Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ecuador vergroot natuurreservaat rond de Galapagoseilanden

Ecuador vergroot natuurreservaat rond de Galapagoseilanden

QUITO (ANP) - Ecuador heeft het beschermde natuurgebied rond de Galapagoseilanden met 60.000 vierkante kilometer uitgebreid. Het sluit nu aan op het reservaat rond het Costa Ricaanse Cocos-eiland, waardoor voor onder meer walvissen, haaien en zeeschildpadden een veilige migratieroute ontstaat van bijna duizend kilometer. Op termijn wordt het natuurgebied, waarbinnen grootschalige visserij verboden is, verder uitgebreid naar de wateren van Colombia en Panama.

De Ecuadoraanse president Guillermo Lasso opende vrijdag het nieuwe natuurpark, Hermandad genaamd (Broederschap), door aan boord van een onderzoeksschip een lint door te knippen dat gemaakt was van afval dat is opgeruimd van de stranden van de Galapagoseilanden. Bij de plechtigheid waren ook de Amerikaanse oud-president Bill Clinton, president Iván Duque van Colombia en afgevaardigden uit Costa Rica en Panama aanwezig.

De uitbreiding van het beschermde zeegebied is een van de resultaten van de klimaattop in Glasgow van vorig jaar. Toen is afgesproken om in ruil voor het nieuwe park de internationale schuldenlast van Ecuador te verminderen. President Lasso noemde het park een "duidelijke boodschap aan de wereld", die "een nieuwe verhouding met de aarde inluidt, een nieuwe betekenis geeft aan wat vooruitgang voor de mensheid betekent".

De Galapagosarchipel ligt zo'n 1000 kilometer uit de kust van Ecuador, in de Stille Oceaan. De eilandengroep kent een van de meest kwetsbare ecosystemen ter wereld, met vele flora- en faunasoorten die nergens anders voorkomen. De Britse wetenschapper Charles Darwin vond er in de negentiende eeuw de basis voor zijn evolutietheorie. Met een omvang van 198.000 vierkante kilometer is het gebied nu een van de grootste maritieme reservaten ter wereld.

Meer uit Buitenland

Trudeau biedt Zelensky excuses aan voor SS'er in Lagerhuis Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn excuses aangeboden voor het incident met een oud-SS'er in het Canadese parlement afgelopen week. Trudeau richtte zich met name op de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die aanwezig was geweest bij het pijnlijke moment.

30 minuten geleden
Navalni: overgeplaatst naar de zwaarst mogelijke gevangenis

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni zegt dat hij wordt overgeplaatst naar de "zwaarst mogelijke gevangenis". Dinsdag kreeg Navalni te horen dat zijn hoger beroep werd verworpen. Navalni moet een gevangenisstraf van 19 jaar uitzitten.

47 minuten geleden
Duitse oud-minister Krause veroordeeld voor fraude

ROSTOCK (ANP/DPA) - De Duitse oud-minister Günther Krause is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en elf maanden voor pogingen tot fraude. Volgens de rechter heeft hij gelogen en bezittingen verborgen toen hij in een faillissement verwikkeld was.

1 uur geleden
Republikeinen houden weer verkiezingsdebat, opnieuw zonder Trump

SIMI VALLEY (ANP) - Republikeinse kandidaten voor de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen houden voor de tweede keer een debat. Dat begint om 03.00 uur Nederlandse tijd in Simi Valley (Californië) en wordt uitgezonden op televisie. De grote afwezige is oud-president Donald Trump, die zich ook had afgemeld voor het eerste debat.

1 uur geleden
Menendez ontkent omkoping, moet 100.000 dollar borg betalen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Robert Menendez heeft voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan omkoping. De rechter legde hem een borgsom op van 100.000 dollar (95.000 euro) om weer vrij te komen. Menendez moest zijn persoonlijke paspoort inleveren, maar mag wel zijn overheidspaspoort houden waarmee hij als Amerikaanse senator naar het buitenland kan reizen.

3 uur geleden
VS organiseren volgende maand topoverleg met EU-leiders

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt volgende maand Charles Michel en Ursula von der Leyen, de leiders van de Europese Unie. De Verenigde Staten organiseren volgens een Europese functionaris 20 oktober een Amerikaans-Europese top in Washington, waar de leiders hun samenwerking willen verdiepen.

3 uur geleden
VS leggen sancties op aan netwerk dat Iraanse drones ontwikkelt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan een netwerk van personen en bedrijven dat betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van Iraanse Shahed-136-drones. Washington houdt Iran al langer verantwoordelijk voor het leveren van zulke drones aan Rusland die in de oorlog in Oekraïne worden ingezet.

4 uur geleden