Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Een miljoen mensen kunnen donderdag vaccinatiebewijs in app laden

Een miljoen mensen kunnen donderdag vaccinatiebewijs in app laden

DEN HAAG (ANP) - Coronaminister Hugo de Jonge heeft donderdag de update van de CoronaCheck-app symbolisch gelanceerd op het ministerie van Volksgezondheid. Wie is gevaccineerd, kan met de update van de app een vaccinatiebewijs inladen. "Het startpunt van een mooie zomer", stelde De Jonge tevreden vast. Donderdag kunnen ruim een miljoen mensen hun vaccinatiebewijs in de app laden. Dat aantal is beperkt, zodat de servers niet overbelast raken.

Komende dagen zal het telkens ruim een miljoen per dag blijven. "Als blijkt dat het allemaal goed werkt, dan kun je het een beetje opvoeren", aldus de minister. "In ieder geval vandaag denken we aan ruim een miljoen."

In de app kunnen twee verschillende QR-codes worden geladen. Een daarvan is direct bruikbaar voor toegang tot binnenlandse evenementen. Deze QR-code kan worden geladen als iemand volledig is gevaccineerd of een negatieve coronatest heeft gehad. De minister roept mensen die pas één prik hebben gehad, dan ook op nog niet met de update van de app aan de haal te gaan.

Reizen naar EU-landen

De andere code is vanaf 1 juli bruikbaar voor reizen naar EU-landen. Die code kan al worden geladen na één vaccinatie, maar in veel landen heb je twee prikken nodig om binnen te komen, of moet er na de laatste prik zelfs nog een aantal weken worden gewacht. Reizigers moeten volgens het ministerie van Volksgezondheid dan ook zelf goed opletten welke eisen het land van bestemming stelt aan het vaccinatiebewijs.

De QR-codes worden automatisch gemaakt wanneer de vaccinatie is opgenomen in het centrale register van het RIVM. Dat is nog niet voor alle prikken het geval. Van sommige vaccinaties is de registratie in het centrale RIVM-systeem nog niet goed verwerkt. Andere mensen hebben geen toestemming gegeven voor het delen van de informatie met het instituut. Voor de mensen die bij de GGD zijn geprikt is dit geen probleem: de GGD-systemen hebben namelijk ook een eigen koppeling met de CoronaCheck-app.

Helpdesks

Als de prik bij de huisarts of een andere zorginstelling is gezet, maar nog niet in het centrale register van het RIVM staat, kan de QR-code niet automatisch aangemaakt worden in de app. Huisartsen en zorginstellingen kunnen dan zelf een vaccinatiebewijs voor deze mensen regelen.

Over hoe dat moet kunnen huisartsen donderdag een webinar volgen. De cursussen wordt op drie momenten op de dag gegeven door het ministerie. Volgens een woordvoerster van het ministerie hadden zich woensdag al honderden huisartsen aangemeld. Zij krijgen uitleg over het webportaal waarmee ze vanaf 1 juli zelf vaccinatiebewijzen kunnen maken.

Als de huisarts de gezette prikken zelf wel goed heeft geregistreerd, kan met behulp van het webportaal alsnog een vaccinatiebewijs worden geprint. Daarmee kan dan ook de QR-code in de app worden geladen. Volgens de woordvoerster is de werking van het webportaal heel simpel. Ook krijgen huisartsen uitleg over de verschillende helpdesks waar burgers met vragen over de app terechtkunnen, want het is volgens het ministerie niet de bedoeling dat mensen huisartsen zelf gaan bellen met vragen. Zorginstellingen en ziekenhuizen krijgen later deze week uitleg over de CoronaCheck-app.

Meer uit Binnenland

Vooral het buitenland verdient aan Nederlandse cocaïnehandel

DEN HAAG (ANP) - De opbrengsten uit de Nederlandse handel in cocaïne stromen voor het leeuwendeel door naar het buitenland. Die inschatting doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente beschikbare cijfers. Volgens het statistiekbureau leverde de handel in cocaïne bovendien verreweg de hoogste opbrengsten op in vergelijking met andere drugs.

3 minuten geleden
Lampe neemt P.C. Hooft-prijs in ontvangst

DEN HAAG (ANP) - Astrid Lampe mag donderdagmiddag in Den Haag de P.C. Hooft-prijs voor poëzie (60.000 euro) in ontvangst nemen. De belangrijke onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan een Nederlandse auteur, voor een telkens wisselend genre: verhalend proza, beschouwend proza of poëzie.

12 minuten geleden
Markt voor slimme beveiliging groeit met 4 procentpunt

DEN BOSCH (ANP) - Nederland telt 2,7 miljoen huishoudens met slimme beveiligingsapparatuur. De markt voor slimme beveiliging groeide het afgelopen jaar met 4 procentpunt. Dat heeft marktonderzoeksbureau Multiscope bekendgemaakt.

1 uur geleden
Rijswijk mag Eritrees bevrijdingsfeest van rechter verbieden

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Rijswijk mag het Eritrees bevrijdingsfeest dat voor zaterdag gepland stond in een evenementenlocatie, verbieden. Dat oordeel velt de rechter. De organisator van het feest, Federatie van Eritrese Gemeenschappen Nederland (FEN), en zalencentrum Event Plaza hebben daarmee het kort geding dat ze aanspanden, verloren.

5 uur geleden
Douane vindt 500 kilo coke bij lading bananen in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - In de haven van Vlissingen is afgelopen weekend bijna 500 kilo cocaïne onderschept. De drugs hadden een geschatte straatwaarde van ruim 37 miljoen euro en zijn vernietigd, meldt het Openbaar Ministerie, dat de vondst pas woensdag bekend heeft gemaakt.

6 uur geleden
Bezetting universiteitsgebouw Maastricht beëindigd

MAASTRICHT (ANP) - De bezetting van een faculteitsgebouw van de Universiteit Maastricht (UM) is woensdagavond beëindigd. Ook hebben de actievoerders hun vorige week maandag opgezette tentenkamp achter de faculteit sociaal-culturele wetenschappen "vrijwillig" verlaten. Dat heeft de UM bekendgemaakt. De actievoerders ontkennen dat ze het tentenkamp vrijwillig hebben verlaten. Ze wilden er naar eigen zeggen blijven, maar hadden de keus tussen gearresteerd worden of vrijwillig weggaan.

8 uur geleden
Strafzaak tegen bedrijven en leidinggevenden Stint volgend jaar

DEN BOSCH (ANP) - De strafzaak tegen twee bedrijven, verantwoordelijk voor productie en verkoop van de Stint, en twee leidinggevenden van die bedrijven staat gepland voor maart en april volgend jaar. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt.

14 uur geleden