
Een derde Amerikaanse krijgsmacht wil geen coronavaccin
WASHINGTON (ANP) - Een derde van de Amerikaanse krijgsmacht weigert zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, hebben functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Defensie gezegd. Omdat de huidige coronavaccins alleen noodgoedkeuring hebben gekregen van de toezichthouder FDA, zijn Amerikaanse militairen niet verplicht om zich te laten inenten.
Majoor-generaal Jeff Talafierro deelde de cijfers over vaccinweigering in het leger in een hoorzitting in het parlement. "Ongeveer twee derde accepteert een vaccin", zei hij, waarbij hij waarschuwde dat het ging om voorlopige onderzoeksdata. Een woordvoerder van het Pentagon liet weten dat er geen gedetailleerde informatie voorhanden is over de vaccinaties binnen de krijgsmacht, maar dat er tot dusver zeker 916.500 doses zijn toegediend.
Het weigeringspercentage komt ruwweg overeen met dat van de algehele bevolking, voegde de woordvoerder daaraan toe. "Wij zijn in het leger min of meer een afspiegeling van de bevolking", aldus de zegsman.
Het leger en de reservisten van de Nationale Garde worden in de Verenigde Staten ingezet om te assisteren bij de vaccinatiecampagne. Volgens de Pentagon-woordvoerder zullen tegen het einde van deze week zeker een miljoen militairen een vaccin toegediend hebben gekregen.
De meeste vaccins zijn verplicht voor militair personeel, maar voor coronavaccins wordt voorlopig nog een uitzondering gemaakt omdat die nog niet permanent en regulier zijn goedgekeurd. Minister van Defensie Lloyd Austin heeft zich inmiddels ook laten vaccineren. "Wat de minister wil is dat de mannen en vrouwen van defensie de beste en meest geïnformeerde beslissing maken voor zichzelf en hun gezondheid en de gezondheid van hun families", aldus de woordvoerder van het ministerie.
Meer uit Buitenland
MARSEILLE (ANP/RTR) - De internationale luchthaven van het Zuid-Franse Marseille is tijdelijk dicht vanwege een natuurbrand. Volgens Franse media zijn in de buurt ook delen van snelwegen gesloten.
40 minuten geledenTEHERAN (ANP/AFP) - Iran heeft niet om gesprekken met de Verenigde Staten gevraagd, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd volgens persbureau Tasnim. De Amerikaanse president Donald Trump zei dat er gesprekken gepland zijn en dat de houding van Iran is veranderd na de Amerikaanse aanvallen op nucleaire installaties in het land.
42 minuten geledenDOHA (ANP/AFP) - Bemiddelaar Qatar stelt dat "tijd nodig" is voor de onderhandelingen voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. "Ik denk niet dat ik op dit moment een tijdlijn kan geven, maar ik kan nu wel zeggen dat we hier tijd voor nodig zullen hebben", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
1 uur geledenXERTA (ANP/RTR) - De Spaanse autoriteiten hebben meer dan 18.000 inwoners van de provincie Tarragona opdracht gegeven binnen te blijven. In het gebied grijpt een natuurbrand om zich heen en worden evacuaties uitgevoerd.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen Oekraïne onmiddellijk alsnog een deel van de teruggeroepen lading luchtverdedigingswapens sturen, melden bronnen aan nieuwsplatform Axios. Het zou gaan om tien Patriot-raketten.
1 uur geledenLONDEN (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron is begonnen aan een staatsbezoek van drie dagen aan het Verenigd Koninkrijk. Dit is het eerste staatsbezoek van een EU-leider aan het VK sinds de Brexit en het eerste van een Franse president sinds 2008.
2 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het verlagen van de defensie-uitgaven in de afgelopen dertig jaar "was een enorme fout die we nooit meer moeten maken", zei de Deense premier Mette Frederiksen in een debat in het Europees Parlement. Meer investeren in defensie is nodig en "het versterken van de Europese defensie-industrie is een absolute topprioriteit", zei Frederiksen in het parlement waar ze de prioriteiten van het Deense voorzitterschap van de Europese Unie toelichtte.
3 uur geleden