Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Een op de vijf Nederlanders heeft vakantiegeld hard nodig'

'Een op de vijf Nederlanders heeft vakantiegeld hard nodig'

AMSTERDAM (ANP) - Ruim een op de vijf Nederlanders heeft vakantiegeld nodig om rond te komen. Daarnaast gebruikt 13 procent van de Nederlanders een deel van het vakantiegeld om schulden af te lossen. Dat meldt accountants- en adviesbureau PwC op basis van onderzoek met retailonderzoeker Q&A. Volgens PwC is het vakantiegeld in onzekere economische tijden hard nodig en heeft het een maatschappelijk belang.

Er wordt in Nederland deze maand ongeveer 30 miljard euro aan vakantiegeld uitbetaald, zegt PwC, dat ruim 1750 mensen bevroeg. Ruim 40 procent van de ondervraagden geeft het vakantiegeld voornamelijk uit aan vakanties en daguitjes. Voor een daguitje kiezen de meeste mensen voor een attractiepark, gevolgd door de dierentuin en het museum. Van de ondervraagden die op vakantie willen, geeft 40 procent aan in Nederland te willen blijven. Bijna evenveel ondervraagden willen proberen in Europa op vakantie te gaan.

Anderen sparen hun vakantiegeld deels. Dat doet bijna twee op de vijf van de ondervraagden. Daarbij laten de mensen die geld sparen het bedrag op de spaarrekening staan. Mocht op vakantie gaan er dit jaar niet in zitten, dan is sparen volgens PwC "voor de meeste mensen het beste alternatief". Beleggen en het geld in cryptovaluta stoppen is maar voor een klein deel van de spaarders interessant.

Volgens PwC laten de uitkomsten van het onderzoek zien dat de gemiddelde Nederlander in coronatijd kiest voor zekerheid. Vakbond CNV liet eerder door Maurice de Hond uitzoeken dat bijna een op de vijf werkenden dit jaar geen vakantiegeld krijgt. Dat aantal is volgens CNV "stevig verdubbeld" ten opzichte van vorig jaar. Met name werkenden in sectoren die te lijden hebben van de coronacrisis krijgen minder vaak vakantiegeld uitgekeerd. Dan gaat het om de evenementensector, de horeca- en toerismesector, evenals de ICT en de detailhandel.

Meer uit Financieel

Privacywaakhond EU: OpenAI voldoet nog steeds niet aan richtlijnen

BRUSSEL (ANP/RTR) - Het Amerikaanse bedrijf OpenAI doet te weinig om verspreiding van onjuiste informatie door zijn chatbot ChatGPT te voorkomen. Volgens een taskforce van de privacywaakhond van de Europese Unie voldoet OpenAI daarom nog steeds niet aan de Europese richtlijnen.

22 minuten geleden
Schiphol ondersteunt plannen kabinet rond geluidshinder

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol steunt "vanzelfsprekend" de maatregelen die het kabinet neemt om geluidshinder rond Schiphol terug te dringen. Die "dragen bij aan een stiller Schiphol", stelt de luchthaven. Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op Schiphol. Ook worden de luidste toestellen 's nachts geweerd.

26 minuten geleden
Tarieven landelijk gastransport volgend jaar flink omhoog

DEN HAAG (ANP) - De tarieven voor landelijk gastransport stijgen volgend jaar met gemiddeld 52 procent, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Huishoudens betalen ongeveer 10 euro meer per jaar, omdat de transportkosten maar een klein deel zijn van de totale gasprijs.

28 minuten geleden
Singapore Airlines kan claims van "acht cijfers" tegemoetzien

SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - Singapore Airlines moet volgens schadedeskundigen vrezen voor forse schadeclaims van passagiers die deze week gewond raakten toen een toestel van de luchtvaartmaatschappij door hevige turbulentie werd getroffen. Vrijdag lagen nog 48 mensen in drie ziekenhuizen in Bangkok.

1 uur geleden
Tuinder hoeft geen belasting te betalen over gratis lunch

DEN HAAG (ANP) - Tuinbouwbedrijf Koppert Cress hoeft geen belasting te betalen over de gratis, gezonde lunches die het personeel heeft gekregen. Dat heeft de Hoge Raad beslist in een geschil tussen de Westlandse teler van kiemplanten en andere eetbare bloemen en planten en de Belastingdienst.

1 uur geleden
Advocaat: misstanden bezorgers PostNL even groot als in België

DEN HAAG (ANP) - De misstanden waarvoor tegen PostNL in België een boete van ruim 24 miljoen euro is geëist, zijn in Nederland even ernstig. Dat heeft de advocaat van de Belangenvereniging voor Pakketdistributie (BVPD) gezegd in een rechtszaak tegen PostNL.

1 uur geleden
Anti-Israëlboycot begint grote Amerikaanse bedrijven pijn te doen

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Grote Amerikaanse bedrijven, zoals McDonald's, KFC, Pepsi en Coca-Cola ondervinden steeds meer de gevolgen van de oorlog in Gaza. Mensen in het Midden-Oosten, Azië en sommige delen van Europa boycotten hun producten vanwege vermeende banden met Israël.

2 uur geleden