Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eén op drie zorgmedewerkers niet klaar voor tweede coronagolf

Eén op drie zorgmedewerkers niet klaar voor tweede coronagolf

NIEUWEGEIN (ANP) - Eén op de drie zorgmedewerkers is nog niet goed genoeg uitgerust om de tweede coronagolf aan te kunnen. Dat is de uitkomst van een enquête van beroepsvereniging NU'91 onder 2800 zorgprofessionals.

Verpleegkundigen en verzorgenden geven daarnaast aan dat nog niet overal voldoende goede beschermende middelen op voorraad zijn. Ook wordt bij bijna een kwart (24 procent) van de ondervraagde leden de reguliere zorg binnen de eigen organisatie afgeschaald vanwege de grote toename van de patiënten met Covid-19.

De uitkomsten van de enquête zorgen voor ongerustheid bij de beroepsvereniging, aangezien er meer uitval wordt verwacht wanneer professionals niet voldoende uitgerust aan het werk moeten. "Tel daarbij het feit dat zorgprofessionals ook zelf besmet kunnen raken. Dat zagen we al in grote mate tijdens de eerste golf", zegt Stella Salden, voorzitter van NU’91. Tegelijk hebben zorgmedewerkers een groot verantwoordelijkheidsgevoel om aan het werk te gaan en blijven. Het gevoel collega's niet in de steek te willen laten, zorgt onder 61 procent voor extra werkdruk, blijkt uit de peiling.

Uitzonderingspositie

NU'91 wil werknemers tegen die werkdruk beschermen en daarom af van de uitzonderingspositie die zorgmedewerkers hebben op de RIVM-richtlijnen. Nu geldt dat zij aan het werk mogen wanneer de continuïteit van de zorg in het gedrang komt. Die voorwaarde van 'zorgnood' legt elke werkgever anders uit. Dat betekent dat waar ieder ander in quarantaine zou moeten wanneer bijvoorbeeld een huisgenoot positief test op corona, een zorgmedewerker wel aan het werk gaat.

De beroepsvereniging roept daarnaast op om snel te zoeken naar structurele oplossingen. Een aantal suggesties wordt al aangedragen, waaronder het regionaal uitwisselen van personeel, de inzet van medisch personeel van Defensie of van mensen die via een versneld leertraject worden voorbereid op werken in de zorg.

Meer uit Gezond

Vakbond: ziekenhuismedewerkers staken half april opnieuw

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuismedewerkers leggen half april opnieuw hun werk neer en draaien dan een zondagsdienst. Ook revalidatiecentra doen mee met de staking, kondigt vakbond FNV dinsdag aan. Een zondagsdienst houdt in dat in principe alleen de spoedeisende hulp doorgaat.

1 dag geleden
Analyse: ons land slecht voorbereid op voortgang biotechnologie

DEN HAAG (ANP) - Nederland is onvoldoende voorbereid op de snelle ontwikkelingen in de biotechnologie en laat kansen liggen om er optimaal van te profiteren. Dat zeggen de Gezondheidsraad en de Commissie Genetische Modificatie (COGEM) in hun Trendanalyse biotechnologie 2023. Deze situatie is jammer, want biotechnologie kan ons een hoop brengen op gebieden als gezondheid en verduurzaming van de voedselproductie. De technologie kan echter ook grote vraagstukken opleveren over de gevolgen voor mens en milieu, waarschuwen de organisaties. Daar moeten we dus eveneens naar kijken, want het gebruik van alle nieuwe mogelijkheden moet wel verantwoord blijven.

1 dag geleden
RIVM: daling van aantal coronavirusdeeltjes in riool

BILTHOVEN (ANP) - In het rioolwater zijn begin vorige week minder deeltjes van het coronavirus teruggevonden dan een week eerder. Ook meldden minder mensen via de zogeheten Infectieradar dat ze last hadden van verkoudheidsklachten, signaleert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 dag geleden
UMC Utrecht: hersenen pas langzamer na de dertig

UTRECHT (ANP) - De hersenen worden pas langzamer als de mens in de dertig is, niet zoals eerder gedacht al bij twintigers. Dat zegt UMC Utrecht op basis van recent onderzoek in samenwerking met een Amerikaanse kliniek. De resultaten zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Nature Neuroscience.

1 dag geleden
Burgemeesters willen betrokken worden bij hervorming acute zorg

DEN HAAG (ANP) - De burgemeesters van 29 gemeenten met een regionaal ziekenhuis roepen het kabinet op hen meer te betrekken bij de plannen voor het concentreren van de acute zorg. "Wij moeten als gemeenten de veranderingen in het zorgaanbod nu vaak in de krant lezen", bevestigt de burgemeester van Winterswijk Joris Bengevoord na berichtgeving van het AD en EenVandaag.

1 dag geleden
FC Groningen past organisatiemodel aan en promoveert Langeler

GRONINGEN (ANP) - FC Groningen gaat verder zonder technisch directeur. De club uit de Eredivisie heeft het organisatiemodel aangepast en daarin is geen ruimte meer voor een technisch directeur. Die functie was vacant sinds het ontslag begin februari van Mark-Jan Fledderus.

2 dagen geleden
Artsen beginnen TikTokaccount tegen vapevideo's

AMSTERDAM (ANP) - Bekende artsen zijn samen een TikTokaccount begonnen, waar ze alarm slaan over vapende jongeren op het sociale medium. Met video's waarin tiktokkers een e-sigaret roken, maken ze reclame voor de tabaksindustrie, waarschuwen de artsen.

2 dagen geleden