Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Een miljoen mensen kunnen donderdag vaccinatiebewijs in app laden

Een miljoen mensen kunnen donderdag vaccinatiebewijs in app laden

DEN HAAG (ANP) - Coronaminister Hugo de Jonge heeft donderdag de update van de CoronaCheck-app symbolisch gelanceerd op het ministerie van Volksgezondheid. Wie is gevaccineerd, kan met de update van de app een vaccinatiebewijs inladen. "Het startpunt van een mooie zomer", stelde De Jonge tevreden vast. Donderdag kunnen ruim een miljoen mensen hun vaccinatiebewijs in de app laden. Dat aantal is beperkt, zodat de servers niet overbelast raken.

Komende dagen zal het telkens ruim een miljoen per dag blijven. "Als blijkt dat het allemaal goed werkt, dan kun je het een beetje opvoeren", aldus de minister. "In ieder geval vandaag denken we aan ruim een miljoen."

In de app kunnen twee verschillende QR-codes worden geladen. Een daarvan is direct bruikbaar voor toegang tot binnenlandse evenementen. Deze QR-code kan worden geladen als iemand volledig is gevaccineerd of een negatieve coronatest heeft gehad. De minister roept mensen die pas één prik hebben gehad, dan ook op nog niet met de update van de app aan de haal te gaan.

Reizen naar EU-landen

De andere code is vanaf 1 juli bruikbaar voor reizen naar EU-landen. Die code kan al worden geladen na één vaccinatie, maar in veel landen heb je twee prikken nodig om binnen te komen, of moet er na de laatste prik zelfs nog een aantal weken worden gewacht. Reizigers moeten volgens het ministerie van Volksgezondheid dan ook zelf goed opletten welke eisen het land van bestemming stelt aan het vaccinatiebewijs.

De QR-codes worden automatisch gemaakt wanneer de vaccinatie is opgenomen in het centrale register van het RIVM. Dat is nog niet voor alle prikken het geval. Van sommige vaccinaties is de registratie in het centrale RIVM-systeem nog niet goed verwerkt. Andere mensen hebben geen toestemming gegeven voor het delen van de informatie met het instituut. Voor de mensen die bij de GGD zijn geprikt is dit geen probleem: de GGD-systemen hebben namelijk ook een eigen koppeling met de CoronaCheck-app.

Helpdesks

Als de prik bij de huisarts of een andere zorginstelling is gezet, maar nog niet in het centrale register van het RIVM staat, kan de QR-code niet automatisch aangemaakt worden in de app. Huisartsen en zorginstellingen kunnen dan zelf een vaccinatiebewijs voor deze mensen regelen.

Over hoe dat moet kunnen huisartsen donderdag een webinar volgen. De cursussen wordt op drie momenten op de dag gegeven door het ministerie. Volgens een woordvoerster van het ministerie hadden zich woensdag al honderden huisartsen aangemeld. Zij krijgen uitleg over het webportaal waarmee ze vanaf 1 juli zelf vaccinatiebewijzen kunnen maken.

Als de huisarts de gezette prikken zelf wel goed heeft geregistreerd, kan met behulp van het webportaal alsnog een vaccinatiebewijs worden geprint. Daarmee kan dan ook de QR-code in de app worden geladen. Volgens de woordvoerster is de werking van het webportaal heel simpel. Ook krijgen huisartsen uitleg over de verschillende helpdesks waar burgers met vragen over de app terechtkunnen, want het is volgens het ministerie niet de bedoeling dat mensen huisartsen zelf gaan bellen met vragen. Zorginstellingen en ziekenhuizen krijgen later deze week uitleg over de CoronaCheck-app.

Meer uit Binnenland

Van den Oever: FDF schort harde acties op als gebaar goede wil

SINT HUBERT (ANP) - Farmers Defence Force schort zijn "harde acties" voorlopig op "uit blijk van goede wil" naar het kabinet. Voorman Mark van den Oever zegt dat de groep dat doet als "eerste handreiking" in de hoop dat de overheid kiest voor andere plannen om de uitstoot van stikstof terug te brengen.

23 minuten geleden
Utrecht in beroep tegen uitspraak over protest bij abortuskliniek

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht is het er niet mee eens dat een rechter onlangs demonstranten tegen abortus in het gelijk heeft gesteld en gaat daarom in beroep. De activisten wilden bij een abortuskliniek in Utrecht protesteren, maar de gemeente wees ze een plek een eind verderop toe. De groep stapte naar de rechter. Die bepaalde dat de gemeente niet goed had onderbouwd waarom de demonstranten niet bij de abortuskliniek mochten staan.

2 uur geleden
NS laat elke vijf minuten trein rijden tijdens Formule 1-weekend

ZANDVOORT (ANP) - De NS laat tijdens het weekend van de Formule 1-race in Zandvoort begin september elke vijf minuten een trein rijden tussen Amsterdam Centraal en station Zandvoort aan Zee. "Zo brengen we maximaal 10.000 reizigers per uur naar de races en weer terug", laat het vervoersbedrijf donderdag weten.

3 uur geleden
Werkstraf voor afvaldumping tijdens boerenprotest

ARNHEM (ANP) - Een 42-jarige man uit de gemeente Oost-Gelre is veroordeeld tot 72 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van een week voor zijn aandeel in het dumpen van afval op een afrit van de A18 bij Varsseveld. Dat gebeurde tijdens een boerenprotest eind vorige maand.

5 uur geleden
Privacywaakhond wil meer grenzen in wet aan delen persoonsgegevens

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) adviseert het kabinet om meer grenzen te stellen aan het delen van persoonsgegevens in de voorgestelde Wet hergebruik van overheidsinformatie. Volgens de privacywaakhond zijn er in het huidige wetsvoorstel nog te veel risico's dat persoonsgegevens worden gedeeld zonder toestemming of medeweten van de personen om wie het gaat.

6 uur geleden
100 uur werkstraf geëist voor afvaldumping tijdens boerenprotest

ARNHEM (ANP) - Tegen een 42-jarige man uit de gemeente Oost-Gelre heeft de officier van justitie een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken geëist voor zijn aandeel in het dumpen van afval op een afrit van de A18 bij Varsseveld. Dat gebeurde tijdens een boerenprotest eind vorige maand. "Ik had een machteloos gevoel. Ik voel me bedreigd door wat er gaat gebeuren en maak me zorgen over de toekomst van mijn bedrijf en gezin", zei de verdachte donderdag tijdens een snelrechtzitting in de rechtbank in Arnhem.

6 uur geleden
Terugkeer Summerschool trekt 558.000 kijkers

HILVERSUM (ANP) - De terugkeer van het BNNVARA-programma Summerschool is woensdagavond door 558.000 mensen gezien, meldt Stichting KijkOnderzoek. Het programma op NPO 1, waarin sprekers college geven over hun vak- of interessegebied, staat daarmee op een elfde plek in de lijst van best bekeken programma's van de dag.

7 uur geleden