Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Een op de drie ziekenhuizen schrapt nu alle planbare zorg

Een op de drie ziekenhuizen schrapt nu alle planbare zorg

UTRECHT (ANP) - In 25 Nederlandse ziekenhuizen, ruim een op de drie, wordt in het geheel geen planbare zorg meer verleend. Onder die noemer vallen bijvoorbeeld knie- en heupoperaties. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van eind vorige week, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In de vorige rapportage, die vrijdag verscheen, was de planbare zorg in 12 van de 74 ziekenhuizen helemaal geannuleerd.

De grote toestroom van coronapatiënten veroorzaakt steeds meer druk op de ziekenhuiszorg. Negentien ziekenhuizen zijn niet altijd meer in staat om zogeheten kritieke planbare zorg op tijd te verlenen. Dat is zorg die binnen zes weken zou moeten plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen. Dat is één ziekenhuis meer dan in het overzicht van vrijdag.

Bijna een op de drie ziekenhuizen (24) kan de kritieke planbare zorg bovendien niet altijd volgens planning leveren. "Dit betekent dat hartoperaties of kankerbehandelingen een of soms meerdere keren worden uitgesteld", aldus de NZa.

Operatiekamers

Het aantal operatiekamers dat in gebruik is, ligt 36 procent lager dan normaal. Ook dat is weer een verdere afname.

In bijna alle ziekenhuizen, 67 van de 70, is een gedeelte van de planbare zorg geannuleerd. Ziekenhuizen doen dit zodat ze hun acute zorg, die binnen 24 uur moet worden verleend, in elk geval wel beschikbaar houden. Dat lukt tot nu toe.

Fase 2d

In de ziekenhuizen geldt sinds vorige week de zogenoemde fase 2d. Dat wil zeggen dat in het hele land "de zorgcontinuïteit in gevaar is". Na 2d komt fase 3, beter bekend als 'code zwart'. Dan is er zelfs een tekort aan ic-bedden en moeten artsen harde keuzes gaan maken over wie ze wel en niet opnemen. Dat scenario is tot nog toe steeds afgewend tijdens de coronacrisis.

Door het uitstellen en annuleren van afspraken blijft het 'stuwmeer' aan achterstallige behandelingen almaar uitdijen. De toch al overbelaste en onderbemande ziekenhuizen komen na deze vierde golf van de pandemie voor de zware taak te staan om alle gemiste zorg weer in te halen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Ambassade waarschuwt voor mogelijke aanslag in Nairobi

NAIROBI (ANP) - De Nederlandse ambassade in Kenia waarschuwt landgenoten voor een mogelijke aanslag in hoofdstad Nairobi. De ambassade heeft die informatie van de Franse overheid gekregen en acht die "geloofwaardig", schrijft ambassadeur Maarten Brouwer in een brief die op de Facebookpagina van de ambassade is gepubliceerd.

3 uur geleden
Curaçao verlengt 'time-out' om hoge coronacijfers in ziekenhuis

WILLEMSTAD (ANP) - De zogenoemde ‘time-out’ die de Curaçaose regering op 7 januari instelde om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is donderdag voor de tweede keer met tien dagen verlengd. Het aantal besmettingen daalde de afgelopen dagen gestaag op het eiland, maar volgens minister-president Gilmar 'Pik' Pisas blijft het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis te hoog.

5 uur geleden
Voormalig advocaat Max Moszkowicz sr. overleden

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig advocaat Max Moszkowicz sr. is op 95-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon Robert Moszkowicz bevestigd na berichtgeving door De Telegraaf en NRC. Gedurende zijn carrière groeide hij door tal van spraakmakende zaken uit tot een begrip in de Nederlandse strafadvocatuur.

6 uur geleden
Mondkapjes en tests voor minima en gemeenten met veel infecties

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten krijgen volgende maand zelftesten en mondkapjes van het Rijk om uit te delen aan mensen met lage inkomens. Er komen tot 1 mei ongeveer zes testen en zes maskers per persoon beschikbaar, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarnaast krijgen dertig gemeenten met een lage vaccinatiegraad en een hoog aantal besmettingen extra kapjes en tests.

6 uur geleden
Waarschijnlijk toch Nederlandse bloemen op Sint-Pieterplein Rome

DEN HAAG (ANP) - Het Sint-Pietersplein in Rome is met Pasen waarschijnlijk toch versierd met Nederlandse bloemen als daar de pauselijke zegen wordt uitgesproken. De Friezenkerk in Rome, verantwoordelijk voor de organisatie, meldt donderdag dat er wordt gewerkt aan een doorstart nadat de Limburgse hoofdarrangeur die jaren betrokken was bij de bloemenhulde had aangegeven dat sponsors hadden afgehaakt.

8 uur geleden
Kernfusie-expert: energie uit wind en zon blijft hard nodig

EINDHOVEN (ANP) - De techniek achter kernfusie is volop in ontwikkeling, maar volgens kernfusie-expert Marco de Baar blijft het in de tussentijd zeker noodzakelijk om in windmolens en zonnepanelen te investeren. De komende decennia blijft de bijdrage die kernfusie aan vergroening zal leveren nog "verschrikkelijk beperkt", zei hij tijdens een bijeenkomst over kernfusie van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

8 uur geleden
Minder treinen NS vanaf 7 februari door uitval personeel

UTRECHT (ANP) - De NS laat vanaf 7 februari minder treinen rijden omdat er steeds meer medewerkers thuiszitten door ziekte of omdat ze vanwege de coronaregels in quarantaine moeten. Op trajecten waar nu zes treinen per uur rijden, zullen dat er straks vier zijn, meldt de NS. Op trajecten waar de NS nu vier treinen per uur laat rijden, worden dat er twee.

8 uur geleden