Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Een derde van alle landen wereldwijd schendt godsdienstvrijheid'

'Een derde van alle landen wereldwijd schendt godsdienstvrijheid'

DEN BOSCH (ANP) - In bijna een derde van alle landen wordt de vrijheid van godsdienst geschonden. Dat blijkt uit een rapport dat Kerk in Nood dinsdag presenteert. De onderzoekers benadrukken de schrijnende situatie in Afrika, waar lokale jihadisten geweld plegen en de toestand in China en Myanmar, waar ruim 30 miljoen moslims worden vervolgd. Vooral minderheden zijn slachtoffer van religieuze discriminatie. Ook zeggen de onderzoekers in het rapport dat sommige landen de coronacrisis als excuus gebruiken om grondrechten van de bevolking in te perken.

Voor het rapport deden experts uit het netwerk van de hulporganisatie, die actief is in 150 landen, samen met universiteiten en onderzoeksinstituten, twee jaar onderzoek in alle 196 landen. In ruim zestig landen is sprake van zeer ernstige schendingen.

"Ik maak me het meeste zorgen om wat er gebeurt in de landen aan de Afrikaanse kust," zegt een woordvoerder van Kerk in Nood. "In Mozambique zijn drie weken geleden nog tientallen mensen onthoofd en vermoord door jihadisten."

China

Die strijders, die zich langs de evenaar verspreiden, streven volgens het rapport naar een transcontinentaal ‘kalifaat’. Islamitische Staat en al-Qaeda verbinden zich met ideologische steun uit het Midden-Oosten. Het doel van de gewapende milities is het stichten van een ‘kalifaatprovincie’. "Twee jaar geleden speelde deze problematiek amper. Nu is West-Afrika een van de gevaarlijkste plekken ter wereld," zegt de woordvoerder.

In het onderzoek wordt de vervolging van moslims in China en Myanmar belicht. China richt steeds meer repressieve bewakingstechnologie op geloofsgroepen. Zo luistert de Chinese overheid met 626 miljoen bewakingscamera's en smartphonescanners haar inwoners af. "Onder meer om te zorgen dat religieuze leiders en gelovigen, vooral Oeigoeren, zich houden aan de wetten van de Chinese Communistische Partij", zegt de woordvoerder. "Als ze dat niet doen, worden ze naar een strafkamp gestuurd. En dat is nog zacht gezegd."

Daarnaast gebruikt China de coronacrisis als excuus om christelijke kerken te sluiten, zegt de woordvoerder. In Pakistan ondervinden niet-moslims problemen door de coronacrisis. Zij krijgen geen hulp.

In veel landen zijn religieuze minderheden het voornaamste doelwit. Zo verjagen boeddhistische nationalisten in Myanmar de Rohingya-moslims, blijkt uit de verslagen. De internationale gemeenschap is nog maar net begonnen met het toepassen van het internationale recht om hier een eind aan te maken. "Er zouden meer sancties moeten zijn voor landen die grondrechten van mensen schenden", zegt de woordvoerder, "maar dat is een politieke discussie."

Meer uit Buitenland

UNHCR: Westen moet praten met Assad om terugkeer vluchtelingen

BEIROET (ANP) - Om mogelijk te maken dat Syrische vluchtelingen geleidelijk kunnen terugkeren naar hun land, zou de internationale gemeenschap volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in gesprek moeten gaan met de Syrische president Bashar al-Assad. Ivo Freijsen, vertegenwoordiger van UNHCR in Libanon, denkt dat een terugkeer voor veel Syriërs niet aan de orde is tot westerse landen met Assads regime spreken over betere omstandigheden in het door een oorlog verscheurde land.

1 uur geleden
VN: operatie om olieramp bij Jemen te vermijden snel van start

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Een grootschalige operatie om een olieramp voor de kust van Jemen te vermijden zal snel van start kunnen gaan. Het leegpompen en weghalen van de vervallen olietanker Safer met 1,1 miljoen vaten ruwe olie begint medio juni, melden de Verenigde Naties.

1 uur geleden
Britten: Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging

TALLINN (ANP/DPA) - Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging, vindt de Britse regering. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly heeft Oekraïne principieel het recht om uit zelfverdediging buiten zijn eigen grondgebied toe te slaan, om het de Russen moeilijk te maken Oekraïens grondgebied te treffen.

4 uur geleden
Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet genoeg voorbereid op rampen

DEN HAAG (ANP) - Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn nog steeds onvoldoende voorbereid op rampen, terwijl de kans op een noodsituatie als een vernietigende orkaan hier groot is. In 2017 werd Caribisch Nederland geraakt door de orkanen Irma, Jose en Maria. De crisisorganisatie hield stand, maar had veel beter gekund, concludeerde de inspectie daarna. Een dinsdag gepubliceerd rapport laat zien dat lang niet alle aanbevelingen die toen zijn gedaan, zijn opgevolgd.

6 uur geleden
NAVO stuurt versterking naar Kosovo na belagen vredessoldaten

BRUSSEL/OSLO (ANP) - De NAVO stuurt extra troepen naar het onrustige Kosovo. Zeker dertig vredesmilitairen van het bondgenootschap raakten maandag gewond bij botsingen tussen Servische Kosovaren en de politie.

7 uur geleden
Poetin: droneaanval op Moskou poging om angst te zaaien

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De droneaanvallen op Moskou afgelopen nacht waren volgens president Vladimir Poetin een poging om Rusland bang te maken en te provoceren. Het was volgens hem een aanval op burgerdoelen. Rusland houdt Oekraïne verantwoordelijk voor de aanvallen, al wordt dat door Kyiv ontkend.

7 uur geleden
EU zet zich schrap voor de zomer: dubbel zoveel blusvliegtuigen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie vreest voor een zomer met veel bosbranden. Zij verdubbelt daarom het aantal blusvliegtuigen en -helikopters om EU-landen te hulp te schieten.

8 uur geleden