Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ed Nijpels vindt rol NPO-zendercoördinatoren griezelig

Ed Nijpels vindt rol NPO-zendercoördinatoren griezelig

HILVERSUM (ANP) - Ed Nijpels is kritisch over de rol van de zendercoördinatoren bij de NPO. De VVD-coryfee en oud-voorzitter van de Raad van Toezicht van de TROS en later AVROTROS noemt het "griezelig" dat "één man of vrouw uitmaakt wat wij als kijker te zien krijgen".

Nijpels vindt het raar dat omroepen, die allen een bepaald segment moeten bedienen, niet altijd mogen maken wat ze willen. "Zendercoördinatoren zijn buitengewoon machtig in Hilversum. Die kunnen een omroep maken of breken", stelde de voormalige politicus zondag in het NPO Radio 1-programma De Perstribune.

"Ik vind het toch wel een beetje griezelig dat één man of één vrouw uiteindelijk uitmaakt wat wij als kijker te zien krijgen terwijl de omroepen, stuk voor stuk, aan hun opdracht moeten voldoen. En daar gaat een zendercoördinator dwars doorheen." Volgens Nijpels leidt dat ertoe dat ze altijd naar de mond worden gepraat. "Menig directeur van een omroep denkt: ja ik kan wel ruzie gaan maken maar over een halfjaar heb ik ze weer nodig als ik mijn programma geplaatst wil zien."

Volgens Nijpels moet er goed nagedacht worden over een eventuele andere opzet van de NPO al snapt hij dat een reorganisatie "buitengewoon gevoelig terrein" is. "Je zult iets anders moeten doen", concludeert hij. "Je moet kiezen voor het één of het ander. Er zijn politieke partijen die vinden dat er een nationale omroep moet komen, naar het Engelse BBC-model. Maar zolang wij omroepverenigingen hebben die aan hun eigen profiel moeten beantwoorden, wat dat profiel ook verder moge zijn, dan moet je daar wel de ruimte voor krijgen. Dan moet het niet zo zijn dat een zendercoördinator uitmaakt welk programma om 21.10 uur op zaterdag wordt uitgezonden."

Meer uit Binnenland

1 op 5 huurders Amsterdam betaalt 35 procent loon of meer aan huur

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam maakt zich zorgen over het aantal mensen dat in een te dure huurwoning woont. Uit nieuw woningmarktonderzoek over 2023 komt naar voren dat wonen in de hoofdstad weer duurder is geworden en dat een op de vijf huurders meer dan 35 procent van hun netto-inkomen kwijt is aan huur.

57 minuten geleden
Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

RHENEN (ANP) - Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

3 uur geleden
Nog geen nieuwe aanhoudingen om mishandeling conducteur

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog geen nieuwe verdachten aangehouden voor de mishandeling van een NS-conducteur vorige week. Tot nu toe werd één minderjarige jongen opgepakt na het geweldsincident. Hij werd zondag weer vrijgelaten, maar blijft verdachte. Volgens de politie is hij tot nu toe de enige verdachte in het onderzoek.

4 uur geleden
In hoger beroep tot ruim 17 jaar cel voor aanslag op advocaat

ARNHEM (ANP) - Het gerechtshof in Arnhem heeft vrijdag in hoger beroep twee mannen veroordeeld tot celstraffen van ruim vijftien en ruim zeventien jaar voor de moordaanslag op de Enschedese advocaat Philippe Schol. De raadsman werd op 6 november 2019 in de buurt van zijn huis in het Duitse Gronau beschoten vanuit een rijdende auto, waarin de twee verdachten, Bert Jan ten V. (50) en Maikel T.T. (34), zaten. Schol overleefde de aanslag ternauwernood en liep blijvend letsel op.

5 uur geleden
Marcouch hoopt dat onderzoek demonstratierecht niet te lang duurt

ARNHEM (ANP) - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem hoopt dat het onderzoek dat het kabinet laat instellen naar de grenzen van het demonstratierecht niet heel erg lang gaat duren. Hij wil dat er snel regels komen die bepalen in hoeverre het recht op demonstratie het recht op onder meer veiligheid en geloof mag schenden. Marcouch heeft daar recent in een brief aan het kabinet nog voor gepleit naar aanleiding van pogingen tot koranverbrandingen in zijn stad.

5 uur geleden
XR maakt zich 'grote zorgen' over onderzoek demonstratierecht

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) maakt zich "grote zorgen" over het onafhankelijke onderzoek dat het kabinet laat uitvoeren naar het demonstratierecht. De klimaatactiegroep spreekt van een onderzoek "naar het beperken" van dit recht. Volgens het kabinet wordt onderzocht of de huidige regels en voorwaarden nog voldoende aansluiten bij de actuele ontwikkelingen.

5 uur geleden
Man opgepakt die mogelijk meisjes in Waalwijk van scooter trapte

WAALWIJK (ANP) - Een man die donderdag mogelijk twee meisjes van hun scooter heeft getrapt in Waalwijk is aangehouden, meldt de politie. De twee slachtoffers raakten allebei gewond en een van hen moest naar het ziekenhuis.

6 uur geleden