Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economische groei VS vertraagd door tekorten en opleving virus

Economische groei VS vertraagd door tekorten en opleving virus

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Amerikaanse economie kende in het derde kwartaal de traagste groei in meer dan een jaar tijd. In delen van de Verenigde Staten stijgt het aantal coronabesmettingen weer, wat volgens het Bureau of Economic Analysis het herstel van de economische crisis belemmerde. De oplopende besmettingscijfers verergeren bovendien knelpunten in de aanvoer van goederen, wat tot tekorten leidt.

Het bruto binnenlands product (bbp) van de VS, 's werelds grootste economie, steeg in het derde kwartaal met 0,5 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden. In het tweede kwartaal was er nog sprake van ruim 1 procent groei. Het gaat om het laagste groeicijfer sinds de historische krimp in het tweede kwartaal van 2020, die het gevolg was van de plotse lockdownmaatregelen wereldwijd.

Het tragere herstel was vooral terug te zien in de uitgaven van consumenten. Hun bestedingen stegen nog wel ten opzichte van het tweede kwartaal, maar veel minder hard dan in de voorgaande meetperiodes. Grote aankopen zoals een nieuwe auto zijn lastiger geworden door het beperkte aanbod. Door schaarste stijgen de prijzen bovendien veel harder.

Daar komt bij dat in sommige regio's de verspreiding van de besmettelijkere Delta-variant van het coronavirus opnieuw voor sluitingen van winkels of restaurants heeft gezorgd. Ook hadden bedrijven in de dienstensector last van personeelstekorten wat hun groei drukte.

Meer uit Financieel

Handelsrestricties met China en Rusland raken Nederlandse economie

DEN HAAG (ANP) - Als er meer handelsrestricties komen tussen het Westen en Rusland en China, raakt dat de Nederlandse economie flink. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuwe studie. "De wereldhandel zal er niet minder op worden, maar wel anders", zegt CPB-econoom Gerdien Meijerink.

1 uur geleden
Nederlandse economie doorbreekt grens van 1 biljoen euro

DEN HAAG (ANP) - In de Nederlandse economie ging afgelopen jaar voor het eerst meer dan 1 biljoen euro om. In 2002 bedroeg het bruto binnenlands product (bbp) nog zo'n 500 miljard euro, de helft van dit bedrag, maar door flinke groeicijfers de afgelopen jaren is dit in 2023 gestegen naar 1,03 biljoen euro. Nederland doet het vooral steeds beter in de internationale handel, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden
Nvidia verder omhoog op terughoudend Wall Street, Apple verliest

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street namen maandag wat gas terug na de recordstanden op de koersenborden afgelopen vrijdag. Ook namen ze een afwachtende houding aan in aanloop naar belangrijke cijfers over de economie later deze week. Apple werd 2,5 procent lager gezet nadat het Amerikaanse techconcern een boete had gekregen van de Europese Unie van ruim 1,8 miljard euro.

2 uur geleden
Goldman Sachs raadt klanten af om te beleggen in China

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs raadt haar klanten af om te beleggen in China. Volgens Sharmin Mossavar-Rahmani, hoofd van de vermogensbeheeractiviteiten van de bank, zijn de recente scherpe beursdalingen in China geen reden om nu in te stappen.

3 uur geleden
Beurswaarde Vivoryon verdampt na resultaten alzheimermedicijn

AMSTERDAM (ANP) - Biotechnoloog Vivoryon is maandag bijna al zijn waarde op de Amsterdamse beurs verloren na het bekendmaken van teleurstellende uitkomsten van een onderzoek naar een alzheimermedicijn. Een aandeel van het Duitse bedrijf kostte bij het sluiten van de beurs op het Damrak nog maar 80 cent, een daling van meer dan 90 procent. Dat is ook gelijk de laagste beurskoers ooit voor het bedrijf.

7 uur geleden
Spotify juicht boete Apple toe, noemt het 'belangrijk moment'

AMSTERDAM (ANP) - Streamingdienst Spotify noemt de boete voor Apple van 1,8 miljard euro "een belangrijk moment in de strijd voor een opener internet voor consumenten". Geen enkel bedrijf, ook Apple niet, "mag zijn macht misbruiken om te bepalen hoe andere bedrijven met hun klanten interacteren", reageert Spotify nadat het Amerikaanse techbedrijf maandag door de Europese Unie werd bestraft.

8 uur geleden
Chemelot wil voorrang op stroomnet voor verduurzaming complex

GELEEN (ANP) - Chemelot wil voorrang voor een betere aansluiting op het stroomnet, omdat het chemisch industriecomplex fors meer elektriciteit wil gebruiken om te verduurzamen. In 2027 of 2028 moet die verzwaring van de verbinding er zijn, anders haalt Chemelot zijn duurzaamheidsdoelen niet, zegt directeur Loek Radix. "Als dat niet gebeurt, ligt alles stil en kunnen de plannen van Chemelot niet waargemaakt worden. Deze aansluiting moet prioriteit hebben."

8 uur geleden