Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Een derde ouderen gaat per brief stemmen'

'Een derde ouderen gaat per brief stemmen'

WOERDEN (ANP) - Van de kiezers van 70 jaar en ouder is 30 procent van plan per brief te gaan stemmen. Dat meldt ouderenbond ANBO op basis van een eigen peiling. De organisatie noemt dat "voor een hele nieuwe optie best veel". Van de 70-plussers denkt 11 procent erover om een of twee dagen eerder naar het stembureau te gaan.

Om het stemmen 'coronaproof' te laten verlopen heeft het kabinet bepaald dat mensen vanaf 70 jaar per brief mogen stemmen. Ook kan op veel plaatsen al op 15 en 16 maart worden gestemd en mogen kiezers deze keer drie stemmen bij volmacht uitbrengen in plaats van twee.

Aan de enquête van de ANBO deden 6000 mensen van 65 jaar en ouder mee. De bond wilde weten hoe corona het stemgedrag van senioren beïnvloedt. De informatie over het briefstemmen bij de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen valt deze vrijdag bij de eerste 70-plussers op de mat.

Blij

De ouderenorganisatie is blij dat best veel senioren gebruik gaan maken van het briefstemmen, maar maakt zich ook zorgen over mogelijk ongeldige stemmen. Als je het formulier niet juist invult, kan je stem ongeldig zijn, waarschuwt de ANBO. Ze adviseert de briefstemmers er goed voor te gaan zitten en zo mogelijk een ander te laten meekijken. Ook moet de brief op tijd op de post.

Van de mensen van 65 tot 70 jaar gaat 60 procent gewoon naar het stembureau op de verkiezingsdag. Bij de mensen boven 70 jaar ligt dat rond 46 procent. Bijna niemand gaat een andere persoon machtigen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Schadevergoeding voor Farmers Defence Force na Opsporing Verzocht

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse staat moet Farmers Defence Force (FDF) een schadevergoeding betalen van 3000 euro. De boerenorganisatie had een kort geding aangespannen tegen de Staat en omroep AVROTROS na een uitzending van het tv-programma Opsporing Verzocht. Daarin werd de organisatie in verband gebracht met brandstichting, onder meer vlakbij het RIVM.

22 minuten geleden
Kabinet zet meerdere versoepelingen van coronamaatregelen door

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat vanaf volgende week een aantal coronamaatregelen opschorten, afschaffen of versoepelen. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. De avondklok wordt vanaf 28 april geschrapt en de terrassen mogen tussen 12.00 en 18.00 uur open. Het besluit tot de versoepelingen was al voorgenomen, maar gaan volgens bronnen echt door. Ze worden dinsdagavond aangekondigd tijdens een persconferentie.

1 uur geleden
Grote brand op militair oefenterrein op Leusderheide

LEUSDEN (ANP) - De brandweer is dinsdagmiddag met groot materieel uitgetrokken om een brand op de Leusderheide te blussen. Daar staat een flink deel van een militair oefenterrein van Defensie in de brand. Tientallen brandweerauto's en meerdere pelotons zijn bezig de vuurzee te bestrijden.

2 uur geleden
Kuipers wordt bestuurslid van ziekenhuisgroep in Singapore

ROTTERDAM (ANP) - Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), wordt lid van het bestuur van het National University Health System (NUHS) in Singapore. De functie is volgens hem alleen toezichthoudend. Kuipers is de eerste buitenlander die een plek krijgt in het bestuur van de ziekenhuisgroep, aldus het Erasmus MC waar Kuipers momenteel bestuursvoorzitter is.

5 uur geleden
‘Verdachten kregen geld voor in brand steken teststraat Urk'

LELYSTAD (ANP) - De twee jongeren die worden verdacht van brandstichting in een GGD-teststraat in Urk kregen daar geld voor van een groep omstanders. Dat zei de advocaat van een van hen dinsdag in de rechtbank in Lelystad.

5 uur geleden
UNICEF pleit opnieuw voor volledig openen middelbare scholen

DEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland doet opnieuw een dringende oproep de middelbare scholen per direct te heropenen. De kinderrechtenorganisatie zegt zich grote zorgen te maken dat de opening van het voorgezet onderwijs niet wordt genoemd in het 'openingsplan' van het kabinet.

8 uur geleden
Eerste vrouwelijke arts Aletta Jacobs geëerd tijdens Aletta-jaar

GRONINGEN (ANP) - De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) trapt dinsdag het Aletta-jaar af. Het is op 20 april precies 150 jaar geleden dat Aletta Jacobs zich inschreef bij de universiteit. Jacobs werd na haar studie de eerste vrouwelijke arts van Nederland.

11 uur geleden