Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Economische verschillen tussen Britse regio's terug bij af'

'Economische verschillen tussen Britse regio's terug bij af'

LONDEN (ANP) - De regionale economische verschillen tussen het armere noorden- en midden van het Verenigd Koninkrijk en de regio rondom Londen zijn terug op het niveau van 1901. Dat concludeerde de Britse industrieraad ISC. Volgens de onderzoekers staat de regering van premier Boris Johnson voor een pittige uitdaging om de achterblijvende regio's vooruit te helpen.

De regionale verschillen zijn diepgeworteld en vastgeroest, vindt hoofdeconoom Andy Haldane van de Bank of England die het onderzoek leidde. De regio's die minder presteren, verkeren vaak in een vicieuze cirkel van lagere inkomsten, minder investeringen en minder werkgelegenheid. Bij de welvarende regio's gebeurt het tegenovergestelde. Volgens Haldane kan alleen "omvangrijk, gericht en langdurig" beleid die situatie veranderen, liet hij weten aan zakenkrant Financial Times.

Johnson beloofde eerder om de welvaart van verschillende uithoeken van Groot-Brittannië op één niveau te krijgen. In de afgelopen vijftig jaar lukte dat nog geen enkele regering, aldus het onderzoek. De economische verschillen stijgen gestaag sinds de jaren zestig.

Meer uit Financieel

EU-kapitaalmarkttoezicht à la carte voor kabinet 'serieuze optie'

GENT (ANP) - Minister van Financiën Steven van Weyenberg wil niet langer wachten met het overdragen van het toezicht op de kapitaalmarkt aan de Europese Unie. Nu een aantal EU-landen zich daartegen blijft verzetten, voelt hij er wel voor om met een paar lidstaten alvast te beginnen. Dat is "een serieuze optie", zei Van Weyenberg na overleg met EU-collega's.

13 minuten geleden
Jeff Bezos investeert in bedrijf achter mensachtige AI-robot

SUNNYVALE (ANP) - Amazon-oprichter Jeff Bezos investeert tientallen miljoenen in een bedrijf dat mensachtige robots ontwikkelt die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) taken van ons moeten overnemen. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich op ingewijden baseert, doet ook chipbedrijf Nvidia mee aan een nieuwe kapitaalinjectie in de start-up Figure AI.

48 minuten geleden
Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

ORANJESTAD (ANP) - Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas heeft ten noordoosten van Aruba drie mogelijke gasvelden gevonden. De Arubaanse minister van Energie, Glenbert Croes, bevestigde vrijdag dat hij daarover is ingelicht. Een van de mogelijke gasvelden heeft de potentie heel groot te zijn, zei Croes.

3 uur geleden
Bosch schrapt 3500 banen bij divisie voor huishoudelijke apparaten

MÜNCHEN (AFN/DPA) - Het Duitse technologieconcern Bosch is van plan de komende drie jaar 3500 banen te schrappen bij zijn divisie voor huishoudelijke apparaten. Met die ingreep wil het bedrijf de kosten omlaag krijgen en de organisatie vereenvoudigen, laat een woordvoerster weten.

3 uur geleden
Chipbedrijven eindigen onderaan op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag lager gesloten, met chipbedrijven bij de sterkste dalers. Toeleverancier voor de chipindustrie Besi eindigde onderaan bij de hoofdfondsen. Ook ASML en ASMI daalden na een week waarin enthousiasme over kunstmatige intelligentie en de chipsector eerder juist voor flinke koerswinsten zorgden.

4 uur geleden
Duitsland mag vergroening ArcelorMittal met 1,3 miljard steunen

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Commissie vindt het goed dat Duitsland 1,3 miljard euro steekt in een plan van staalconcern ArcelorMittal om een deel van de staalproductie in dat land te verduurzamen. In Nederland wil Tata Steel ook graag financiële hulp van de overheid voor de vergroening van zijn hoogovencomplex bij IJmuiden, maar onderhandelingen hierover lopen nog.

4 uur geleden
Nederlander op Britse sanctielijst om handel in Russische olie

LONDEN (ANP) - De Britse overheid heeft sancties opgelegd aan de Nederlandse oliehandelaar Niels Troost, omdat hij zou hebben geholpen bij het omzeilen van boycotmaatregelen tegen Russische olie. Zijn bedrijf Paramount Energy & Commodities maakte "onbelemmerde handel in Russische olie mogelijk buiten het bereik van sancties van het Verenigd Koninkrijk en de G7", maakte het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend.

5 uur geleden