Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economische groei OESO-landen blijft zwak

Economische groei OESO-landen blijft zwak

PARIJS (ANP) - De economische groei van de OESO-landen bleef in het tweede kwartaal van dit jaar zwak na de sterke terugval een kwartaal eerder. De landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) kwamen net als een kwartaal eerder tot een groei van 0,3 procent. Het beeld in de grotere economieën liep daarbij wel uiteen.

De OESO waarschuwde eerder al dat de oorlog in Oekraïne de groei van de wereldeconomie dit jaar zal ondermijnen. Door de oorlog worden bijvoorbeeld de prijzen van energie en grondstoffen aangejaagd en toeleveringsketens verder verstoord, wat consumenten en bedrijven raakt.

Het bruto binnenlands product van de G7-landen, de grootste economieën ter wereld, nam afgelopen kwartaal met 0,2 procent toe, na stabilisatie een kwartaal eerder. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk was sprake van een lichte krimp. De groei in Duitsland viel sterk terug. In Japan en Frankrijk ging het beter. Italië en Canada meldden minstens 1 procent groei. De economieën van Duitsland, Italië en Japan keerden daarbij als laatste van de G7-landen voor het eerst weer terug tot boven het niveau van voor de coronacrisis.

De Poolse economie werd volgens de OESO in het bijzonder geraakt door de problemen in buurland Oekraïne. Polen kende een krimp van 2,3 procent, na een groei van 2,5 procent een kwartaal eerder. Ook in Letland en Litouwen volgde een duidelijke krimp na groei in het eerste kwartaal. Van de Europese landen presteerde Nederland opvallend goed, met een economische groei van 2,6 procent.

Meer uit Financieel

Veel vluchten luchthaven München geschrapt door zware sneeuwval

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Op de luchthaven van de Zuid-Duitse stad München zijn vrijdag veel vluchten geschrapt vanwege zware sneeuwval. Volgens het vliegveld zijn er ongeveer 130 vluchten geannuleerd en is er ook flinke vertraging bij andere vluchten.

31 minuten geleden
Pfizer daalt op Wall Street na tegenvaller afslankpil

NEW YORK (ANP) - Pfizer behoorde vrijdag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. Het farmacieconcern stopt met de ontwikkeling van een tweemaal daagse versie van zijn experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen. Het concern is nog wel steeds van plan om medio 2024 de proefgegevens vrij te geven over een eenmaal daagse versie van het medicijn, bekend als danuglipron. Het aandeel werd bijna 7 procent lager gezet.

1 uur geleden
Achmea wil uitstoot verzekerde auto's verlagen

ZEIST (ANP) - Achmea wil de uitstoot van auto's die het concern verzekert omlaag krijgen. Die inspanningen maken deel uit van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse verzekeraar achter merken als Centraal Beheer en Interpolis.

2 uur geleden
Gemeenten kunnen WOZ-bezwaren niet op tijd afhandelen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten slagen er dit jaar niet in alle WOZ-bezwaren op tijd af te handelen. De bezwaren moeten eind deze maand zijn beoordeeld, maar in waarschijnlijk een vijfde van de gevallen gaat dat niet lukken.

2 uur geleden
Krant: Apple en Paramount praten over bundelen streamingdiensten

CUPERTINO (ANP) - Apple en Paramount hebben gesprekken over het bundelen van hun streamingdiensten, meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Door samen te werken zouden de bedrijven hun diensten goedkoper en aantrekkelijker kunnen maken.

3 uur geleden
Maximumprijs warmtenet gaat hard omlaag dankzij goedkoper gas

DEN HAAG (ANP) - De maximale prijs die energieleveranciers mogen vragen aan klanten van warmtenetten gaat hard omlaag. De prijs voor 'stadsverwarming', die toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) reguleert, is gekoppeld aan de gasprijzen en die zijn nu een stuk lager dan een jaar geleden. Het maximumtarief bedraagt daarom iets meer dan de helft van dat van vorig jaar.

3 uur geleden
Fletcher neemt hotel-restaurant Oud London over

ZEIST (ANP) - Fletcher, de grootste hotelketen van Nederland, neemt het historische hotel-restaurant Oud London in Zeist over. Ook gaat de keten de exploitatie van het zeventiende-eeuwse Slot Zeist overnemen.

3 uur geleden