Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eén op drie zorgmedewerkers niet klaar voor tweede coronagolf

Eén op drie zorgmedewerkers niet klaar voor tweede coronagolf

NIEUWEGEIN (ANP) - Eén op de drie zorgmedewerkers is nog niet goed genoeg uitgerust om de tweede coronagolf aan te kunnen. Dat is de uitkomst van een enquête van beroepsvereniging NU'91 onder 2800 zorgprofessionals.

Verpleegkundigen en verzorgenden geven daarnaast aan dat nog niet overal voldoende goede beschermende middelen op voorraad zijn. Ook wordt bij bijna een kwart (24 procent) van de ondervraagde leden de reguliere zorg binnen de eigen organisatie afgeschaald vanwege de grote toename van de patiënten met Covid-19.

De uitkomsten van de enquête zorgen voor ongerustheid bij de beroepsvereniging, aangezien er meer uitval wordt verwacht wanneer professionals niet voldoende uitgerust aan het werk moeten. "Tel daarbij het feit dat zorgprofessionals ook zelf besmet kunnen raken. Dat zagen we al in grote mate tijdens de eerste golf", zegt Stella Salden, voorzitter van NU’91. Tegelijk hebben zorgmedewerkers een groot verantwoordelijkheidsgevoel om aan het werk te gaan en blijven. Het gevoel collega's niet in de steek te willen laten, zorgt onder 61 procent voor extra werkdruk, blijkt uit de peiling.

Uitzonderingspositie

NU'91 wil werknemers tegen die werkdruk beschermen en daarom af van de uitzonderingspositie die zorgmedewerkers hebben op de RIVM-richtlijnen. Nu geldt dat zij aan het werk mogen wanneer de continuïteit van de zorg in het gedrang komt. Die voorwaarde van 'zorgnood' legt elke werkgever anders uit. Dat betekent dat waar ieder ander in quarantaine zou moeten wanneer bijvoorbeeld een huisgenoot positief test op corona, een zorgmedewerker wel aan het werk gaat.

De beroepsvereniging roept daarnaast op om snel te zoeken naar structurele oplossingen. Een aantal suggesties wordt al aangedragen, waaronder het regionaal uitwisselen van personeel, de inzet van medisch personeel van Defensie of van mensen die via een versneld leertraject worden voorbereid op werken in de zorg.

Meer uit Gezond

Huisartsengenootschap: alert op MERS-besmetting Mekka-gangers

UTRECHT (ANP) - Mensen die afgelopen week op bedevaart in Mekka in Saudi-Arabië zijn geweest, zouden daar besmet kunnen zijn geraakt met MERS. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een oudere versie van het coronavirus. Huisartsen moeten gezondheidsklachten van de pelgrims daarom goed in de gaten houden. Dat adviseert het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).

2 dagen geleden
Praktijken van huisartsenketen Co-Med 'tot nader order' gesloten

MAASTRICHT (ANP) - De praktijken van de commerciële huisartsenketen Co-Med zijn "tot nader order" gesloten. Mensen die vrijdag naar vestigingen in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Tilburg, Breda, Enschede en Helmond bellen, krijgen allemaal dezelfde automatische boodschap daarover te horen.

2 dagen geleden
Verzekeraars schorten overeenkomst met Co-Med op

DEN HAAG (ANP) - De zorgverzekeraars CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis hebben de overeenkomst met huisartsenketen Co-Med opgeschort. Ze gaan een alternatief zoeken voor de patiënten die er zijn ingeschreven, aldus CZ. "Het is niet nodig dat verzekerden op dit moment zelf op zoek gaan naar een andere huisarts", aldus de verzekeraar. Over het aantal ingeschrevenen bij de praktijken in kwestie doet het aantal van ruim 50.000 de ronde.

3 dagen geleden
Vaccinatiegraad baby's en kleuters stabiel, RIVM positief

BILTHOVEN (ANP) - Het percentage baby's en kleuters dat is ingeënt tegen besmettelijke ziektes is niet verder gedaald. De vaccinatiegraad stabiliseert. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt dat positief, maar maakt zich wel zorgen over de verder gedaalde vaccinatiegraad bij kinderen van 9 jaar en ouder.

3 dagen geleden
LTO roept op tot alertheid om oprukkende Afrikaanse varkenspest

DEN HAAG (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland roept boeren en vakantiegangers op alert te zijn op de Afrikaanse varkenspest, die onlangs is vastgesteld in de Duitse deelstaat Hessen. Met de zomervakantie in aantocht waarschuwt de brancheclub onder meer dat mensen beter geen vleeswaren zoals gedroogde worst, salami of andere varkensproducten uit Duitsland mee naar Nederland kunnen nemen.

4 dagen geleden
Dijkstra schrikt van 'onaanvaardbare' situatie huisartsen Co-Med

DEN HAAG (ANP) - Demissionair zorgminister Pia Dijkstra is "geschrokken van de signalen over de situaties die zijn ontstaan" bij de commerciële landelijke huisartsenketen Co-Med. Ze reageerde tijdens een Kamerdebat op de actie van vier grote zorgverzekeraars die Co-Med in gebreke hebben gesteld, onder meer omdat huisartsen te weinig beschikbaar zijn voor patiënten. Ook rekeningen worden niet betaald, waardoor opnieuw het faillissement van de keten is aangevraagd.

4 dagen geleden
Dijkstra: akkoord over kinderhartchirurgie, umc's werken samen

DEN HAAG (ANP) - De vijf universitaire ziekenhuizen waar kinderhartchirurgie plaatsvindt gaan intensiever met elkaar samenwerken. Ze hebben afspraken met elkaar gemaakt om deze specifieke zorg te verbeteren, meldt demissionair zorgminister Pia Dijkstra in een Kamerbrief. Zo komt er onder meer een landelijk multidisciplinair overleg, komen er normen over de kwaliteit en jaarlijkse evaluaties. Daarover is een akkoord gesloten, dat ze heeft ondertekend. Dijkstra gaat ervan uit dat dit bijdraagt aan "rust en ruimte" voor de artsen en de patiënten.

4 dagen geleden