Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economische groei van 0,6 procent in vierde kwartaal bevestigd

Economische groei van 0,6 procent in vierde kwartaal bevestigd

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie groeide in het vierde kwartaal van vorig jaar op kwartaalbasis met 0,6 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam ook na een tweede berekening tot die conclusie, na een eerste raming in februari. Na de krimp in het derde kwartaal wist Nederland daarmee een recessie te vermijden.

De groei komt vooral doordat consumenten in de laatste drie maanden van vorig jaar meer uitgaven dan in het voorgaande kwartaal. Met name aan diensten zoals cultuur, horeca, vervoer en communicatie besteedden huishoudens meer. Ook de overheid besteedde meer en er werd meer geïnvesteerd in woningen, gebouwen en infrastructuur.

De economische groei over heel 2022 bedroeg 4,5 procent. Ook dat was conform de eerdere berekening. De groei in het afgelopen jaar is vooral te danken aan de hogere consumptie door huishoudens. Ook het handelssaldo, de investeringen en de overheidsconsumptie droegen positief bij.

Groeicijfers aangepast

De groeicijfers van de kwartalen werden wel iets aangepast. Zo is de groei in het eerste kwartaal aangepast van 6,7 naar 6,3 procent en voor het tweede kwartaal van 5,1 naar 5,2 procent. In het derde kwartaal werd de groei herzien van 3,1 naar 3,4 procent. In het vierde kwartaal groeide de economie met 3,2 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Volgens de eerste berekening was dat 3,0 procent.

Verder lag de aanwas van banen volgens de nieuwe raming wat hoger. Volgens de tweede berekening steeg het aantal banen van werknemers en zelfstandigen in het vierde kwartaal 2022 met 94.000 ten opzichte van het derde kwartaal van 2022. De eerste berekening kwam uit op een stijging van 85.000 banen.

394.000 werkenden meer

In het vierde kwartaal van 2022 waren er 394.000 banen van werknemers en zelfstandigen meer dan in hetzelfde kwartaal van 2021. Dat was bij de eerste berekening 380.000. In heel 2022 waren er gemiddeld 445.000 banen van werknemers en zelfstandigen meer dan in 2021.

Meer uit Financieel

Duurzame bedrijven pleiten voor meer subsidie voor warmtenetten

UTRECHT (ANP) - Om het gebruik van stadswarmte op korte termijn voor huishoudens aantrekkelijker te maken, is er meer subsidie nodig om burgers tegemoet te komen bij aansluiting op een collectief warmtenet. Dat stelt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), een organisatie waarbij veel duurzame bedrijven zijn aangesloten, na een nieuwe studie naar de voordelen van warmtenetten.

40 minuten geleden
Aandeel Ryanair omlaag op beurs in rustige pinkstersessie

DUBLIN (ANP) - Ryanair was op tweede pinksterdag een van de verliezers op de beurs in Dublin. Beleggers zetten het aandeel in de vroege handel ruim 1 procent lager, ondanks dat de maatschappij afgelopen boekjaar een recordwinst boekte en de passagiersaantallen flink zag stijgen. Verder lijkt het een rustige beursdag te gaan worden.

2 uur geleden
Aandacht beleggers naar Ryanair, Iran en grondstoffen

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - De aandacht van beleggers gaat op tweede pinksterdag vooral naar de cijfers van Ryanair. Op de Amsterdamse beurs, waar maandag gewoon wordt gehandeld, zal ook de situatie in het Midden-Oosten in de gaten gehouden worden nadat de Iraanse president Ebrahim Raisi omkwam bij een helikoptercrash.

3 uur geleden
Recordwinst Ryanair ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

DUBLIN (ANP/RTR) - Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse budgetmaatschappij zette daarbij een recordwinst in de boeken, ondanks vertragingen bij de levering van nieuwe vliegtuigen door fabrikant Boeing.

4 uur geleden
ByteDance wil vaart achter rechtszaak tegen Amerikaanse ban TikTok

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De populaire video-app TikTok en het Chinese moederbedrijf ByteDance willen vaart maken in hun juridische strijd ter voorkoming van een dreigende ban in de Verenigde Staten. Advocaten van de bedrijven hebben daarom voor het weekend een verzoek ingediend om hun proces tegen de Amerikaanse overheid te bespoedigen.

20 uur geleden
Beursweek begint rustig, beleggers kijken uit naar Fed en Nvidia

DEN HAAG (ANP) - Beleggers maken zich op voor een rustig begin van de nieuwe beursweek. De Amsterdamse beurs is maandag open, maar veel Nederlandse bedrijven zijn op tweede pinksterdag gesloten. Laadpalenbedrijf Alfen uit Almere komt na de slotbel op maandag met een kwartaalbericht. De Federal Reserve publiceert woensdag notulen van de laatste beleidsvergadering. Dan komt ook maker van AI-chips Nvidia met cijfers.

20 uur geleden
Tientallen Fiats in beslag genomen om sticker met Italiaanse vlag

LIVORNO (ANP/BLOOMBERG) - Italiaanse autoriteiten hebben tientallen Fiat Topolino's in beslag genomen omdat op de wagens een Italiaans vlaggetje is geplakt, maar de auto's zijn in werkelijkheid in Marokko in elkaar gezet. De voertuigen werden geblokkeerd in de haven van Livorno om vermeende schendingen van de zogenaamde 'Made in Italy'-wet, die moederbedrijf Stellantis al dwong zijn sportwagen Alfa Romeo Milano om te dopen tot Junior.

21 uur geleden