Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Een jaar coronavirus in Nederland

Een jaar coronavirus in Nederland

TILBURG (ANP) - Nederland leeft een jaar met het coronavirus. Op 27 februari 2020 maakt toenmalig minister Bruno Bruins bekend dat voor het eerst een besmetting is geconstateerd. De patiënt is niet heel ziek, maar uit voorzorg opgenomen in het ziekenhuis in Tilburg. De crisis die kort daarna losbarst, komt voor velen als een verrassing.

De Nederlandse overheid gaat er begin 2020 nog van uit dat SARS-CoV-2 helemaal niet zo gevaarlijk is. Het harde ingrijpen van de Chinese autoriteiten in Wuhan, waar de eerste grote uitbraak was, wordt in het westen vaak in verband gebracht met de autoritaire regeerstijl van de Chinese communistische partij.

Geruststellende woorden overheersen. Zo meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eind januari: "De ziekte lijkt, met wat er nu bekend is, niet zo heel besmettelijk." Halverwege februari brengt het instituut een kort filmpje naar buiten waarin het uitlegt "waarom we ons geen zorgen hoeven te maken" over Covid-19.

Verkoudheid

Een dag voordat het nieuws over de eerste patiënt naar buiten komt, benadrukt ook de GGD dat "paniek niet nodig is". Nederland vertrouwt erop dat het "een heel goed en fijnmazig systeem" heeft om de ziekte te beteugelen "en als dat eventueel niet lukt zoveel mogelijk te vertragen". In werkelijkheid heeft het virus zich dan al ongemerkt verspreid onder Nederlanders. Dat wordt echter pas maanden later duidelijk.

Ondanks de schok die het nieuws over de eerste besmetting teweegbrengt, verandert nog niets. Evenementen mogen doorgaan en treincoupés zitten als vanouds vol kuchende forenzen. Vrijwel niemand ziet een verkoudheid als goede reden om thuis te blijven.

Eerste Nederlander overleden aan Covid-19

Op 6 maart wordt bekend dat voor het eerst een Nederlandse Covid-19-patiënt is overleden, een 86-jarige man die in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam was opgenomen. Diezelfde dag komt het RIVM met een eerste advies voor de bevolking, specifiek aan inwoners van Noord-Brabant. Zij krijgen het verzoek om bij verkoudheid, hoesten of koorts hun sociale contacten te beperken.

Daarna gaat het in korte tijd steeds sneller. Ver buiten epicentrum Brabant duikt het virus op, van Amsterdam tot Coevorden. Het aantal besmettingen stijgt exponentieel en het RIVM is zich ervan bewust dat alleen het topje van de ijsberg zichtbaar is. Testen zijn nog nauwelijks voorhanden.

Handen wassen

Op 9 maart krijgen alle Nederlanders voor het eerst het verzoek hun gedrag aan te passen. Premier Mark Rutte roept iedereen op de handen te wassen én elkaar geen hand meer te geven. Uit macht der gewoonte schudt hij vervolgens Jaap van Dissel van het RIVM de hand.

Nog geen week later spreekt de premier het volk opnieuw toe. Zijn boodschap is somber: het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames neemt zo snel toe, dat ongekende maatregelen onontkoombaar zijn. De horeca moet nog diezelfde avond de deuren sluiten. Scholen gaan dicht en iedereen krijgt het verzoek om 1,5 meter afstand te houden van anderen. 'Chinese toestanden' die aan het begin van het jaar nog ondenkbaar leken, zijn realiteit geworden.

Meer uit Binnenland

Niet zeker dat naam formateur in eindverslag informateurs komt

DEN HAAG (ANP) - Het is nog niet zeker wanneer de naam van een formateur wordt bekendgemaakt, als de vier onderhandelende partijen tot een akkoord komen. Het gesprek over een formateur zal tussen de vier fractievoorzitters gevoerd moeten worden, zei informateur Richard van Zwol na afloop van een nieuwe dag van onderhandelingen. "De vraag hoe dat precies landt in ons eindverslag is weer punt twee."

2 uur geleden
Feest in Groningen na zege en promotie FC Groningen

GRONINGEN (ANP) - In Groningen vieren supporters van FC Groningen feest in de kroegen nu hun favoriete club promotie naar de Eredivisie heeft bereikt. Door een 2-0 overwinning op Roda JC keert de ploeg volgend seizoen terug in de hoogste voetbalklasse.

2 uur geleden
Informateurs: tot 15 mei nodig voor formatiegesprekken

DEN HAAG (ANP) - Eerder dan aanstaande woensdag komt er geen verslag over de formatie, zeggen informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol. Een eventueel akkoord tussen de vier formerende partijen zal ook pas woensdag komen, áls dat de uitkomst van deze ronde is. "Er wordt wel tot 15 mei gesproken, maar het hangt er een beetje af van welke vorm en in welke intensiteit", aldus Van Zwol.

2 uur geleden
Gesprekken over vorming kabinet gaan zaterdag verder

DEN HAAG (ANP) - De onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet gaan zaterdag verder. Na opnieuw een lange onderhandelingsdag gingen de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB vrijdagavond rond 21.15 uur uit elkaar. Woensdag 15 mei moeten de informateurs hun verslag af hebben.

2 uur geleden
Timmermans wil dat EU Israël unaniem wapens ontzegt

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) vindt dat de Europese Unie Israël sancties moet opleggen, als dat land Rafah binnenvalt. Daarbij denkt hij onder meer aan het stopzetten van wapenleveranties, die het land in en boven Gaza kan inzetten. "Het zou goed zijn als de Europese Unie dat unaniem zou verklaren", zei Timmermans vrijdag bij Nieuws en co op Radio1.

5 uur geleden
SVT: onderzoek Joost Klein mogelijk over fysieke confrontatie

MALMÖ (ANP) - Het onderzoek dat is ingesteld naar een incident met Joost Klein op het Eurovisie Songfestival gaat mogelijk over een "fysieke confrontatie" tussen de zanger en een fotograaf. Dat meldt de Zweedse omroep SVT.

6 uur geleden
UVW overweegt aangifte tegen gebruiker die 150.000 cv's bekeek

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV overweegt aangifte te doen tegen een gebruiker van de website werk.nl die op 4 mei de cv's van 150.000 mensen heeft ingezien en mogelijk ook heeft gedownload. Het gaat om mensen die op de site stonden ingeschreven als werkzoekende. Een deel van hen is ook uitkeringsgerechtigde.

6 uur geleden