Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economische groei OESO-landen boet komende maanden aan kracht in

Economische groei OESO-landen boet komende maanden aan kracht in

PARIJS (ANP) - De economische groei in verschillende grote economieën zal de komenden maanden aan kracht inboeten als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Daarvoor waarschuwt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) op basis van een aantal toonaangevende indicatoren.

Tal van belangrijke graadmeters, zoals orderboeken, vertrouwensindicatoren, bouwvergunningen, rentetarieven en nieuwe autoregistraties, die inzicht geven in de schommelingen van de economische activiteit in de komende zes tot negen maanden, tonen een verslechtering. Dat komt vooral door de impact van de oorlog in Oekraïne en de aanhoudende verstoringen in de leveringsketens.

Rusland en Oekraïne zijn belangrijke leveranciers van verschillende grondstoffen. Zo zijn de landen samen doorgaans goed voor 30 procent van de wereldwijde uitvoer van tarwe, een vijfde van de maisexport, minerale meststoffen en aardgas en 11 procent van de olie. De prijzen van grondstoffen zijn sterk gestegen sinds de Russische inval in Oekraïne.

Basisvoedselgrondstoffen

Als er geen maatregelen worden genomen, bestaat een groot risico op een voedselcrisis. De verstoringen in de bevoorrading nemen volgens de OESO toe en vormen vooral een bedreiging voor lage-inkomenslanden. Die zijn qua basisvoedselgrondstoffen sterk afhankelijk van Rusland en Oekraïne. Nu de overheidsbegrotingen onder druk staan door twee jaar pandemie, zouden deze landen het moeilijk kunnen krijgen om hun bevolking tegen betaalbare prijzen van voedsel en energie te voorzien. Daarmee liggen hongersnood en sociale onrust op de loer.

Bij de verschillende OESO-economieën is al sprake van een verslechtering van de situatie als je de stand van de leidende indicatoren nu afzet tegen die van het langjarige gemiddelde. Onder andere in de eurozone verliest de economie vaart, vooral ook door de mindere teneur in grote eurolanden als Duitsland, Italië en Frankrijk. Ook in het Verenigd Koninkrijk en Canada is daar al sprake van. Verder merkt de OESO een vertraging van de groei in opkomende markten als China, waar het vooral in de industrie minder gaat, en Brazilië. In India is sprake van een stabiele groei.

Meer uit Financieel

Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

34 minuten geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

16 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

18 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

19 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

20 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

21 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

22 uur geleden