Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Een derde minder melkveehouders in 2030’

‘Een derde minder melkveehouders in 2030’

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal melkveebedrijven in Nederland zal de komende tien jaar waarschijnlijk met een derde afnemen. Van de 16.000 bedrijven in 2018, zullen er ongeveer 10.600 overblijven in 2030. Tegelijkertijd zal de totale hoeveelheid geproduceerde melk in deze periode licht stijgen. Dat zijn de uitkomsten van onderzoek door Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van zuivelreus FrieslandCampina.

Een deel van de melkveehouders zal de komende tien jaar stoppen vanwege leeftijd en het ontbreken van een opvolger. Daarnaast zullen er melkveeboeren moeten stoppen omdat zij niet aan de financiële verplichtingen kunnen voldoen. Schommelingen in onder meer de melkprijs en de hoogte van de rente kunnen grote gevolgen hebben voor de situatie van de melkveeboeren in 2030, aldus de onderzoekers.

Verder blijft in het meest waarschijnlijke scenario de melkveehouderij binnen het fosfaatplafond en lijken het stikstofplafond en de afspraken uit het Klimaatakkoord haalbaar. Naar verwachting neemt de totale melkproductie wel met 4 procent toe, aangezien de onderzoekers denken dat de melkproductie per koe iets zal toenemen. De gemiddelde bedrijfsgrootte van een Nederlandse melkveehouderij zal daarnaast waarschijnlijk stijgen van 101 naar 139 melkkoeien.

Alfons Beldman, onderzoeker bij Wageningen University & Research, wijst erop dat het "gelijktijdig verbeteren van de duurzaamheid en het economisch perspectief van de melkveehouderij geen eenvoudige opgave" is. Hij acht het daarom belangrijk dat melkveehouders, banken, zuivelbedrijven en beleidsmakers bij de overheid werken aan economisch perspectief dat gericht is op de lange termijn.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

ut kruuwigentje 1 maand geleden
En wat gaat dat voor de melkprijs doen? Melk importeren uit Afrika ,is dat de bedoeling? Arme melk veehouders ,dit allemaal ,om de groene leugen in stand te houden

Meer uit Financieel

Ongelijkheid in vermogens kleiner als pensioenen ook meetellen

DEN HAAG (ANP) - De vermogens van Nederlanders zijn minder scheef verdeeld als niet alleen zaken als huizen, spaargeld en aandelen, maar ook pensioenen worden meegeteld. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

10 uur geleden
'VS en EU willen geschil over vliegtuigsubsidies snel bijleggen'

WASHINGTON (AFN/BLOOMBERG) - Handelsvertegenwoordigers van de Verenigde Staten en de Europese Unie willen naar verluidt een langlopend geschil over subsidies voor vliegtuigmakers snel de wereld uit helpen. Bronnen meldden aan persbureau Bloomberg dat door handelsdelegaties wordt ingezet op een akkoord voorafgaand aan de machtswisseling in de VS in januari.

15 uur geleden
'Compromis over olieproductie in de maak bij OPEC-overleg'

WENEN (ANP) - Landen aangesloten bij oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland lijken dichter bij een akkoord te komen over het verlengen van de productiebeperkingen om daarmee de prijzen te stutten. Bronnen meldden aan persbureau Bloomberg dat er een doorbraak geforceerd lijkt te zijn na overleg tussen grote producenten Saudi-Arabië en Rusland en dwarsligger de Verenigde Arabische Emiraten.

16 uur geleden
Fed-baas Powell pleit in Congres VS voor goedkeuring coronasteun

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse Congres doet er verstandig aan snel extra steunmaatregelen goed te keuren om de grootste economie van de wereld door de coronacrisis te loodsen. Daarvoor pleitte Jerome Powell, voorzitter van centralebankenkoepel Federal Reserve. Volgens Powell zijn er veel sectoren die wel wat hulp kunnen gebruiken.

16 uur geleden
AEX kleurt lichtrood, Londen positieve uitschieter

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is woensdagmiddag met een klein verlies gesloten. Elders in Europa was het beeld wisselend. Beleggers namen wat gas terug na de recente koersrally, ook door een minder dan verwacht banenrapport uit de Verenigde Staten. Londen was de positieve uitschieter door vaccinhoop.

17 uur geleden
Coronacrisis zadelt reissector op met 84 procent minder inkomsten

AMSTERDAM (ANP) - De reissector wordt onevenredig hard geraakt door de coronacrisis. Het omzetverlies door alle restricties en beperkingen dit jaar tot december ligt op zo'n 84 procent in vergelijking met de eerste elf maanden van vorig jaar. De fors lagere inkomsten hebben ook voor vele ontslagen gezorgd, zo komt naar voren uit een enquête van branchevereniging ANVR.

17 uur geleden
TUI akkoord over 1,8 miljard euro aan nieuwe coronasteun

BERLIJN (ANP) - Reisconcern TUI heeft een akkoord gesloten met de Duitse staat en aandeelhouders over 1,8 miljard euro aan extra coronasteun. Die financiële injectie is nodig nu door de coronacrisis een groot deel van alle inkomsten is weggevallen voor de Duitse touroperator.

17 uur geleden