Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Een op de drie ggz-instellingen in het rood door hoge kosten

Een op de drie ggz-instellingen in het rood door hoge kosten

WAARDENBURG (ANP) - Ruim een op de drie organisaties in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) heeft vorig jaar verlies gedraaid. Volgens coöperatie Intrakoop, die de financiën van de sector jaarlijks monitort, is 35 procent in het rood beland, een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Ook de resultaten van organisaties die nog wel financieel gezond zijn, daalden. De onderzoekers wijten dat aan een mix van factoren die de kosten voor instellingen sterk opdrijven.

"Stijgende personeelskosten door de krapte op de arbeidsmarkt, een torenhoog ziekteverzuim en fiks hogere kosten voor energie hebben hun sporen nagelaten", somt Intrakoop op. Opgeteld noteerden de 166 onderzochte organisaties een financieel resultaat van 66 miljoen euro, terwijl dat in 2021 nog 213 miljoen euro was.

Brancheorganisatie de Nederlandse ggz waarschuwt dat de geestelijke gezondheidszorg "door de bodem zakt". Volgens voorzitter Ruth Peetoom zijn de tarieven die nu worden betaald "volstrekt onvoldoende" en gaat dat vooral ten koste van hulp aan mensen met complexe psychische problemen, zoals schizofrenie of eetstoornissen. "Met name de tarieven voor deze complexe zorg schieten tekort", zegt ze.

Verzuimcijfers

Ook Intrakoop-bestuurder Ruud Plu vindt de afname van de resultaten zorgwekkend. "Wat me vooral zorgen baart, is dat de grote middengroep én de allergrootste ggz-organisaties het zwaar hebben." Daar is ook nog geen einde aan, want door de inflatie zijn de kosten alleen maar verder opgelopen. Ook de loonkosten zullen nog verder stijgen. Medewerkers hebben volgens cao-afspraken die in de zomer werden gemaakt recht op loonsverhogingen, te beginnen met een stap van 5 procent in november dit jaar. In januari komt er nog 2 procent bij. De kosten van inhuur van zelfstandigen steeg nog meer, met ruim 20 procent.

In de ggz-sector zat vorig jaar gemiddeld 8,1 procent van de werknemers ziek thuis. Dat is 0,6 procentpunt meer dan in 2021. Ook dit kost veel geld, ongeveer 450 miljoen euro. Doordat de winsten zijn verdampt, hebben instellingen nauwelijks nog geld voor innovatie, onderhoud en andere investeringen, waarschuwt Intrakoop.

Situatie niet houdbaar

De meeste instellingen kunnen op korte termijn hun rekeningen nog wel betalen, maar de situatie is volgens de brancheorganisatie niet houdbaar. "Wanneer horen gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren deze noodklok? Actie is nu echt nodig", zegt Peetoom.

Meer uit Gezond

Arts mag nooit meer werken na masturberen in gesprek met patiënte

ZWOLLE (ANP) - Een plastisch chirurg mag zijn beroep niet meer uitoefenen, omdat hij in een videoconsult met een patiënte zichzelf heeft bevredigd. "Ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag", noemen tuchtrechters dat vrijdag. Een rechtbank had de arts eerder dit jaar veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden en een schadevergoeding van 500 euro.

18 uur geleden
Slingeland Ziekenhuis start zorg weer op, operaties worden hervat

DOETINCHEM (ANP) - De zorg in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem wordt "gecontroleerd" weer opgestart nadat het ziekenhuis vrijdagochtend was getroffen door de wereldwijde computerstoring. Operaties en het werk op de verpleegafdelingen worden hervat en poliklinieken gaan weer open. "Patiënten die vanmiddag een afspraak hebben, kunnen gewoon naar het ziekenhuis komen", schrijft het ziekenhuis.

22 uur geleden
Operaties in ziekenhuizen Treant vrijdagmiddag hervat

EMMEN (ANP) - De ziekenhuizen van zorgorganisatie Treant in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal hervatten om 13.00 uur de geplande zorg op de poli's. Ook operaties worden vanaf dan weer hervat. Door de wereldwijde computerstoring konden de poli's urenlang geen patiënten ontvangen en werden operaties geannuleerd. Ook werden patiënten naar andere ziekenhuizen in de regio gebracht.

22 uur geleden
Gemeenteraad Diemen stemt voor gratis condooms voor inwoners

DIEMEN (ANP) - Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Diemen heeft gestemd voor het gratis verstrekken van condooms aan inwoners. Slechts twee raadsleden van een lokale partij stemden tegen de motie van de partijen D66, GroenLinks, PvdA en Ons Diemen. De condooms moeten in 2025 en 2026 worden uitgedeeld op plekken waar nu ook al gratis menstruatieproducten te krijgen zijn, met uitzondering van basisscholen.

1 dag geleden
Aantal besmettingen blauwtong loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer dieren blijken het blauwtongvirus onder de leden te hebben. De ziekte is sinds het begin van het jaar op 318 plekken in het land vastgesteld, meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit donderdag. De teller stond afgelopen maandag op 94 gevallen en vorige week op twintig.

1 dag geleden
Rode Kruis verwacht meer blaarbehandelingen door hitte en heuvels

NIJMEGEN (ANP) - Het Rode Kruis verwacht voor donderdag, de derde dag van de Vierdaagse, meer blaarbehandelingen uit te voeren als gevolg van het heuvelachtige wandelparcours en het vochtige weer. Tot 10.00 uur had de hulporganisatie ruim tweehonderd blaarbehandelingen uitgevoerd op de locaties in Mook, Groesbeek en Ottersum. In Mook ging het in de helft van de blaarbehandelingen om een 'complex' geval. Dat betekent dat iemand bijvoorbeeld last had van meerdere blaren of bloedblaren.

1 dag geleden
Onderzoek: knieartrose kost samenleving 1,2 miljard per jaar

AMSTERDAM (ANP) - Een op de negen mensen in Nederland heeft artrose aan de knie en dat kost de maatschappij jaarlijks 1,2 miljard euro. Maastricht UMC heeft dat berekend in opdracht van ReumaNederland en keek daarbij naar langdurige uitval, arbeidsongeschiktheid en mantelzorgverplichtingen.

1 dag geleden