Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Economische klap coronavirus tot vier keer groter dan SARS'

'Economische klap coronavirus tot vier keer groter dan SARS'

CANBERRA (ANP) - De verspreiding van het nieuwe coronavirus kost de wereldeconomie drie tot vier keer zoveel als de SARS-epidemie in 2003. Dat verwacht Warwick McKibbin, de econoom die berekende dat de SARS-uitbraak destijds 40 miljard dollar economische schade opleverde.

Een groot deel van het verlies van het bruto binnenlands product was bij de SARS-uitbraak te wijten aan een vertraging van de economische groei in China. "Nu de economie van China zo veel groter is geworden, moet je ervan uitgaan dat de miljardenschade ook veel groter zal zijn", zegt McKibbin, werkzaam aan de Australian National University in Canberra. Het Aziatische land is nu goed voor 17 procent van de wereldeconomie, terwijl dat zeventien jaar geleden nog maar 4 procent was.

Het aantal vastgestelde besmettingen van het nieuwe coronavirus is met 9800 gevallen inmiddels hoger dan dat van SARS. Zeker 213 mensen zijn nu aan de longaandoening overleden, wat beduidend minder is dan bij SARS (honderden meer). Hoe de verspreiding van het Wuhan-virus precies inwerkt op de economie is moeilijk aan te geven, maar volgens McKibbin gaat het voor een groot deel om ons gemoed. "Paniek lijkt het zwaarst te drukken op de economie, meer dan het dodental."

Eerder sprak onder andere vermogensbeheerder Pictet Asset Management al de verwachting uit dat het Wuhan-virus grotere economische schade veroorzaakt dan SARS, maar het noemde destijds geen bedrag. Naast de grotere omvang van de Chinese economie, wezen deze onderzoekers er ook op dat de uitbraak van het coronavirus juist rond het Chinese Nieuwjaar plaatsvindt. Dat is doorgaans een belangrijke periode voor consumentenuitgaven.

Meer uit Financieel

Boeing verwacht verdubbeling commerciële luchtvaartvloot in 2043

SEATTLE (ANP/AFP/RTR) - De wereldwijde vloot van commerciële vliegtuigen zal in 2043 bijna zijn verdubbeld door de sterke groei van de luchtvaart. Volgens Boeing hebben maatschappijen dan in totaal 50.170 toestellen in gebruik, vergeleken met 26.750 vliegtuigen afgelopen jaar.

42 minuten geleden
Luchthaven Hongkong weer operationeel na storing

HONGKONG (ANP/RTR) - De luchthaven van Hongkong is weer volledig operationeel na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag die onder meer het internationale vliegverkeer ernstig verstoorde. Volgens Chinese staatsmedia zijn de activiteiten op Hong Kong International Airport nu weer volledig normaal.

2 uur geleden
Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

13 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

13 uur geleden
EU en Servië werken samen aan lithium- en accu-industrie

BELGRADO (ANP/AFP) - De Europese Unie en Servië hebben een overeenkomst gesloten waarin ze afspreken samen te werken rond de winning van lithium en de productie van accu's voor elektrische auto's. In de bodem van het Balkanland zit veel lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen en de energietransitie.

14 uur geleden
Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

16 uur geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

17 uur geleden