
Een op acht geboosterde Nederlanders hoeft niet nog een prik
DEN HAAG (ANP) - Een op de acht Nederlanders die voor een boosterprik heeft gekozen is niet van plan een volgende booster tegen het coronavirus te gaan halen, mocht die worden aangeboden. Een op de tien weet het nog niet, zo blijkt uit een enquête van Kieskompas en datapersbureau LocalFocus, onderdeel van het ANP.
Aan de peiling deden ruim 4400 volwassenen mee. Van deze groep heeft zo'n 70 procent al een eerste boosterprik gehaald en is 10 procent van plan dat nog te gaan doen.
Van de mensen die een booster hebben gehaald of daar plannen voor heeft, geeft de helft aan ook een eventuele volgende prik "zeker" te zullen halen. Nog eens 27 procent houdt het op "waarschijnlijk wel". Ruim 9 procent antwoordt "waarschijnlijk niet", 3 procent zegt al zeker te weten geen volgende booster te willen. De overige 11 procent houdt de opties nog open.
Of een volgende boosterprik mogelijk wordt gemaakt, is aan het kabinet. De Gezondheidsraad adviseerde vorige week die mogelijkheid in elk geval te geven aan mensen die een verhoogd risico lopen op ernstig verloop van een corona-infectie. Het gaat om mensen van 70 jaar en ouder, volwassenen met het syndroom van Down, volwassenen met een ernstige immuunstoornis en bewoners van verpleeghuizen. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) wil daar deze week een besluit over nemen.
Uit de peiling van LocalFocus en Kieskompas blijkt dat ouderen veel meer geneigd zijn om een volgende prik te nemen dan jongeren. Van de geboosterde 65-plussers zegt 85 procent wel een volgende oppepprik te willen. Zeven op de tien ondervraagden onder de 35 jaar zouden een extra booster nemen als de overheid die aanbiedt.
Regionaal wordt ook uiteenlopend gedacht over een volgende booster. Respondenten uit Friesland gaven het vaakst aan geen extra prik te willen, inwoners van Zeeland die aan de peiling meededen staan hier het vaakst positief tegenover.
De peiling werd gehouden tussen 28 januari en 7 februari en is representatief voor geslacht, leeftijd, opleiding, regio, migratieachtergrond en stemgedrag bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen. Op die manier vormt de ondervraagde groep een zo goed mogelijke afspiegeling van de Nederlandse bevolking.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
10 uur geledenBORCULO (ANP) - De wolk met de gevaarlijke stoffen die vrijdagavond op het terrein van FrieslandCampina in Borculo vrijkwam, is inmiddels verdampt. Er zijn geen gevaarlijke stoffen op de grond terechtgekomen. Dat meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland omstreeks 01.00 uur zaterdagochtend.
18 uur geledenBORCULO (ANP) - Bij een bedrijf in Borculo is een gevaarlijke stof vrijgekomen die voor een chemische reactie heeft gezorgd. Dat meldt Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Die laat weten dat een NL-Alert is verstuurd voor het gebied rondom Borculo richting Haarlo met het dringende advies om ramen en deuren gesloten te houden en de gebouwventilatie uit te zetten. Op beelden is een oranjeachtige rookwolk in de lucht te zien.
21 uur geledenCOEVORDEN (ANP) - Plannen voor de huisvesting van veertien minderjarige vluchtelingen in Coevorden gaan niet door. De gemeente laat vrijdag weten dat de veiligheid van de meisjes op deze plek in de wijk Tuindorp niet kan worden gewaarborgd. Burgemeester Renze Bergsma zegt de beslissing met "zeer gemengde gevoelens" te hebben genomen.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam wil demissionair premier Dick Schoof horen in de strafzaak van een medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De medewerker wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen aan Marokkaanse inlichtingendiensten. Schoof was voorheen hoofd van de NCTV. Ook het huidige hoofd, Pieter-Jaap Aalbersberg, is toegewezen als getuige in de zaak.
1 dag geledenHILVERSUM (ANP) - Suzan & Freek zijn toch te zien bij The Voice of Holland. Dat maakte het muzikale duo vrijdag bekend op Instagram. "Je ziet het goed: we zijn er gewoon bij, we nemen dit najaar plaats in onze duo-stoel bij The Voice of Holland", schrijft het duo bij een foto met de andere coaches van de talentenjacht.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Asiel en Migratie, BBB) meer dan verdubbelt de eigen bijdrage voor Oekraïense vluchtelingen die genoeg verdienen. Een alleenstaande Oekraïner betaalt nu nog 105 euro per maand, maar dat wordt in oktober 244 euro. Gezinnen met twee minderjarige kinderen moeten - afhankelijk van hun situatie - maximaal 488 euro betalen.
1 dag geleden