Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ed Nijpels vindt rol NPO-zendercoördinatoren griezelig

Ed Nijpels vindt rol NPO-zendercoördinatoren griezelig

HILVERSUM (ANP) - Ed Nijpels is kritisch over de rol van de zendercoördinatoren bij de NPO. De VVD-coryfee en oud-voorzitter van de Raad van Toezicht van de TROS en later AVROTROS noemt het "griezelig" dat "één man of vrouw uitmaakt wat wij als kijker te zien krijgen".

Nijpels vindt het raar dat omroepen, die allen een bepaald segment moeten bedienen, niet altijd mogen maken wat ze willen. "Zendercoördinatoren zijn buitengewoon machtig in Hilversum. Die kunnen een omroep maken of breken", stelde de voormalige politicus zondag in het NPO Radio 1-programma De Perstribune.

"Ik vind het toch wel een beetje griezelig dat één man of één vrouw uiteindelijk uitmaakt wat wij als kijker te zien krijgen terwijl de omroepen, stuk voor stuk, aan hun opdracht moeten voldoen. En daar gaat een zendercoördinator dwars doorheen." Volgens Nijpels leidt dat ertoe dat ze altijd naar de mond worden gepraat. "Menig directeur van een omroep denkt: ja ik kan wel ruzie gaan maken maar over een halfjaar heb ik ze weer nodig als ik mijn programma geplaatst wil zien."

Volgens Nijpels moet er goed nagedacht worden over een eventuele andere opzet van de NPO al snapt hij dat een reorganisatie "buitengewoon gevoelig terrein" is. "Je zult iets anders moeten doen", concludeert hij. "Je moet kiezen voor het één of het ander. Er zijn politieke partijen die vinden dat er een nationale omroep moet komen, naar het Engelse BBC-model. Maar zolang wij omroepverenigingen hebben die aan hun eigen profiel moeten beantwoorden, wat dat profiel ook verder moge zijn, dan moet je daar wel de ruimte voor krijgen. Dan moet het niet zo zijn dat een zendercoördinator uitmaakt welk programma om 21.10 uur op zaterdag wordt uitgezonden."

Meer uit Binnenland

Amnesty: niet iedereen kreeg ruimte die hoort bij actie A12

DEN HAAG (ANP) - Niet iedereen kreeg bij de klimaatactie op de Utrechtsebaan (A12) bij Den Haag zaterdag de ruimte die hoort bij demonstraties, zegt Amnesty International zondag. Het gaat om voorlopige bevindingen die de organisatie, die aanwezig was bij de actie zaterdag om het verloop te controleren, naar buiten brengt.

3 uur geleden
Honderden mensen bij herdenking Holocaust in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Met een stille tocht en een bijeenkomst waar na twee jaar coronamaatregelen weer publiek bij kon zijn, is zondag bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in Amsterdam de Holocaust herdacht. Deze week is het 78 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, het internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd.

4 uur geleden
Nog twee mensen vast na klimaatactie op A12 in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Na de klimaatactie op de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag zitten nog twee mensen vast, laat de politie zondag weten. In totaal werden zaterdag 768 mensen aangehouden. Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) zei eerder op zondag dat zo'n 725 actievoerders weer op vrije voeten waren.

5 uur geleden
Milieudefensie kondigt nieuwe klimaatzaak aan

DEN HAAG (ANP) - Na de zaak tegen Shell in 2021, gaat Milieudefensie eind dit jaar een nieuwe klimaatzaak beginnen tegen een bedrijf dat veel broeikasgassen uitstoot. Dat maakte de directeur van Milieudefensie, Donald Pols, zondagochtend bekend in het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels. Om welk bedrijf het gaat, kon hij nog niet zeggen.

5 uur geleden
Veel aandacht en beveiliging op Bonaire voor bezoek Amalia

KRALENDIJK (ANP) - Het bezoek van prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan het Caribisch deel van Nederland bracht een hoop teweeg op Bonaire, de eerste bestemming van de zes eilanden die ze aandoen. Veel toeristen kwamen op het bezoek af, in mindere mate stonden Bonairianen langs de kant en de beveiliging was duidelijk aanwezig.

6 uur geleden
Halsema spreekt op Holocaustherdenking in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema is een van de sprekers op de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking. Die vindt deze zondag plaats bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Wertheimpark in Amsterdam. Ook premier Mark Rutte is aanwezig. Hij legt samen met staatssecretaris Maarten van Ooijen een krans bij het monument.

12 uur geleden
Deel op A12 bij Den Haag aangehouden actievoerders weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de honderden actievoerders van Extinction Rebellion die zaterdag zijn gearresteerd op de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag is weer vrij. Volgens de politie beslist het Openbaar Ministerie op een later moment of ze straf krijgen, en zo ja welke. Een woordvoerder zegt nog altijd niet exact te weten hoeveel activisten er zijn aangehouden, maar spreekt van "enkele honderden".

20 uur geleden