Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Een jaar coronavirus: een terugblik in cijfers

Een jaar coronavirus: een terugblik in cijfers

DEN HAAG (ANP) - Toenmalig zorgminister Bruno Bruins maakte zaterdag precies een jaar geleden live op televisie bekend dat ook in Nederland het coronavirus voor het eerst was vastgesteld. Een zwaar jaar volgde waarin veel mensen werden geraakt door het virus, bijvoorbeeld omdat ze ernstig ziek werden of overleden. In deze crisis boden cijfers enig houvast, ondanks de vele voorbehouden. Wat vertellen die over een jaar leven met het coronavirus?

De man in een Tilburgs ziekenhuis die als eerste te horen kreeg dat hij besmet was met het coronavirus, is daarin inmiddels gevolgd door ongeveer 1.080.000 anderen. Dit cijfer van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is verre van compleet. Zeker aan het begin van de uitbraak werden lang niet alle dragers van het virus ook getest. Maar door de snelheid - met dagelijkse en wekelijkse updates - stonden RIVM-cijfers vaak aan de basis van coronabeleid. Het getrainde oog kan erin herkennen in welke richting het virus zich beweegt.

Gegevens van Sanquin helpen inschatten hoeveel mensen werkelijk besmet zijn geraakt. De bloedbank brengt maandelijks naar buiten hoeveel donoren antistoffen hebben tegen het coronavirus. Volgens de laatste stand van half februari heeft 15 procent van de donoren het virus gehad. Dat komt neer op 2,6 miljoen mensen, als wordt aangenomen dat een net zo groot deel van de hele bevolking besmet is geweest.

De vraag hoeveel mensen kampten met ernstige symptomen valt het best te beantwoorden door te kijken naar de ziekenhuisopnames. Tot nu toe zijn zo’n 41.000 mensen opgenomen (geweest) op een verpleegafdeling van een ziekenhuis en ongeveer 8700 mensen op de ic, blijkt uit gegevens van de Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). Een deel van hen kwam te overlijden of hield lang na ontslag last van klachten.

Ook veel patiënten zijn geraakt door het virus, zij het indirect. Vorig jaar zijn zeker 100.000 noodzakelijke, maar niet-spoedeisende operaties uitgesteld. Bedden, operatiekamers en apparatuur werden vrijgemaakt voor coronapatiënten. Dat staat in een onderzoek van de Nederlandse Verenigingen voor Anesthesiologie en Heelkunde.

Het valt moeilijk te zeggen hoeveel mensen precies zijn overleden aan het coronavirus. Het RIVM weet van ruim 15.000 sterfgevallen die tot nu toe zijn veroorzaakt door Covid-19, maar dit cijfer is incompleet. GGD’en laten het instituut niet altijd weten dat iemand is overleden aan het coronavirus, onder meer omdat dit niet verplicht is. Bovendien zijn er ook mensen overleden aan het virus die er niet op zijn getest.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schetst een completer beeld door te kijken naar doodsoorzaakverklaringen van artsen. Die vertellen dat 13.000 mensen zeker of vermoedelijk aan het virus zijn overleden van maart tot en met oktober, ongeveer 75 procent meer dan bij het RIVM bekend is over die periode. Onder de slachtoffers waren opvallend veel ouderen, langdurige zorgontvangers en mannen.

Meer uit Binnenland

Provincie Zuid-Holland moet opheldering geven over datalek

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland moet opheldering geven over het datalek dat enkele maanden geleden in een intern systeem werd aangetroffen. De provinciale fractie van de ChristenUnie heeft hierover vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. Zuid-Holland maakte afgelopen donderdag bekend dat medewerkers van de provincie bij privacygevoelige gegevens konden komen waar ze geen toegang toe hadden moeten krijgen.

54 minuten geleden
Oud-ministers willen dat Nederland VN-hulp aan Gaza hervat

DEN HAAG (ANP) - Een groep van oud-ministers en (voormalig) ambassadeurs en diplomaten wil dat het kabinet de Nederlandse bijdrage aan VN-hulporganisatie UNWRA in Gaza hervat. Zij doen hiertoe maandag in een open brief een beroep op de Nederlandse regering, meldt de Volkskrant. De brief is te lezen op de LinkedIn-pagina van Ambtenaren en de Grondwet, naar eigen zeggen "een groep Nederlandse ambtenaren die zich ernstige zorgen maakt over het aanhoudende Israëlische offensief in Gaza".

56 minuten geleden
Politie: vorig jaar iets minder politiegeweld, maar nog te veel

DEN HAAG (ANP) - Hoewel vorig jaar iets minder politiegeweld plaatsvond ten opzichte van een jaar eerder, hebben agenten nog steeds te vaak te maken met agressie. Dat meldt de politie maandag op basis van de jaarcijfers. De politie heeft geen verklaring voor de lichte daling van het aantal geweldsincidenten.

2 uur geleden
Hele dag veel minder treinen vanaf Schiphol

UTRECHT (ANP) - Tussen Schiphol Airport en Diemen Zuid rijden tot maandagavond laat veel minder treinen. Bovendien rijden tot zeker 22.30 uur tussen Schiphol en Utrecht Centraal minder intercity's. Dat komt door herstelwerk.

3 uur geleden
Kabinet komt op verzoek informateurs vroeg met voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - Eerder dan gebruikelijk presenteert het demissionaire kabinet maandag de voorjaarsnota. De informateurs hebben gevraagd de jaarlijkse bijstelling van de rijksbegroting alvast te ontvangen, zodat die betrokken kan worden in de onderhandelingen tussen PVV, VVD, NSC en BBB over de vorming van een nieuw kabinet.

6 uur geleden
Verdachte ongeval met vier doden Oud Gastel voor de rechter

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda behandelt maandag de strafzaak tegen de 28-jarige Omar E., die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel waarbij vier doden vielen.

6 uur geleden
Nationale Bijentelling voor het eerst tien dagen lang

LEIDEN (ANP) - Duizenden vrijwilligers gaan vanaf maandag weer bijen tellen in hun omgeving tijdens de zevende editie van de Nationale Bijentelling. De telling duurt dit jaar voor het eerst tien dagen lang, in plaats van een weekend.

7 uur geleden