
Een miljoen mensen kunnen donderdag vaccinatiebewijs in app laden
DEN HAAG (ANP) - Coronaminister Hugo de Jonge heeft donderdag de update van de CoronaCheck-app symbolisch gelanceerd op het ministerie van Volksgezondheid. Wie is gevaccineerd, kan met de update van de app een vaccinatiebewijs inladen. "Het startpunt van een mooie zomer", stelde De Jonge tevreden vast. Donderdag kunnen ruim een miljoen mensen hun vaccinatiebewijs in de app laden. Dat aantal is beperkt, zodat de servers niet overbelast raken.
Komende dagen zal het telkens ruim een miljoen per dag blijven. "Als blijkt dat het allemaal goed werkt, dan kun je het een beetje opvoeren", aldus de minister. "In ieder geval vandaag denken we aan ruim een miljoen."
In de app kunnen twee verschillende QR-codes worden geladen. Een daarvan is direct bruikbaar voor toegang tot binnenlandse evenementen. Deze QR-code kan worden geladen als iemand volledig is gevaccineerd of een negatieve coronatest heeft gehad. De minister roept mensen die pas één prik hebben gehad, dan ook op nog niet met de update van de app aan de haal te gaan.
Reizen naar EU-landen
De andere code is vanaf 1 juli bruikbaar voor reizen naar EU-landen. Die code kan al worden geladen na één vaccinatie, maar in veel landen heb je twee prikken nodig om binnen te komen, of moet er na de laatste prik zelfs nog een aantal weken worden gewacht. Reizigers moeten volgens het ministerie van Volksgezondheid dan ook zelf goed opletten welke eisen het land van bestemming stelt aan het vaccinatiebewijs.
De QR-codes worden automatisch gemaakt wanneer de vaccinatie is opgenomen in het centrale register van het RIVM. Dat is nog niet voor alle prikken het geval. Van sommige vaccinaties is de registratie in het centrale RIVM-systeem nog niet goed verwerkt. Andere mensen hebben geen toestemming gegeven voor het delen van de informatie met het instituut. Voor de mensen die bij de GGD zijn geprikt is dit geen probleem: de GGD-systemen hebben namelijk ook een eigen koppeling met de CoronaCheck-app.
Helpdesks
Als de prik bij de huisarts of een andere zorginstelling is gezet, maar nog niet in het centrale register van het RIVM staat, kan de QR-code niet automatisch aangemaakt worden in de app. Huisartsen en zorginstellingen kunnen dan zelf een vaccinatiebewijs voor deze mensen regelen.
Over hoe dat moet kunnen huisartsen donderdag een webinar volgen. De cursussen wordt op drie momenten op de dag gegeven door het ministerie. Volgens een woordvoerster van het ministerie hadden zich woensdag al honderden huisartsen aangemeld. Zij krijgen uitleg over het webportaal waarmee ze vanaf 1 juli zelf vaccinatiebewijzen kunnen maken.
Als de huisarts de gezette prikken zelf wel goed heeft geregistreerd, kan met behulp van het webportaal alsnog een vaccinatiebewijs worden geprint. Daarmee kan dan ook de QR-code in de app worden geladen. Volgens de woordvoerster is de werking van het webportaal heel simpel. Ook krijgen huisartsen uitleg over de verschillende helpdesks waar burgers met vragen over de app terechtkunnen, want het is volgens het ministerie niet de bedoeling dat mensen huisartsen zelf gaan bellen met vragen. Zorginstellingen en ziekenhuizen krijgen later deze week uitleg over de CoronaCheck-app.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
10 uur geledenBORCULO (ANP) - De wolk met de gevaarlijke stoffen die vrijdagavond op het terrein van FrieslandCampina in Borculo vrijkwam, is inmiddels verdampt. Er zijn geen gevaarlijke stoffen op de grond terechtgekomen. Dat meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland omstreeks 01.00 uur zaterdagochtend.
18 uur geledenBORCULO (ANP) - Bij een bedrijf in Borculo is een gevaarlijke stof vrijgekomen die voor een chemische reactie heeft gezorgd. Dat meldt Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Die laat weten dat een NL-Alert is verstuurd voor het gebied rondom Borculo richting Haarlo met het dringende advies om ramen en deuren gesloten te houden en de gebouwventilatie uit te zetten. Op beelden is een oranjeachtige rookwolk in de lucht te zien.
21 uur geledenCOEVORDEN (ANP) - Plannen voor de huisvesting van veertien minderjarige vluchtelingen in Coevorden gaan niet door. De gemeente laat vrijdag weten dat de veiligheid van de meisjes op deze plek in de wijk Tuindorp niet kan worden gewaarborgd. Burgemeester Renze Bergsma zegt de beslissing met "zeer gemengde gevoelens" te hebben genomen.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam wil demissionair premier Dick Schoof horen in de strafzaak van een medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De medewerker wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen aan Marokkaanse inlichtingendiensten. Schoof was voorheen hoofd van de NCTV. Ook het huidige hoofd, Pieter-Jaap Aalbersberg, is toegewezen als getuige in de zaak.
1 dag geledenHILVERSUM (ANP) - Suzan & Freek zijn toch te zien bij The Voice of Holland. Dat maakte het muzikale duo vrijdag bekend op Instagram. "Je ziet het goed: we zijn er gewoon bij, we nemen dit najaar plaats in onze duo-stoel bij The Voice of Holland", schrijft het duo bij een foto met de andere coaches van de talentenjacht.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Asiel en Migratie, BBB) meer dan verdubbelt de eigen bijdrage voor Oekraïense vluchtelingen die genoeg verdienen. Een alleenstaande Oekraïner betaalt nu nog 105 euro per maand, maar dat wordt in oktober 244 euro. Gezinnen met twee minderjarige kinderen moeten - afhankelijk van hun situatie - maximaal 488 euro betalen.
1 dag geleden