KLM zich van bijvoorbeeld easyJet dat onlangs alle vluchten naar Israël opschortte tot eind oktober.

1 uur geleden
EU-leiders nemen 'moeilijke' stap naar gezamenlijke spaarmarkt

BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders hebben een "moedige, niet gemakkelijke" stap gezet naar een meer gezamenlijke markt voor spaargeld en investeringen. Ze onderkennen dat zo'n markt "cruciaal is voor de toekomst van de doelstellingen van de Europese Unie" en dat is al heel wat, zegt hun adviseur Enrico Letta.

1 uur geleden
Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

BRUSSEL (ANP) - Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark Rutte gezegd. "De interne markt is het alfa en omega van de Europese Unie", volgens Rutte. "Maar deze markt is niet zo competitief als die van de Verenigde Staten."

3 uur geleden
Slecht weer remt jaarverkoop bier moederbedrijf Bavaria

LIESHOUT (ANP) - Bierbrouwer Royal Swinkels, bekend van merken als Bavaria, Palm, Swinckels en Uiltje, had vorig jaar last van het slechte weer in het voorjaar en najaar waardoor er minder bier werd verkocht. Ook de inflatie, verminderde koopkracht en het gedaalde consumentenvertrouwen drukten op de volumes.

3 uur geleden