Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Een aanhouding bij actie Extinction Rebellion bij Shell Pernis

Een aanhouding bij actie Extinction Rebellion bij Shell Pernis

ROTTERDAM (ANP) - De toegangswegen naar Shell Pernis zijn sinds het einde van de middag weer vrij na een actie van klimaatactivisten van Extinction Rebellion. Die blokkeerden zaterdag een aantal kruispunten en ook een spoor werd geblokkeerd. Volgens een woordvoerder van de groep is een persoon aangehouden.

XR kwam naar eigen zeggen in actie tegen Shell omdat het "nog steeds van plan is om de productie te verhogen en uit te breiden. Tegelijkertijd laat Shell de oude boorplatforms en pijpleidingen in de Noordzee wegroesten".

De woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb zei dat de actie bij de gemeente was aangemeld. De politie was aanwezig bij het protest. Een woordvoerder zei in de loop van de middag dat de actie wat de politie betreft rustig verliep. De aanhouding was voor vernieling.

Ook in andere landen rond de Noordzee is XR in actie gekomen. Er waren gelijktijdige manifestaties in Groot-Brittannië, Noorwegen, Zweden, Denemarken en Duitsland. De demonstranten keerden zich tegen het toestaan van nieuwe locaties voor olie- en gaswinning op de Noordzee en Waddenzee.

Meer uit Binnenland

Steden beleven drukke Koningsdag zonder grote incidenten

DEN HAAG (ANP) - Hoewel veel mensen op Koningsdag naar de grote steden kwamen, zorgde dat nauwelijks voor problemen. Een woordvoerder van de politie Amsterdam spreekt van een dag "zonder noemenswaardige incidenten". Hij benadrukt wel dat de politie met veel mensen aan het werk is in de hoofdstad en kleinere voorvallen, zoals vechtpartijen, "in de kiem smoort". Qua incidenten was het "te vergelijken met een normale vrijdag- of zaterdagavond".

1 uur geleden
Ruim 100 arrestaties na XR-demonstratie A10, circa 30 nog vast

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft meer dan honderd mensen opgepakt tijdens de demonstratie van Extinction Rebellion (XR) zaterdagmiddag in Amsterdam. Volgens een woordvoerster van de politie zijn zo'n negentig demonstranten direct weer heengezonden. Enkele tientallen mensen moeten langer in de cel blijven. Zij worden verdacht van het opzettelijk veroorzaken van gevaar op de snelweg. Een precies aantal kan de woordvoerster niet geven, maar het zou gaan om "om en nabij de dertig mensen".

4 uur geleden
Ongeveer 30.000 bezoekers in Emmen

EMMEN (ANP) - Tijdens de koninklijke wandeling waren er ongeveer 30.000 bezoekers in Emmen. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. Het koninklijk bezoek aan de Drentse plaats is volgens burgemeester Eric van Oosterhout goed verlopen.

5 uur geleden
NVWA geeft 25 waarschuwingen bij voedselcontroles op Koningsdag

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op Koningsdag 25 waarschuwingen gegeven omdat mensen zich met het aangeboden voedsel niet aan de hygiëneregels hadden gehouden. De autoriteit heeft daarnaast één boete uitgedeeld. Een boete ligt tussen de 525 en 1050 euro.

5 uur geleden
Burgemeester Emmen: Koningsdag is goed verlopen

EMMEN (ANP) - Koningsdag in Emmen is goed verlopen, zegt burgemeester Eric van Oosterhout enkele uren nadat zijn gemeente de koning en zijn gezin had uitgezwaaid. "De koninklijke familie was volgens mij oprecht verwonderd over hoe mooi het hier is, hoe fijn het hier is en hoe relaxed de bevolking is", aldus Van Oosterhout.

6 uur geleden
Drukte in grote steden neemt toe

AMSTERDAM/UTRECHT (ANP) - In de grote steden neemt de drukte zaterdag aan het eind van de middag toe door Koningsdag. De gemeente Amsterdam meldt op X dat het "erg druk" is in de Westerstraat in het centrum van de hoofdstad en roept mensen op om Koningsdag op een andere locatie te vieren.

6 uur geleden
Berg metalen in brand bij sloperij in Haarlem

HAARLEM (ANP) - In Haarlem woedt een brand bij een auto- en scheepssloperij aan de Hendrik Figeeweg, in de wijk Waarderpolder. Volgens de veiligheidsregio Kennemerland staat er een berg schroot in brand.

8 uur geleden