Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Een op de negen jongeren krijgt jeugdzorg

Een op de negen jongeren krijgt jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - Bijna een half miljoen jongeren in Nederland krijgen jeugdzorg. Het aantal is in de afgelopen vijf jaar gestegen van zo'n 443.000 tot ongeveer 474.000. Dat is één op de negen jongeren tot 23 jaar, aldus statistiekbureau CBS.

Vrijwel alle jongeren die jeugdzorg krijgen, blijven thuis wonen en hebben af en toe een afspraak met een hulpverlener. Dit heet jeugdhulp zonder verblijf. Ongeveer 447.000 jongeren krijgen die vorm van zorg, zo'n 94 procent van de jongeren die jeugdhulp ontvangen. Dat aantal is in de afgelopen jaren toegenomen, vooral onder meisjes van 12 tot 18 jaar.

Het aantal jongeren dat onder toezicht staat, is de afgelopen twee jaar met 15 procent gedaald. Een verklaring voor die afname geeft het CBS niet. Bij die jongeren heeft de eerste hulp niet gewerkt, en daarom heeft een kinderrechter een gezinsvoogd aangesteld. Ouders zijn verplicht die hulp te accepteren, maar ze behouden het gezag over het kind.

In Tiel krijgt een op de vijf jongeren jeugdzorg, het hoogste percentages van het land. In Schiedam, Raalte, Maassluis, Schiermonnikoog, Ameland, Staphorst en Vlieland heeft minder dan 6 procent jeugdzorg. De verschillen kunnen volgens het CBS komen door de manier waarop gemeenten de jeugdzorg hebben geregeld, maar ze kunnen ook te maken hebben met bijvoorbeeld het aantal eenoudergezinnen of het inkomen van ouders.

Meer uit Binnenland

Nederland wil in EU praten over stappen tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Nederland wil in de Europese Unie praten over stappen tegen Israël vanwege de oorlog in Gaza. Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) wil met haar Europese collega's kijken naar het associatieverdrag tussen de EU en Israël om de druk op de regering in Jeruzalem op te voeren.

1 uur geleden
Universiteit Leiden laat commissie banden met Israël beoordelen

LEIDEN (ANP) - De Universiteit Leiden (UL) stelt op korte termijn een ethische commissie in die al haar banden met Israëlische universiteiten en gezamenlijke onderzoeksprojecten gaat beoordelen. Mocht daaruit blijken dat een van deze instituten zich niet houdt aan de ethische standaarden van de UL, dan worden die banden verbroken. Dat heeft de Leidse universiteit donderdagavond bekendgemaakt.

2 uur geleden
Rechter veroordeelt UvA-demonstrant tot twee maanden cel

AMSTERDAM (ANP) - De politierechter in Amsterdam heeft UvA-demonstrant Toby B. (22) veroordeeld tot twee maanden cel, waarvan een maand voorwaardelijk om geweld tegen de politie. Hij is de enige verdachte die donderdag is veroordeeld van de drie die terechtstonden. De rechter sprak de 33-jarige Hamza A. vrij en stelde de zaak tegen Simeon H. (29) uit.

4 uur geleden
Betogers moeten bezette pand Universiteit Leiden verlaten

DEN HAAG (ANP) - De pro-Palestijnse betogers die sinds donderdagmiddag een pand bezetten van de Universiteit Leiden (UL) in Den Haag moeten daar om 19.30 uur uit, bevestigt een woordvoerder van de universiteit. Wat er gebeurt als de demonstranten daar niet naar luisteren is niet bekend.

4 uur geleden
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

AMSTERDAM (ANP) - De politierechter in Amsterdam heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was - zoals het Openbaar Ministerie stelt - die met stenen heeft gegooid naar de mobiele eenheid.

7 uur geleden
Universiteit: colleges bezet pand afgelast, mensen naar buiten

DEN HAAG (ANP) - Alle colleges in het donderdag bezette pand van de Universiteit Leiden in Den Haag zijn afgelast. Iedereen die in het gebouw is, heeft het verzoek gekregen naar buiten te gaan. Dat bevestigt een woordvoerder van de universiteit. Een verslaggever van het ANP ziet tientallen studenten naar buiten komen.

8 uur geleden
Advocaat aangehouden UvA-demonstrant wil uitstel van proces

AMSTERDAM (ANP) - De advocaat van de 22-jarige Toby B., die zich moet verantwoorden voor geweld tegen de politie tijdens het protest bij de Universiteit van Amsterdam, wil uitstel van het proces. Dat zei ze aan het begin van de snelrechtzitting bij de rechtbank in Amsterdam. Volgens de raadsvrouw is de zaak te ingewikkeld voor snelrecht en is meer onderzoek nodig.

8 uur geleden