Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Een op zes jonge Oekraïense vluchtelingen zonder school of baan

Een op zes jonge Oekraïense vluchtelingen zonder school of baan

DEN HAAG (ANP) - Bijna een op de zes jonge Oekraïense vluchtelingen in Nederland gaat niet naar school en heeft ook geen werk. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het om 17 procent van de vluchtelingen tussen de 4 en 23 jaar. Onder de groep 18- tot en met 22-jarigen heeft zelfs ongeveer een derde geen baan of studie. Dat concludeert het statistiekbureau met cijfers die zijn geteld in oktober van vorig jaar.

De meerderheid van de jonge Oekraïners in Nederland zit overigens wel op school of een opleiding: zo'n 65 procent. Een kleine groep jonge kinderen uit het Oost-Europese land gaat in Nederland niet naar de basisschool: tussen de 5 en 7 procent, afhankelijk van hun leeftijd. De meeste 15- en 16-jarigen gaan naar een middelbare school. Vanaf 17 jaar gaan steeds minder Oekraïense vluchtelingen naar school en zijn ze vaker aan het werk in loondienst.

Sinds het begin van de oorlog in 2022 zijn veel Oekraïners hun land ontvlucht. Begin oktober waren er bijna 98.000 Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Daarvan waren er bijna 30.000 jonger dan 23 jaar. Deze groep woont verspreid over het land. In de Limburgse gemeente Beek en de gemeente Pekela in Groningen wonen naar verhouding de meeste Oekraïense jongeren. Beide gemeenten hebben een grote opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Daarna volgen onder meer Gennep in Noord-Limburg, Blaricum in het Gooi en Renswoude in de provincie Utrecht.

Meer uit Binnenland

Bosnische imam in Nederland: niet geleerd van Srebrenica

DEN HAAG (ANP) - In onder meer Gaza, Oekraïne en Soedan herhaalt zich op dit moment iets vergelijkbaars als wat zich in Srebrenica heeft afgespeeld dertig jaar geleden. Dat heeft hoofdimam Aldin Šahbazović van de Islamitische Vereniging voor Bosniakken in Nederland vrijdag gezegd bij de herdenking van de massamoord in 1995. Volgens hem herhaalt de wereld "hetzelfde patroon: onrecht wordt eerst genegeerd, daarna gerelativeerd en tenslotte gerechtvaardigd door koude geopolitieke berekeningen".

2 uur geleden
Honderden mensen herdenken in Den Haag massamoord Srebrenica

DEN HAAG (ANP) - Enkele honderden mensen hebben in Den Haag de genocide in Srebrenica in 1995 herdacht. Op de Lange Voorhout kwamen zij samen om stil te staan bij de massamoord 30 jaar geleden. Voorafgaand aan de bijeenkomst werd een vredesmars gelopen vanuit Wassenaar. Een groot aantal deelnemers droeg een wit shirt met de tekst 'never forget Srebrenica', sommigen hadden de Bosnische vlag om.

3 uur geleden
Nieuwe coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid

DEN HAAG (ANP) - De ministerraad heeft ingestemd met een nieuwe Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Vanaf 1 januari 2026 zal Marc Kuipers deze positie vervullen. Hij vervangt dan Pieter-Jaap Aalbersberg, die de functie sinds 2019 bekleedt.

4 uur geleden
Vraag naar goedkope arbeid moet omlaag, adviseren ambtenaren

DEN HAAG (ANP) - Om arbeidsmigratie in toom te houden moet de vraag naar goedkope arbeid omlaag. Bijvoorbeeld door het minimumloon te verhogen en te ontmoedigen dat bedrijven uitzendkrachten inzetten voor werk dat altijd moet worden gedaan. Dat adviseert een werkgroep van ambtenaren die daar onderzoek naar heeft gedaan op verzoek van minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC).

4 uur geleden
Kabinet bekijkt signalen VS over inkoopkansen Oekraïne welwillend

DEN HAAG (ANP) - Ook Nederland kijkt met belangstelling naar signalen uit de Verenigde Staten dat zij Europese bondgenoten meer wapens voor Oekraïne zouden willen verkopen. Duitsland overlegt met de VS over onder andere de aanschaf van Patriot-luchtverdedigingsraketten voor Oekraïne. "Eventuele nieuwe initiatieven van de VS bekijken we welwillend", laat het Nederlandse ministerie van Defensie weten.

5 uur geleden
Nederland vraagt in Brussel opnieuw om mestuitzondering

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat in Brussel opnieuw pleiten voor een nieuwe mestuitzondering, de zogeheten derogatie. Een brief met dat verzoek verstuurt landbouwminister Femke Wiersma (BBB) vrijdag aan verantwoordelijk Eurocommissaris Jessika Roswall (Milieu).

5 uur geleden
Cultuur en media toegankelijker voor mensen met beperking

DEN HAAG (ANP) - Mensen die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben, zouden gemakkelijker gebruik moeten kunnen maken van media. Ook cultuur moet toegankelijker worden. Het kabinet komt daarom met een financiële regeling. Nederland had zich in 2016 aangesloten bij een VN-verdrag voor mensen met een beperking. Met de plannen, die vrijdag zijn gepresenteerd, moet dat negen jaar later daadwerkelijk worden uitgevoerd.

6 uur geleden