
'Een op vier Nederlanders slachtoffer van cybercriminaliteit'
UTRECHT (ANP) - Ruim een op de vier Nederlanders is vorig jaar het slachtoffer geweest van cybercriminaliteit. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van cyberbeveiligingsbedrijf NortonLifeLock dat ruim duizend Nederlanders vroeg hoe zij omgaan met online privacy. Dat 27 procent van de respondenten zegt slachtoffer te zijn geweest van van cybercriminaliteit, betekent een stijging van drie procentpunt ten opzichte van 2018.
Volgens NortonLifeLock is een meerderheid van de Nederlandse consumenten (55 procent) bezorgder dan ooit over hun online privacy. Zij vrezen onder andere dat hun gevoelige, persoonlijke gegevens zonder toestemming worden doorverkocht aan derden. Of dat hun informatie na een datalek misbruikt wordt door cybercriminelen.
Een groot deel van de Nederlanders (67 procent) denkt dat het beschermen van hun privacy op internet onmogelijk is, of dat het daarvoor al te laat is (64 procent). Verder komt uit het onderzoek naar voren dat Nederlanders niet graag het privacybeleid van bedrijven doorlezen. Waar driekwart zegt dat dat wel moet, geeft slechts 3 procent aan dat ook altijd te doen.
"De opvatting dat het te laat is om online privacy te beschermen kan mensen in groot gevaar brengen", waarschuwt Robert den Drijver van NortonLifeLock. "Dit wordt versterkt door het feit dat consumenten bereid zijn om hun privacy in te ruilen voor gemak. Maar liefst 65 procent zegt bepaalde risico's voor hun online privacy te accepteren als dat hun leven makkelijker maakt."
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - De Belastingdienst heeft in zeker drie gevallen van de toeslagenaffaire gediscrimineerd. Die conclusie trekt het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek en behandeling van de eerste drie zaken van gedupeerde toeslagenouders.
3 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft maandag de wijk in Rotterdam bezocht waar donderdag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter bij een schietpartij om het leven kwamen. De koning werd vergezeld door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.
3 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde dit jaar naar de ontwikkelaars van mRNA-vaccins gaat, is mooi om te zien. Dat vindt Cécile van Els, immunoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en hoogleraar vaccinologie aan de Universiteit Utrecht. "Deze prijs markeert dat doorzettingsvermogen en visie in fundamenteel biomedisch onderzoek grote invloed kan hebben op de wereld van volksgezondheid", verklaart Van Els.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - De doorstroom van Oekraïense vluchtelingen vanuit Utrecht naar opvanglocaties elders in het land stokt. Hierdoor is de 'hub' in de Jaarbeurs - waar veel Oekraïners zich bij aankomst in Nederland als eerste melden - overvol. De zorgen van burgemeester Sharon Dijksma en de veiligheidsregio zijn groot omdat de toestroom van Oekraïners naar Nederland sinds de afgelopen maand flink is toegenomen. "De hub zakt door zijn hoeven", aldus Dijksma maandagmiddag in de opvanglocatie.
3 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Fouad L., de verdachte van de dodelijke schietpartijen in Rotterdam, heeft op 30 augustus van de rechter in Rotterdam te horen gekregen dat de huurovereenkomst van zijn woning aan het Heiman Dullaertplein zou worden beëindigd vanwege een betalingsachterstand aan verhuurder Woonbron.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft maandag 79 mensen aangehouden die in Den Haag een deel van de snelweg A12 blokkeerden. Ze liepen rond 12.00 uur de weg op, maar binnen een uur was de weg weer open voor verkeer, meldt de politie.
4 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De huisartsenpraktijk waar de man werkte die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, blijft ook de rest van de week dicht. Gezondheidscentrum Katendrecht was vrijdag en maandag al gesloten, maar laat nu op zijn site weten tot en met komende vrijdag dicht te blijven.
5 uur geleden